StoryEditor

Premiérova rezerva sa zneužíva

12.07.2013, 00:00

Peniaze z rezervy premiéra dostávajú regióny, kde sú ľudia spriatelení so Smerom. Je to v poriadku?
Tak, ako za prvej vlády Roberta Fica, aj za vlády Mikuláša Dzurindu, dochádzalo k tomu, že starostovia z vládnych politických strán získavali väčšiu podporu ako ostatní. Je to čistý politický marketing.

Je aspoň rezerva využívaná účelne?
Rezerva vznikla, a v zákone je aj tak definovaná, aby bola použitá v prípade núdze, napríklad pri prírodnej katastrofe. Keď si však pozrieme čerpanie za posledných 11 rokov, zistíme, že sa to dialo minimálne. Vlastne, iba v prípade povodne v roku 2010 bola rozdelená zasiahnutým obciam. Inak je využívaná na rôzne multifunkčné ihriská, opravu kostolov a úradov, sponzorovanie fitnesiek a podobne. Je tak zrejmé, že sa rezerva zneužíva a nevyužíva sa v súlade so zákonom.

Aké pravidlá sú potrebné, aby sa to nedialo?
Podmienil by som to schválením vládou, aby to nebolo len rozhodnutie premiéra. V zákone by malo byť jasnejšie stanovené, na čo ju možno použiť. Teraz sa totiž využíva na rôzne ciele a premiér za to nie je nijako sankcionovaný. Podľa mňa by sa mala celá rezerva zrušiť. Nikde inde na svete niečo také nie je, že premiér si svojvoľne takto rozdelí peniaze.

Sme v polovici roka a z 1,66-miliónovej rezervy zostalo iba 590-tisíc eur. Je efektívne takto rýchlo ju míňať?
Môže sa stať to, čo v roku 2010, keď premiér Robert Fico za pol roka vyčerpal celú rezervu a potom, keď prišli povodne, tak zrazu nemal prostriedky a vláda musela zobrať extra peniaze z rozpočtu. Keby boli peniaze z rezervy čerpané v súlade so zákonom, tak by to bolo poriadku, lebo by boli využité na prípady núdze.

84,5 percent peňazí tento rok išlo na šport. Je v poriadku takéto jednosmerné zameranie?
Bolo by v poriadku, ak by sa tak dialo v súlade so zákonom, teda, ak by to išlo na núdzové projekty. Na šport, kultúru ani nič iné by však rezerva nemala byť používaná vôbec. Ak sa počas roka nevyužijú prostriedky na odstránenie v prípade prírodných katastrof, nemala by byť ani míňaná, ale presunutá do ďalšieho roka. Mária Hunková

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:40