StoryEditor

Smer zmenil taktiku. Vývoz vody zakáže priamo v ústave

09.07.2014, 00:00
Prírodné zdroje. Vývoz potrubím a cisternami do zahraničia má parlament zakázať.

Najskôr len chceli určiť jasné pravidlá. Namiesto nich teraz skončila pri úplnom zákaze. A to rovno v ústave. Takýto je výsledok snáh o regulovanie vývozu slovenskej vody do zahraničia.

Po novom by mala byť voda strategickou surovinou. V preklade – bude môcť zostať len v štátnom, nikdy nie v súkromnom vlastníctve. „Vďaka tomu nebude možné z územia Slovenska vyvážať ani pitnú vodu, ani geotermálnu vodu, ani minerálnu vodu,“ vyhlásil premiér Robert Fico. Výnimkou na jej vývoz budú len prípady pomoci pri humanitárnych katastrofách.

Vyvážajú skôr fľaše

Jeho kabinet k takémuto kroku pristúpil po tom, ako opozícia a časť odborníkov začali kritizovať nový zákon o vode z dielne envirorezortu Petra Žigu. Ten mal stanoviť niekoľko podmienok, za akých sa bude môcť voda do zahraničia vyvážať. Napríklad mali byť povinné prieskumy, či jej je v regióne dostatok, a povolenia od vládnych úradníkov. Kritici však tvrdili, že rozbieha nový biznis či dokonca privatizuje vody.

Novým návrhom Smer výčitkám ustúpil. Napriek tomu nie je jasné, či zmenu ústavy opoziční poslanci podporia. Poslanec KDH Peter Muránsky tvrdí, že ide o prehnané riešenie. Podľa neho totiž stačilo zakázať vývoz pozmenením zákona, ktorý včera schválil parlament v prvom čítaní.

Faktom je, že samotné firmy, ktorých by sa mal zákaz dotknúť, s ním problém nemajú. O našu vodu podľa nich zatiaľ v zahraničí nie je záujem. Hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zenon Mikle pripomenul, že napríklad Rakúsko má najviac pitnej podzemnej vody v rámci celej Európskej únie. Nedostatkom netrpí ani Maďarsko. Asociácia vodárenských spoločností preto predpokladá, že činnosť vodární zákaz vývozu neovplyvní. No zároveň zabezpečí lepšiu ochranu vôd.

Opatrenie sa však týka len prevozu nebalenej vody, čiže cez potrubie či v cisternách. V balenej forme sa bude môcť vyvážať ako doteraz.

Zasiahnuť môže Brusel

Pohľadov na to, či bude zákaz úplnou novinkou, je viac. Právnici sa totiž rozchádzajú v názoroch, či doterajšia úprava zákona vývoz vody do zahraničia umožňovala, alebo nie. Žiga tvrdí, že áno. Mohli o tom vraj rozhodovať prednostovia okresného úradu, a to bez toho, aby o tom vedela vláda. Naopak, právnik Imrich Vozár spolupracujúci s Via Iuris tvrdí, že ani dosiaľ zákon cezhraničný vývoz vody neumožňoval. Takéto konanie by vraj bolo porušovaním ústavy. Riešenie, s ktorým prišiel premiér, však považuje za logické. „Nevznikali by vďaka tomu výkladové nejasnosti,“ argumentuje. Či sa voda vyvážala do zahraničia dosiaľ vo väčšom, jasné nie je. Ministerstvo životného prostredia žiadny zoznam vývozcov vody do zahraničia nemá.

V súčasnosti tak len zostáva čakať na to, či so zákazom nebude mať problém Brusel. Rozhodnúť o tom, či je alebo nie v súlade s Európskym právom, bude môcť jedine Súdny dvor EÚ. Ten bude musieť zvážiť, či je obmedzenie primerané tomu, čo štát sleduje, napríklad ochrane bezpečnosti a zdravia.

Deklarovaným cieľom zákona je zvýšená ochrana vody

Radovan Pala, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing enwc pre HN

Aký je súčasný právny stav týkajúci sa obchodovania s vodou u nás?

Slovenský právny poriadok v súčasnosti neobsahuje právnu úpravu prepravy alebo prevodu vody. V súlade s článkom 4 Ústavy SR sú podzemné vody a vodné toky vo vlastníctve Slovenska. Z toho teda vyplýva, že Slovenská republika má ako vlastník právo disponovať s predmetom svojho vlastníctva, teda aj s vodami. Zákon však neupravuje postup, akým má štát právo rozhodnúť o preprave vody. Prípadné rozhodnutie týkajúce sa prepravy vody by tak mohlo byť za súčasného stavu spochybňované najmä z procesného hľadiska.

Ako sa to má zmeniť po zmene zákona o vode, ktorý je momentálne v parlamente?

Návrh novely zákona o vodách tento nedostatok odstraňuje tým, že ustanovuje spôsob, ktorým možno rozhodnúť o preprave vody. Dôvodová správa k novele zákona pritom hovorí o vode ako strategickej surovine a deklarovaným cieľom novely má byť zvýšenie jej ochrany. Prevod alebo preprava vody má v zmysle dôvodovej správy byť pod kontrolou štátu prostredníctvom vlády. Vláda má zároveň v súlade s navrhovaným znením novely právo prepravu alebo prevod vody zakázať alebo obmedziť.

Ako hodnotíte fakt, že zákaz vývozu vody sa dostane do ústavy?

Zákaz vývozu vody nevyplýva ani zo súčasnej právnej úpravy, ani z navrhovaného znenia novely zákona o vodách. Takýto zákaz je však možné zakotviť aj v obyčajnom zákone. Z nášho pohľadu nevnímame zakotvenie zákazu prepravy vody do Ústavy ako osobitný problém-nie je to v rozpore so žiadnymi záväzkami Slovenska, ani členstvom v EÚ. Naopak, takéto legislatívne riešenie by bolo v súlade s deklarovanými cieľmi pripravovanej novely zákona o vodách obsiahnutými v dôvodovej správe. Návrh novely zákona v súčasnom znení však, naopak, ponecháva široký priestor pre prípadnú prepravu vody cez hranice SR. Ústavný, prípadne zákonný zákaz, by možnosť takejto dispozície s vodou jednoznačne obmedzil.

01 - Modified: 2006-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: B Four chce licenciu za 400 miliónov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:42