StoryEditor

Spájanie pravice? Strany sú zatiaľ opatrné

19.11.2014, 10:44
Autor:
TASRTASR

Strana SDKÚ-DS by najviac pomohla pravici, ak by si usporiadala vzťahy vo vnútri. Pre TASR to dnes povedal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan na margo vyhlásenia lídrov subjektu Pavla Freša (SDKÚ-DS), že na Slovensku by mala vzniknúť Demokratická koalícia zložená z pravicových strán.

"Spolupráci, ktorá pomôže Slovensku, sa nikdy nevyhýbame. Každá spolupráca teda stojí za úvahu, ale jej predpokladom je jednota jednotlivých subjektov," upozornil Abrhan. Narážal tak na pomerne nestabilnú situáciu v SDKÚ-DS, ktorú spôsobilo dianie na poslednom Kongrese, po ktorom odstúpili všetci podpredsedovia strany a nepodarilo sa odvolať Pavla Freša z postu lídra.

Podobne to vidí aj Most-Híd. Podľa hovorcu strany Gabriela Gilányiho je potrebné, aby prípadnému ďalšiemu spájaniu síl, ku ktorému výzva smeruje, predchádzalo to, aby si každá zo strán najprv urobila vnútorný audit a poriadok v rámci seba samej. "Garantom úspechu každej silnej a perspektívnej koalície je totiž predpoklad, že ju tvoria stabilné strany, ktoré vo svojom vnútri nezápasia s problémami a na ich čele stoja dôveryhodné osobnosti. Aj preto je teraz príliš predčasné prichádzať s výzvou, ktorá sa objavila v médiách," reagoval hovorca.

Šéf SaS Richard Sulík odkázal, že jeho strana už v súčasnosti spolupracuje s Alojzom Hlinom (nezaradený), Igorom Matovičom (OĽaNO) a Danielom Lipšicom (NOVA). "Silne nás spája boj proti korupcii a v tom chceme pokračovať. Uvidíme, ako sa to vyvinie, nič je vylúčené. Ale táto naša spolupráca už je na svete a tomuto sa teraz primárne venujeme," povedal pre TASR. Na margo myšlienky Demokratickej koalície konštatoval, že čas ukáže, či z toho bude niečo viac.

"Treba, aby tu vznikla Demokratická koalícia, ktorá ponúkne alternatívu voči vláde Roberta Fica (Smer-SD). Ukazuje sa, že ak opozícia dokáže spojiť sily, dokazuje úspech," povedal v utorok (18.11.) predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Podľa šéfa strany Pavla Freša komunálne voľby ukázali, že pravica nedokáže využiť priestor, ktorý sa vytvára slabnutím vplyvu. Príčiny vidí Frešo v žabomyších vojnách medzi stredopravými stranami. Nazdáva sa, že pravica by mohla spolu vládnuť, ak dokáže držať spolu a dať ponuku ľuďom. Odmieta predvolebné koalície so Smerom-SD.

 

01 - Modified: 2006-12-28 14:44:00 - Feat.: 0 - Title: Bývanie v blízkosti rušnej premávky zhoršuje dýchanie
01 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 02 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 03 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 04 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:36