StoryEditor

Zábava sa skončila. Slováci už prehrali aj s Rakúskom

10.05.2013, 14:26
Autor:
redred
Sledujeme online | Naše trápenie trvá. S Rakúskom sme prehrali 1:2 po nájazdoch.

Slovenskí hokejoví reprezentanti si pripísali na MS ďalšiu prekvapujúcu prehru, keď v piatkovom dueli základnej B-skupine v Helsinkách podľahli outsiderovi z Rakúska 1:2 po samostatných nájazdoch. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka tak majú po piatom vystúpení na konte sedem bodov.

V Hartwall Aréne sa Slováci ujali vedenia v 9. minúte zásluhou Tomáša Surového, na 1:1 vyrovnal v druhej tretine obranca Unterluggauer. V záverečnom dejstve ani v predĺžení gól nepadol a tak duel dospel až do samostatných nájazdov. V druhej sérii rozhodol o triumfe západného suseda kanonier Buffala Thomas Vanek.

Po dni voľna odohrajú ďalší zápas Slováci v nedeľu o 19.15 SELČ, keď v repríze vlaňajšieho finále MS nastúpia proti obhajcovi titulu z Ruska.

Slovensko - Rakúsko 1:2 pp a sn (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 9. Surový (Sersen, Radivojevič) - 34. Unterluggauer (Baumgartner, Oberkofler), rozhodujúci samostatný nájazd Vanek. Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Fraňo (ČR) - Deďuľa (Biel.), Kilian (Nór.), vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 8499 divákov.
Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, Sersen, Mihálik, Jurčina, Vydarený - Radivojevič, Surový, Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, L. Hudáček (21. Bartek) - Haščák, Bližňák, Daňo
Rakúsko: Starkbaum - Lakos, Pöck, Unterluggauer, F. Iberer, Schumnig, Lukas, Altmann - Herburger, Hundertpfund, Raffl - Latusa, Koch, Vanek - Peintner, Oberkofler, Baumgartner - Welser, Schuller, Kristler - M. Iberer

Už úvodné minúty naznačili, že Slovákov nečaká žiadny ľahký súboj. V 4. min pustili do dvojitého zakončenia Kocha, vzápätí F. Iberer pálil z medzikružia do stredu bránky. Potom dostali Rakúšania možnosť hrať presilovku, no Slováci nielenže tlak ustáli, ale aj sami pohrozili Ölveckým. Útoky sa v tejto fáze rýchlo prelievali z jednej strany na druhú, v 8. min Kristler nebezpečne dorážal po Pöckovej strele a Staňa mal aj kusisko šťastia, že inkasoval. Úvodný gól však strelili Slováci, konkrétne Surový, ktorý v 9. min po strele Sersena namieril z otočky presne k ľavej žrdi Starkbaumovej bránky. Staňa sa potom zapotil počas vylúčenia Kopeckého, keď ho súper ostreľoval zo všetkých možných pozícií. V 17. min Herburger sám pred Staňom nespracoval puk, na opačnom konci klziska Miklíkova jedovka obtrela fľašu na hornej sieťke rakúskej bránky. Prvá tretina priniesla vyrovnaný hokej, o čom svedčil aj pomer striel 12:12.

V druhej dvadsaťminútovke Slováci zvýšili svoje útočné úsilie a dostali sa do mnohých nádejných príležitostí, v koncovke im však chýbal potrebný pokoj. Ukázal to napríklad Kopecký, ktorý po Radivojevičovej krížnej prihrávke pálil len do betónov Starkbauma. V 23. min Kukumberg síce dotlačil puk za bránku, ale rozhodca gól neuznal, keďže rakúsky brankár už mal puk v svojej moci. Na opačnej strane Staňa zlikvidoval šancu Baumgartnera. Slováci sa vďaka rýchlym brejkom dostávali do sľubných pozícií, ani v jednom prípade ich však nedokázali premeniť. V 28. min po prihrávke Surového Radivojevič pálil z prvej rovno do hrude Starkbauma a následne po zadovke Záborského namieril Sersen zblízka len do ľavej žrde rakúskej bránky. Prišiel tak trest, Welser ešte zaváhal sám pred Staňom, no v 34. min už Unterluggauer od modrej čiary prepálil Staňu, ktorý mal zakrytý výhľad - 1:1. Vzápätí Kopecký prepasíroval puk za Starkbauma, gól ale nemohol platiť pre postavenie hráča v bránkovisku. Streleckú smolu nezlomil ani Haščák či Sekera. Na šance bohatú tretinu zakončila akcia Rakúšanov, pri ktorej sa vyrojili v pätici na osamoteného Mihálika, Lakos ale tutovku nepremenil.

Tretia tretina sa niesla v znamení neúspešného dobývania rakúskeho obranného valu. V 45. min si hráči s dvojkrížom na prsiach druhýkrát zahrali presilovku a Rakúšanov zachránila po tečovanej Jurčinovej strele opäť žrď. Napriek tomu, že súper kondične nevládal, dokázal si počkať na svoju príležitosť a živiť nádej na trojbodový zisk. V 55. min Welser spomedzi kruhov neprekonal Staňu a vzápätí zahodil šancu aj Hundertpfund. Z ľadu sa postupne vytratili akékoľvek kombinačné prvky a zápas sa zmenil na boj. Päťdesiatštyri sekúnd pred koncom tretiny dostal Šatan 2 min za hru so zdvihnutou hokejkou a súper tak mal skvelú možnosť na rozhodnutie duelu, Staňa však v týchto chvíľach podržal mužstvo.

Gól nepadol ani v predĺžení a tak prišli na rad samostatné nájazdy. Na slovenskej strane neuspeli Bližňák, Záborský ani Šatan, kým za Rakúšanov v druhej sérii strieľal presne Vanek a rozhodol tak o triumfe súpera.

01 - Modified: 2004-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď spod kapoty takmer nepočuť zvuk motora 02 - Modified: 2004-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škoda opäť chystá nové auto 03 - Modified: 2004-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kompaktný van pre Európu 04 - Modified: 2004-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rekordná Mazda na plný plyn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:39