StoryEditor

Školia pod hlavičkou štátu. Neprávom

16.09.2013, 00:00
Šéfka úradu Zita Táborská (na snímke) varuje školiace agentúry, aby nezneužívali ich značku.

Vystupujú ako školitelia Úradu pre verejné obstarávanie, ale nimi nie sú. Na internete sa objavili inzeráty, v ktorých rôzne agentúry ponúkajú, že za istý poplatok naučia nové pravidlá o verejnom obstarávaní. V ponuke uvádzajú, že prednášku bude viesť školiteľ určený Úradom pre verejné obstarávanie. Úrad však upozorňuje, že so spomínanými kurzami nemá nič spoločné.

Marketingový ťah
Tvrdí, že lektori nie sú ich zamestnancami a ani neboli vyškolení k problematike nového zákona o verejnom obstarávaní. „Je to z ich strany marketingový ťah, aby sa tam ľudia hlásili. Školitelia, ktorých uvádzajú, boli nami vyškolení v minulosti, ale už nie sú. Nechcem, aby sa schovávali pod úrad, pretože úrad takýchto školiteľov teraz nemá,“ vysvetlila v rozhovore pre HN predsedníčka úradu Zita Táborská. Novým zákonom o verejnom obstarávaní (podstatná časť zmien platí od júla) boli ich pozície zrušené.

V spoločnosti Ústav vzdelávania a služieb, ktorá ľudí pod hlavičkou úradu na školenia o novom zákone lákala, tvrdia, že o zmene zákona nevedeli. „Lektorka nás neupozornila, že školitelia boli zrušení. Postupne to zmeníme, aby to bolo presné,“ uviedla na margo veci organizátorka Zuzana Kyrinovičová. Za tri školiace dni zaplatia záujemcovia 162 eur, cena je vrátane študijných materiálov a občerstvenia. Podľa Kyrinovičovej inzerát s uvedenou školiteľkou úradu nie je klamlivý, nakoľko spomínaná lektorka bola v minulosti vyškolená úradom.

„Už nám volali“
Táborská však upozorňuje, že k problematike nového zákona nerobil úrad žiadne školenia. Na takto organizovaných školeniach môže teda podľa nej dôjsť k nepresnej interpretácii zákona. „Môže sa stať, že niektoré veci budú podané inak, ako ich interpretujeme my,“ dodala Táborská.

Šéfka úradu už dala príkaz kontaktovať agentúry, ktoré uvádzajú v inzerátoch značku úradu. „Už nám volali a dali sme to preč,“ potvrdila nám aj organizátorka školenia Milka Jančinová z Agentúry J&T manažment. Rovnako ako v Ústave vzdelávania a služieb, ani u nich vraj nevedeli, že
lektorka už nie je školiteľkou úradu. Za jeden školiaci deň zinkasuje agentúra 62 eur.

Úradnikov vyškolia
Keďže dopyt po odbornom výklade nového zákona tu je, Úrad pre verejné obstarávania rokuje s ministerstvom vnútra, aby v krátkej dobe mohli spoločne rozbehnúť vlastné školenia. „My tam poskytneme našich školiteľov a ministerstvo vnútra prostredníctvom svojej vzdelávacej agentúry to bude zastrešovať,“ priblížila Táborská. Prednášať by chceli všetkým, ktorí prejavia záujem.

V prvom rade by sa však úrad chce zamerať na úradníkov štátnej správy.

„Ale aj starostov, primátorov, pretože mnohokrát nemajú na úrade odborný personál na to, aby im súťaž pripravili.“ Od školení si úrad sľubuje menej chýb v obstarávaniach, ktoré vraj vznikajú mnohokrát kvôli neznalosti zákona.

Poradkyňa ministra vnútra Roberta Kaliňáka Tatiana Behrová školenia úradom víta. „Je potrebné, aby sa ujasnili nejasnosti v zákone, pretože mnoho vecí sa ukazuje až teraz,“ reagovala Behrová. Aj šéf Transparency International Gabriel Šípoš upozorňuje, že ľudia nemali takmer žiadne školenia k novému zákonu. Ak aj k vyškoleniu úradnikov dôjde, stále bude potrebná metodická pomoc úradu pri problémových veciach.

01 - Modified: 2005-06-08 21:44:40 - Feat.: 0 - Title: Európsky parlament chce pre úniu takmer bilión eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:03