StoryEditor

Pellegrini: Maďarský poslanec nie je na Slovensku vítaný, zákon zmeníme

18.10.2015, 13:02
Autor:
TASRTASR

Keďže podpredseda maďarskej extrémistickej opozičnej strany Jobbik István Szávay odmietol po výzve slovenských predstaviteľov zatvoriť svoju poslaneckú kanceláriu v Dunajskej Strede, slovenský parlament zmení zákon. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to avizoval predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Som pripravený na najbližšej schôdzi NR SR predstaviť novelizáciu zákona napríklad o činnosti politických strán cez pozmeňujúci návrh, ktorý zadefinuje, kto môže na Slovensku vykonávať politickú činnosť s tým, že to môžu robiť len predstavitelia strán zaregistrovaných na Slovensku," povedal Pellegrini. Keďže Szávay jeho výzvu na zatvorenie kancelárie odmietol, podľa predsedu parlamentu ide o jasnú provokáciu.

Kancelária v Dunajskej Strede

"Určite mu nejde o nažívanie maďarskej menšiny na Slovensku, ale o prezentovanie seba samého. Odkazujem mu, že naša krajina má čo ponúknuť a ak príde ako hosť či turista, bude o neho postarané. Ak to robí takto, dávame najavo, že to nestrpíme," zdôraznil Pellegrini. On sám by si podľa svojich slov nikdy nedovolil provokovať iný štát zriadením kancelárie. "Dnes je to Jobbik, zajtra to môže byť extrémistická strana z Francúzska. Nie je to normálne. Som presvedčený, že poslaneckú kanceláriu na Slovensku si môže otvoriť len poslanec NR SR," povedal.

Podľa Pellegriniho sa Szávay možno snaží narušiť veľmi dobré vzájomné vzťahy medzi SR a Maďarskom. "Je dôležité, aby sme sa nedali vyprovokovať. Naďalej budeme pokračovať v konštruktívnom dialógu s Maďarskom, ale ja nebudem tolerovať, aby na Slovensku vznikali kancelárie cudzích poslancov," odkázal.

Šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan uviedol, že jeho hnutie je pripravené o zmene zákona rokovať. Szávayov počin totiž považuje za neštandardný a narúšajúci susedské vzťahy. "Základná otázka je motivácia. On tu nemá svojich voličov, aká je teda jeho motivácia? Ak Szávay niekomu pomôže, tak SNS, ktorá na tom môže získavať preferencie. Nikomu inému to nepomôže, naopak, skôr ublíži," myslí si.

Na otázku, či to považuje za zásah do suverenity SR, Abrhan odvetil, že tu je dôležité, kto tu kanceláriu platí. "Ak sú to peniaze maďarského parlamentu, tak je to zásah do suverenity. Ak sú to súkromné peniaze Jobbiku alebo jeho samého, potom nie. Ale neviem detaily," priznal.

Na margo vzájomných vzťahov Slovenska a Maďarska obaja diskutéri vyzdvihli, že SR pomáha Maďarsku s ochranou maďarsko-srbskej schengenskej hranice. "Schengen musí fungovať, aby sem neprichádzali ľudia, o ktorých nič nevieme. Preto to podporujeme, lebo inak nevieme zaistiť bezpečnosť našich občanov," zdôraznil Abrhan.

V súvislosti s kvótami na prerozdelenie utečencov obaja politici zopakovali odmietavé stanovisko svojich strán. "Je to veľmi zlé riešenie, ktoré neprináša nič na zmiernenie tejto humanitárnej krízy. Konečne došlo na naše slová. Premiér Robert Fico (Smer-SD) ešte pred letom vyzýval na mimoriadny summit, aby sa riešili príčiny migračnej krízy. Nedialo sa tak, minul sa asi pol rok na debatu o povinných kvótach. Preto som rád, že konečne začali konštruktívne debaty," uviedol Pellegrini. Aj podľa Abrhana tak, ako prvé kolo kvót, ani úmysel zaviesť trvalý mechanizmus nič nevyrieši.

Diskutéri sa nevyhli ani aktuálnej vnútropolitickej situácii. Pellegrini opozícii adresoval kritiku, že ide krátko pred voľbami odvolávať ministrov školstva a zdravotníctva. "Tie odvolávania asi budú pred voľbami štandardom a folklórom opozície, ako preniesť niektoré témy do parlamentu," myslí si. Podľa jeho slov medzi sebou KDH a SaS urobili kšeft, aby si vzájomne pomohli s podpismi potrebnými na iniciovanie schôdze. SaS je totiž lídrom odvolávania ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), KDH zase príde s návrhom odvolať ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD). "Nebol to žiaden kšeft," kontroval Abrhan, podľa ktorého sú dôvody na odvolanie oboch ministrov reálne.

TechMatch

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je zároveň digitálnym lídrom Slovenska, sa konferencie na podporu startupov TechMatch nezúčastnil osobne, aby nevyvolal dojem, že ju legitimizuje. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 s tým, že pôvodne mal na konferencii byť a veľmi sa na to tešil.

"Začala ma mrzieť situácia, mediálny tlak a bojkot a vzhľadom na to, že som nemal a doteraz nemám kompletné informácie, nechcel som svojou prítomnosťou vyvolať dojem, že konferenciu v plnej miere legitimizujem," povedal Pellegrini. Podľa jeho slov je správne, že minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) obmedzil kompetencie generálnemu riaditeľovi Slovak Business Agency (SBA) Branislavovi Šafárikovi, ktorý podujatie organizoval. Údajne predraženú konferenciu za 1,4 milióna eur má preveriť audit, ktorý podľa Pellegriniho začne v pondelok (19.10.).

Na otázku, či je nutné, aby takéto konferencie organizoval štát, Pellegrini odvetil, že štát má na takéto veci prispievať. "Počul som, že len honorár hostí sa hýbe v státisícoch eur. Ak chceme našim startupistom poskytnúť možnosť sa s nimi stretnúť, tak to asi musíme zaplatiť. Ale ja tie položky neobhajujem," uistil.

Pellegrini tiež upozornil, že Slovensko sa nemôže prezentovať len haluškami, valaškami a bábikami zo šúpolia, ale musí ukázať, že krajina má veľký potenciál. "Máme lietajúce auto, ESET, máme čo ukázať," deklaroval.

Podpredsedníčke NR SR Erike Jurinovej (OĽaNO) sa nepozdával najmä proces verejného obstarávania. "Je dôležité, aby sa Slovensko malo čím prezentovať a je dobré vytvárať programy na podporu startupov. Vyzerá to však tak, že to bolo vopred dohodnuté a verejné obstarávanie bolo len zásterkou. Je mi to ľúto, lebo to hádže zlé svetlo na všetky verejné obstarávania," povedala.

Jurinová súhlasí, že štát vlastní v SBA len tretinu, podľa jej slov má však väčšinu v Dozornej rade SBA. "Kontrolný mechanizmus mohol byť účinnejší," myslí si.

Pellegrini však napriek tomu pripúšťa druhý ročník konferencie a vidí v nej potenciál, aby sa stala druhým Globsecom. "Preto si želám, aby tá príprava prebiehala trochu inak, aby sa do nej zapojilo viac domácich subjektov a aby medzi spíkrami boli aj naši najúspešnejší. Možno to by bol recept, aby tá konferencia v roku 2016 mala cveng a nevyvolávala toľko pochybností," uzavrel.

Aj v relácii O 5 minút 12 sa vyjadril k téme kancelárie maďarského poslanca v Dunajskej Strede. Povedal, že poslanec maďarského parlamentu za stranu Jobbik "na Slovensku nie je vítaný."

01 - Modified: 2007-10-16 11:43:00 - Feat.: 0 - Title: Massa v službách Ferrari do roku 2010
01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:32