StoryEditor

Poslanci dostali do rúk tendre Medical Group, krútia hlavou nad miliónovým rozdielom

27.01.2015, 13:15
Autor:
SITASITA
Poslancov zaujala informácia, že nemocnica v Brezne nakupuje podobný CT prístroj, ako chcela nemocnica v Piešťanoch, avšak podstatne lacnejšie.

Členovia parlamentného zdravotníckeho výboru už majú v rukách správu ministerstva zdravotníctva (MZ) k súťažiam, ktoré vyhrala spoločnosť Medical Group od roku 2010 v štátnych nemocniciach. Spoločnosť sa zviditeľnila pri kauze nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Približne tridsaťstranový materiál, prevažne pozostávajúci z grafov si teraz musia preštudovať.

Podľa poslanca Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý už do správy stihol nahliadnuť, z nej vyplýva, že firma Medical Group sa na obratoch liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu v nemocniciach podieľala pár percentami. "Čiže je absolútne minoritný hráč," konštatoval Raši po zasadnutí výboru s tým, že tieto závery asi nebudú vyhovovať tým, čo správu od ministerstva požadovali.

Naťahovanie času
Iniciátorom bol nezaradený poslanec Viliam Novotný, ten sa nateraz k obsahu materiálu nevyjadril, keďže k dispozícií ho má len krátko. Pozastavuje sa však nad tým, že správa bola na výbor doručená už v decembri minulého roka, do rúk ju pritom dostali až teraz. "Trošku som mal z toho taký pocit, že ťahanie času, kým vyšetrujeme predražený nákup CT v piešťanskej nemocnici a okolnosti s tým spojené, do určitej miery prospieva tomu, aby táto kauza stratila na intenzite," uviedol Novotný.

Nejde pritom o jedinú správu, ktorú na vyžiadanie dostali poslanci od MZ. Študovať budú aj materiál k novej nemocnici či k prenájmu stravovacích služieb nemocnicami.

So správami však výbor nekončí, najnovšie bude informácie požadovať aj od nemocnice v Brezne k nákupu CT prístroja za necelých 500 tisíc eur. Tento tender ich podľa Novotného zaujal, nakoľko podľa denníka Hospodárske noviny ide o podobný tomograf, aký chcela kúpiť piešťanská nemocnica za 1,6 mil. eur.

Miliónový rozdiel
"Rozdiel 1,1 mil. eur je neuveriteľne veľký," konštatoval Novotný. Podrobné parametre od breznianskej nemocnice chcú, aby vedeli relevantne porovnať oba nákupy. Podľa Rašiho je potrebné si počkať na výsledky. "Pokiaľ by sa ukázalo, že tie cenové rozdiely sú priepastné, potom by to znamenalo, že filozofia firiem, ktoré dodávajú prístroje na náš trh, je zvláštna," uviedol Raši.

Ako informovali médiá manažéri Železiarni Podbrezová, ktorí sú v správnej rade breznianskej nemocnice, v tendri vyhralo CT od spoločnosti Siemens za 498 tis. eur vrátane dane z pridanej hodnoty, resp. 415 tis. eur bez dane.

Poslanci sa dohodli aj na termíne posledného z troch prieskumov, v Univerzitnej nemocnici Martin, kde si preveria nákupy zdravotníckej techniky, uskutočniť sa má v piatok 6. februára. Členovia výboru už majú za sebou prieskum v nemocnici v Piešťanoch a Trenčíne.
 

01 - Modified: 2007-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je Simcha Jacobovici
01 - Modified: 2019-06-24 13:28:35 - Feat.: - Title: Prečo ľudia žiadali odvolanie Pavla Pašku? 02 - Modified: 2018-03-02 15:50:02 - Feat.: - Title: Čo spôsobila kauza CT? 03 - Modified: 2018-01-11 11:29:26 - Feat.: - Title: Podpredseda Smeru sa bráni. Na obhajobu kauzy CT si zavolal odborníka 04 - Modified: 2018-01-06 13:39:31 - Feat.: - Title: Smer využíva páky na políciu a prokuratúru, aby ututlal kauzu CT, tvrdí Matovičov poslanec 05 - Modified: 2017-10-24 16:54:46 - Feat.: - Title: V kauze piešťanského CT znovu obvinili deviatich ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:13