StoryEditor

Kde sa o post župana bude bojovať v druhom kole

10.11.2013, 23:00

László Öllös

Hodnotenie:Výsledok nie je prekvapením. Galbavý od začiatku hlásal, že má širokú podporu. Nepredpokladal som, že v prvom kole predbehne súčasného župana. V každom prípade som však očakával, že urobí slušný výsledok.

Prognóza:Rozhodne to, kto dokáže lepšie osloviť voličov ostatných kandidátov z prvého kola. Tu nejde ani tak o Maďarov v Nitrianskom kraji, ako o ďalších voličov. Galbavý to môže zvládnuť lepšie ako Belica. Nie je preto vylúčené, že vyhrá.

 

 

 

 

 

László Öllös

Hodnotenie:Volebná účasť bola veľmi nízka, takže rozhodlo, kto dokázal lepšie zmobilizovať kmeňových voličov. Berényimu sa to podarilo o vlások lepšie ako ostatným. Tesný súboj o druhú priečku však z konečného hľadiska nie je podstatný. Je vyskúšané, že keby v Trnavskom kraji kandidoval len jeden maďarský kandidát, nemá šancu vyhrať. Výsledok prvého kola tak môže mať hlavne psychologický význam pre Berényiho a stranu SMK, ktorú vedie.

Prognóza:Šance Berényiho sú minimálne. O to viac, že v druhom kole býva účasť ešte nižšia.

 

 

 

 

Grigorij Mesežnikov

Hodnotenie:Výsledok potvrdil, že stredopravé strany majú v Bratislave silnú pozíciu. Keby Daniel Krajcer nekandidoval samostatne, s pravdepodobnosťou hraničiacou takmer s istotou by Pavol Frešo definitívne zvíťazil už v prvom kole. V porovnaní s Krajcerom hral v prospech Freša fakt, že svoju funkciu obhajuje. Krajcer nemohol byť vážnejším súperom aj preto, že zastupuje novú stranu, ktorá nemá stabilnú voličskú základňu. Pre Smer sa prvé kolo skončilo fiaskom, čo sa týka obsadenia nového zastupiteľstva, kde bude namiesto terajších 13 mať iba jedného poslanca.

Prognóza:V druhom kole je veľmi pravdepodobné víťazstvo Freša. Rozdiel medzi ním a Monikou Flašíkovou Beňovou je taký priepastný, že nečakám nijaké prekvapenie.

 

 

 

Ivan Rončák

Hodnotenie:Okrem hlasov z území, kde žijú Rómovia, rozhodli o úspechu Mariána Kotlebu recesistické hlasy voličov, ktorí to nemohli myslieť celkom vážne. Nejde o skutočných podporovateľov jeho radikálnej politiky.

Prognóza:Súčasný župan Vladimír Maňka obháji svoj post.

 

 

 

 

 

 

 

Košický kraj

48,6% Zdenko Trebuľa (Most-Híd, Smer-SD, SMK)

24,5% Rudolf Bauer (KDS)

Tomáš Koziak

Hodnotenie:Práve v Košickom kraji sa ukázalo, ako je pravicová opozícia rozbitá. Trebuľa nemal významnejšieho súpera. O to viac prekvapil výsledok Rudofla Bauera, ktorý kandidoval za marginálnu politickú stranu a s oveľa menším rozpočtom na kampaň ako úradujúci župan.

Prognóza:Víťazom druhého kola bude Zdenko Trebuľa.

01 - Modified: 2005-09-05 12:02:00 - Feat.: 0 - Title: ZSNS vyzýva poslancov NRSR, aby odhlasovali predčasné voľby
01 - Modified: 2022-02-07 10:16:42 - Feat.: - Title: Droba bude obhajovať post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja 02 - Modified: 2018-01-21 06:26:48 - Feat.: - Title: Politické strany pred župnými voľbami nešetrili. Najviac stála kampaň Most-Híd 03 - Modified: 2017-12-12 19:46:44 - Feat.: - Title: Ústavný súd zamietol sťažnosti na župné voľby. Rašiho prípad ešte nerozhodol 04 - Modified: 2017-11-15 08:42:53 - Feat.: - Title: Vypátrali sme, čo robil Fico po voľbách. Konečne sa presťahoval 05 - Modified: 2017-11-11 11:01:11 - Feat.: - Title: Ani ja, ani Smer nebudeme fackovacími panákmi, vyhlásil Fico o dianí po voľbách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:58