StoryEditor

Budúci rok nám ukrojí z voľna (+prehľad všetkých sviatkov)

30.12.2015, 23:00
Dní pracovného pokoja máme viac než väčšina Európanov. Zaplatené dostaneme aj napriek tomu.

Slováci si budúci rok doprajú o jeden deň plateného voľna menej než to bolo počas roka 2015. Hoci sa počet štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja nezmení, v roku 2016 pripadnú až štyri z nich na víkend. V tomto roku to boli len tri. To by mohlo mierne prospieť rastu našej ekonomiky. Podobne by čisto matematicky mohlo hospodárstvu prospieť aj prípadné zrušenie niektorých z 15 sviatkov, hovorí analytik Tatra banky Boris Fojtík. Na druhej strane dodáva, že nepracovné dni sa vyznačujú zvýšenými tržbami v obchode a službách. „Počas voľna sa možno menej vyprodukuje v jednej časti ekonomiky, no pre iné sektory sú tieto dni veľmi prospešné,“ dodal. Niektorým firmám by tak mohlo prípadne škrtanie sviatkov aj ublížiť.

Susedia pracujú viac

Vysoký počet voľných dní ovplyvňuje aj počet odpracovaných hodín na zamestnanca. V roku 2014 sa Slovensko nachádzalo tesne pod priemerom OECD a za všetkými krajinami V4. Slováci tak pre svoje firmy pracujú menej ako ich susedia. Aj napriek tomu dostanú za všetkých 15 dní ničnerobenia podľa zákona zaplatené. Rovnako sú na tom aj pracujúci z ostatných krajín regiónu. Niektoré štáty OECD, napríklad Dánsko, Holandsko, Švédsko či Veľká Británia, však v prípade pláce za deň pracovného pokoja uprednostňujú dohodu medzi zamestnávateľmi a zamestnancami. Najväčšia ekonomika sveta dokonca takúto formu plateného voľna nepozná. V Spojených štátoch platí, že čo si človek neodrobí, to nemá. To vyhovuje predovšetkým zamestnávateľom. „Veľa nepracovných dní pravdepodobne nepôsobí z pohľadu podnikateľa veľmi atraktívne. Avšak, ak si to dopyt vyžaduje, za vyššie mzdové náklady môže prevádzka fungovať aj cez sviatok,“ povedal Fojtík.

Firmy sa musia prispôsobiť

Slovenské firmy preto musia byť na veľa voľna pripravené. Niektoré z nich za cenu vyšších mzdových nákladov fungujú v režime 24/7, iné svoje prevádzky dočasne zatvoria. „Počas dní pracovného pokoja zvykne byť síce pozastavená výroba či ťažba, ale keďže voľno je známe už vopred, je možné im výrobu prispôsobiť,“ ozrejmila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Podľa nej tiež netreba zabúdať, že výroba sa riadi dopytom a neurčuje sa bez ohľadu naň. Sviatočné dni majú prínos hlavne pre zamestnancov, ktorí po oddychu môžu mať vyššiu produktivitu práce. S jej názorom súhlasí aj analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Zovšeobecnene môžeme povedať, že produkcia firmy nezávisí od počtu pracovných dní, ale od toho, koľko má zákazníkov a zákaziek,“ hovorí. To znamená, že ak sa firme nedarí, jej produkciu a tržby nezvýši ani rušenie štátnych sviatkov. Navyše, sviatky často pripadnú na nedele, ktoré sú tiež dňami pracovného pokoja a ekonomiku neovplyvnia.

Škrtať sa tak skoro nebude

V rámci Európy patríme ku krajinám s najvyšším počtom dní pracovného pokoja. Aj keď sa v minulosti objavili pokusy zoškrtať sviatočný kalendár, všetky boli neúspešné. A zdá sa, že v dohľadnom čase sa situácia meniť nebude. „V tejto chvíli s vládou nerokujeme o cirkevných sviatkoch, ktoré spomína zmluva so Svätou Stolicou,“ povedal pre HN hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Práve tie cirkevné tvoria až takmer dve tretiny všetkých sviatkov.

Naposledy chcel dva z nich po predčasných voľbách zrušiť premiér Robert Fico. Zo zoznamu mali zmiznúť Deň ústavy (1. september) a sviatok Sedembolestnej Panny Márie (15. september). Jeho návrh sa však stretol s vlnou nevôle a neprešlo ani ich presunutie na nedeľu. „Pracujúcim ľuďom by sa s každým sviatočným dňom lúčilo veľmi ťažko. Sú to predsa zaplatené dni, počas ktorých však do práce nemusíme chodiť,“ uzavrela Glasová. Slovenskí podnikatelia sa preto budú musieť s vysokým počtom sviatkov a s tým spojenými zvýšenými nákladmi popasovať aj v roku 2016.

Január

piatok,1. januára:Deň vzniku Slovenskej republiky (štátny sviatok)

streda,6. januára:Zjavenie Pána (deň pracovného pokoja, cirkevný)

 

Marec

piatok,25. marca:Veľký piatok (deň pracovného pokoja, cirkevný)

pondelok,28. marca:Veľkonočný pondelok (deň pracovného pokoja, cirkevný)

 

Máj

nedeľa,1. mája:Sviatok práce (deň pracovného pokoja)

nedeľa,8. mája:Deň víťazstva nad fašizmom (deň pracovného pokoja)

 

Júl

utorok,5. júla:Sviatok svätého Cyrila a Metoda (štátny sviatok, cirkevný)

 

August

pondelok,29. augusta:Výročie SNP (štátny sviatok)

 

September

štvrtok,1. septembra:Deň Ústavy Slovenskej republiky (štátny sviatok)

štvrtok,15. septembra:Sedembolestná Panna Mária (deň pracovného pokoja, cirkevný)

 

November

utorok,1. novembra:Sviatok všetkých svätých (deň pracovného pokoja, cirkevný)

štvrtok,17. novembra:Deň boja za slobodu a demokraciu (štátny sviatok)

 

December

sobota,24. decembra:Štedrý deň (deň pracovného pokoja, cirkevný)

nedeľa,25. decembra:Prvý sviatok vianočný (deň pracovného pokoja, cirkevný)

pondelok,26. decembra:Druhý sviatok vianočný (deň pracovného pokoja, cirkevný)

01 - Modified: 2007-12-20 14:27:13 - Feat.: 0 - Title: Prevádzkovateľ Azet.sk zmenil obchodné meno
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-03-29 08:53:07 - Feat.: - Title: Hrudka, korbáč, väzeň. Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma takmer 300 odsúdených 03 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-28 16:10:58 - Feat.: - Title: Počas sviatkov budú bezpečnostné sily vo Francúzsku strážiť kresťanské kostoly
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:52