StoryEditor

Vianoce sú pre niektorých najťažším obdobím v roku, tvrdí psychológ

26.12.2015, 11:02
Autor:
TASRTASR

Vianoce sú pre väčšinu ľudí časom radosti, hojnosti a lásky. Pre niektorých mladých ľudí s ťažkým životným osudom to tak ale nie je. Tvrdí to psychológ a riaditeľ občianskeho združenia (OZ) IPčko Marek Madro, podľa ktorého títo mladí prežívajú najťažšie obdobie v roku a v niektorých prípadoch sa pokúsia aj o samovraždu. Mnohokrát totiž pochádzajú z nefunkčných rodín a sú v prostredí bez prijatia a lásky. Pomoc preto hľadajú aj na internetovej poradni združenia - IPčko.sk.

"Počas Vianoc sa na nás obracia zhruba 1000 mladých ľudí, ktorí majú pocit, že vo svojom živote zlyhali, je im ťažko, alebo sa cítia sami," priblížil pre TASR Madro. Internetovú poradňu tvorí 54 odborne školených psychológov a sociálnych pracovníkov. Cez vianočné sviatky si vždy rozdelia služby tak, aby bolo na každý deň osem až desať dobrovoľníkov k dispozícii. Mladí sa na nich obracajú najmä s témami ako samota, depresia, strach zo zlyhania a z toho, čo príde v budúcnosti. "Veľa premýšľajú o zmysle života, o tom, čo sa v spoločnosti deje a rozprávajú aj o problémoch v rodine. Spoločne sa s nimi snažíme hľadať riešenie pre konfliktné situácie, ktorým by sa počas Vianoc chceli vyhnúť. Majú totiž veľkú túžbu, aby Vianoce boli pekné," vysvetlil.

Podľa Madra mnoho klientov poradne si myslí, že ich život nesmeruje tam, kde by si to želali. Viacerí cez Vianoce prežívajú šťastné obdobie, prehodnocujú s rodinou celý rok a spomínajú na to pekné, avšak tí, ktorí vyhľadávajú pomoc psychológov a sociálnych pracovníkov na internetovej poradni IPčko.sk, majú skôr negatívny pohľad na to, čo prežívajú. "Majú pocit, že robia niečo zle. Dúfajú ale, že vďaka poradenským rozhovorom nájdu nejakú nádej. Počas Vianoc sa preto s nimi veľa rozprávame o nádeji. Taktiež o tom, že nič nie je stratené a stále je čas svoj život uchopiť, kreovať a rozvíjať," priblížil Madro.

Zo štatistík OZ Ipčko vyplýva, že najťažším dňom pre mladých s ťažkým osudom nie je ani tak Štedrý deň, ako 2. sviatok vianočný - 26. decembra, keď väčšina ľudí navštevuje svoje rodiny či priateľov. "Naši klienti ale ostávajú doma s pocitom, že o nich nikto nemá záujem. Síce majú príbuzných, ale zväčša tam tie vzťahy nefungujú," vysvetlil Madro. Aj preto si na dnešný deň pre svojich klientov OZ IPčko pripravilo vo svojom nízkoprahovom kontaktnom centre – UPside na Obchodnej ulici v Bratislave od 16.00 h vianočný program.

Ako odporúča Madro, je dôležité, aby si ľudia všímali jeden druhého, boli k sebe navzájom citliví a snažili sa rozdávať okolo seba nádej, radosť a prijatie. "Ak vidíme, že sú okolo nás smutní ľudia, tak práve to je impulz k tomu, aby sme sa aktivizovali, usmiali sa na nich, venovali im čas a záujem," podotkol. Podľa jeho slov nemusí byť človek psychológ či psychiater na to, aby jednoduchým úsmevom alebo prejavením záujmu dodal do života ľudí s problémami nádej. "To, čo najviac potrebujú, je pocit, že má o nich niekto záujem a nie sú na svete úplne sami," dodal Madro.

Internetová poradňa IPčko.sk počas celého roka poskytuje odbornú pomoc mladým ľuďom, ktorí sa cítia opustení, majú depresiu, chcú spáchať samovraždu, alebo potrebujú prekonať iné životné problémy. Psychológovia a sociálni pracovníci, ktorí poskytujú odbornú pomoc dobrovoľne, sú počas vianočných sviatkov na internetovej poradni k dispozícii každý deň od 14.00 h do polnoci. OZ taktiež chystá v nízkoprahovom centre UPside pre mladých ľudí 31. decembra spoločného Silvestra.

 

01 - Modified: 2007-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Matematici proti reforme
01 - Modified: 2021-12-23 21:26:51 - Feat.: - Title: Keď si nepriatelia podali ruky. Duch Vianoc vytiahol mužov zo zákopov a zastavil zabíjanie 02 - Modified: 2021-12-23 11:37:54 - Feat.: - Title: Jedlo na hostine potreli petrolejom, scenárista skončil na Sibíri. Toto si o Mrázikovi nevedel 03 - Modified: 2021-12-22 08:47:46 - Feat.: - Title: Nela Slováková prekvapivo o plastikách: Nehanbím sa povedať, aké úpravy na sebe mám 04 - Modified: 2021-12-20 11:53:54 - Feat.: - Title: Herečka z novej Popolušky: Bozk mužov by v roku 2021 nemal vyvolávať kontroverzie 05 - Modified: 2021-12-19 13:49:15 - Feat.: - Title: Nalaď sa na sviatky ako sa patrí. Toto sú najlepšie vianočné epizódy našich milovaných seriálov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:45