StoryEditor

Diskdžokej aj majster športu. Čo ste nevedeli o kandidátoch na županov

22.11.2013, 23:01

Záver tohtoročných župných volieb ukazuje, že úradujúcim županom dokážu konkurovať len tváre známe z veľkej politiky. S výnimkou extrémistu Mariána Kotlebu, ktorý sa dosiaľ nepresadil v žiadnych voľbách, sú vyzývateľmi výlučne politici s parlamentnou skúsenosťou.

Tomáš Galbavý bol poslancom 14 rokov, Rudolf Bauer 8 rokov, József Berényi 7 rokov. Monika Flašíková Beňová strávila v slovenskom parlamente dva roky, v europarlamente ďalších deväť. O tom, že pôsobenie v regióne nestačí, svedčí aj fakt, že na celoslovenskej úrovni pôsobili aj traja z piatich županov, ktorí v druhom kole post obhajujú. Zaujať však dokážu aj inak.

Pri Galbavom stojí za povšimnutie, že mu dlho na účasť vo veľkej politike stačila maturita. Až v roku 2008, ako päťdesiatročný, diaľkovo promoval v odbore politológia na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Vzdelanie doháňala aj Monika Flašíková Beňová, ktorá v roku 2003 ukončila bakalárske štúdium politických vied a medzinárodných vzťahov na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Politička je jediným zástupcom opačného pohlavia v druhom kole. Na rozdiel od ostatných kandidátov jej môže pomôcť status celebrity bulvárnych médií. Nový Čas o nej vlani písal trinásťkrát. O trojnásobnom nitrianskom županovi Milanovi Belicovi nepísal bulvárny denník vlani ani raz.

Bulvár dokázal v minulosti zaujať aj bratislavský župan Pavol Frešo či už chudnutím, alebo faktom, že jeho manželka pred nástupom na materskú vyučovala šamanizmus. Jeho bývalý spolustraník Tomáš Galbavý má, naopak, ťažké srdce na novinárov, ktorí dookola pripomínajú, že sa živil ako diskdžokej. „Bolo to ešte počas štúdia,“ prízvukuje.

Kým Galbavý bol istý čas umelcom na voľnej nohe, Tibor Mikuš sa môže ako jediný spomedzi kandidátov v druhom kole volieb pochváliť úspechmi v športe. Ako viacnásobný majster Československa a  Slovenska v karate získal aj socialistický titul majster športu.

Do Bratislavy a veľkej politiky nikdy v minulosti nezamierili iba šéfovia Nitrianskeho a Košického kraja, Milan Belica a Zdenko Trebuľa. Za Belicom však vždy jednotne stáli všetky „slovenské“ politické strany, pri Trebuľovi ide o úspešného komunálneho a regionálneho politika, ktorého meno v Košiciach preslávil už jeho otec, tiež bývalý primátor mesta.

Kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola, spája aj dávka župnej minulosti. Tá zo všetkých chýba v druhom kole iba Galbavému. Bauer bol historicky prvým šéfom Košického kraja, Flašíková Beňová  už bola vicežupankou aj župnou poslankyňou, József Beréniy opakovane župným poslancom. Kotleba už v minulosti na predsedu kraja aspoň kandidoval.

Ďalším momentom je, že v druhom kole narazia na seba výlučne ostrieľaní politici. Svedčí o tom fakt, že z desiatky kandidátov politika najkratšie živí Milana Belicu. Ten je pritom na čele Nitrianskeho kraja nepretržite od jeho vzniku v roku 2001, teda už dlhých 12 rokov. Z tohto pohľadu je politickým dinosaurom Rudolf Bauer, ktorý je vo funkciách dvakrát toľko ako Belica – až 23 rokov. Súčasný vyzývateľ košického župana Zdenka Trebuľu s politikou začal ako 33-ročný, keď sa stal košickým poslancom a vzápätí aj námestníkom primátora Košíc.

V súčasnosti politika neživí jedine Galbavého a Kotlebu. Exposlanec za SDKÚ-DS po 14 rokoch vlani opustil parlament. Podľa jeho slov je momentálne živnostníkom a robí poradenstvo v oblasti marketingu a legislatívy. Dá sa tým uživiť? „Viete čo? Začínam,“ vysvetlil Galbavý, ktorý má taktiež už dve desaťročia reštauráciu v Topoľčanoch.

  Koľko sú v politike Vzdelanie Čím sa živili
Rudolf Bauer

23 rokov

v r. 1990 sa stal poslancom Národného výboru v Košiciach

doktor prírodných vied

vedúci projektant a analytik Inorga Košice

Zdenko Trebuľa

14 rokov

v  r. 1999 bol zvolený za primátora Košíc

doktor práv

advokát

Vladimír Maňka

14 rokov

v r. 1999 bol zvolený za primátora Košíc

stavebný inžinier

riaditeľ Investex Zvolen

Marian Kotleba

10 rokov

v r. 2003 sa stal vodcom Slovenskej pospolitosti

 

magister pedagogiky

učiteľ informatiky

Tomáš Galbavý

14 rokov

v r. 1998 bol zvolený za poslanca NR SR

 

magister politológie

slobodný umelec – moderátor a diskdžokej

Milan Belica

12 rokov

v r. 2001 bol zvolený za predsedu NSK

 

agroinžinier

generálny riaditeľ Poľnobanky

József Beréniy

13 rokov

v r. 1990 sa stal poslancom SNR

magister histórie

riaditeľ odboru na Úrade vlády

Tibor Mikuš

14 rokov

v r. 1999 sa stal ministrom hospodárstva za HZDS

 

inžinier elektrotechniky

generálny riaditeľ Slovenských elektrární

Monika Flašíková Beňová

14 rokov

v r. 1999 sa stala podpredsedníčkou strany Smer-SD

 

bakalárka pol. vied a medz. vzťahov

riaditeľka Rádia Koliba

Pavol Frešo

21 rokov

v r. 1992  sa stal podpredsedom ODS

 

elektroinžinier

riaditeľ IT firmy

01 - Modified: 2005-09-25 19:40:58 - Feat.: 0 - Title: Rokovania mohli byť tajné, ale na úrovni premiéra
01 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 02 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 03 - Modified: 2024-02-06 09:24:32 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo očami samosprávnych krajov: Problémy ambulancií už naozaj treba riešiť 04 - Modified: 2023-08-02 12:24:45 - Feat.: - Title: VÚC by mali mať kompetenciu regulovať ceny služieb autobusových staníc, tvrdí rezort financií 05 - Modified: 2023-06-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Zmodernizujme prístup k rozvojovým územiam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:10