StoryEditor

Harabin sa nedozvie, či bol vinný

30.10.2013, 23:01

Jediným hladkým rezom sa Ústavný súd zbavil disciplinárnych návrhov na predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Kvôli námietkam zaujatosti sudcov sa totiž nenašla potrebná väčšina na prijatie akéhokoľvek rozhodnutia. De facto tým sudcovia Harabina úplne oslobodili.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (Smer-SD), ktorý si osvojil návrhy svojej predchodkyne Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS), pritom žiadal pre neho najprísnejšie sankcie. Za ignorovanie náhodného prideľovania spisov mal prísť o ročné zrážky 70 percent platu, za ďalšie obchádzanie elektronickej podateľne a tiež kvôli tomu, že sa neodvolal v prípade diskriminačnej žaloby jedenástich sudcov, mal dokonca prísť o talár.

Harabin pre médiá vyhlásil, že sa opäť obráti na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu a Slovensko bude platiť „ťažké peniaze“. Tie mieni dať na pravoslávne kostoly. Žitňanská upozorňuje, že veľké množstvo vylúčených sudcov indikuje problém v našom justičnom systéme.

„Nepokladám za správne, že Ústavný súd šiel do toho s takým malým počtom sudcov, aj keď je to v súlade s ústavou,“ reagoval ústavný právnik Peter Kresák. Podľa neho bola aj možnosť „uprednostniť spravodlivosť pred námietkami, z ktorých bola časť celkom účelová“. Bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák sa pýta, či bolo možné si dovoliť v takých vážnych konaniach také nerozhodné výsledky. „Tak totiž nevieme a nevie to ani Štefan Harabin, či skutočne spáchal alebo nespáchal disciplinárne previnenia. A to nie je v súlade s princípmi právneho štátu,“ domnieva sa Mazák.

Čo hrozilo Štefanovi Harabinovi

Trest zrážky 70% z ročného platu– za zmeny v rozvrhu práce bez využitia elektronickej podateľne, čím mal porušiť zásadu náhodného prideľovania spisov (2. disciplinárny návrh podala exministerka Lucia Žitňanská 25.11.2010).

Zbavenie funkcie sudcu– za nepodanie odvolania v diskriminačnom spore s jedenástimi sudcami Najvyššieho súdu, ktorí na prvostupňovom súde vysúdili spolu milión eur (3. disciplinárny návrh podala exministerka Lucia Žitňanská 3.8.2011).

bavenie funkcie sudcu– za zmeny v senátoch vrátane toho, ktorý rozhodoval v kauze Tipos (4. disciplinárny návrh podala exministerka Lucia Žitňanská 28.11.2011).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:24