StoryEditor

Vláda stojí za Zvolenskou. V odvolávaní nevidí zmysel

23.10.2013, 12:12
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vláda SR nevidí dôvod na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD), ministri dnes preto nesúhlasili s takýmto návrhom. Podľa stanoviska kabinetu opozičný návrh na vyslovenie nedôvery odôvodňuje potrebu jej odvolania subjektívnymi tvrdeniami nezodpovedajúcimi skutkovému ani právnemu stavu.

"Pokus opozície o vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva je účelovým pokusom v rámci predvolebného boja umelo spojiť prebiehajúci proces vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ľudského nešťastia, ku ktorému došlo v dôsledku tragickej autonehody," píše sa v stanovisku vlády.

Opozícia ministerku kritizuje za to, že tender na licencie pre letecké záchranky sa skončil v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne o päť dní neskôr, ako vypršali pôvodné licencie. Z týchto staníc tak záchranárske vrtuľníky nemohli vzlietnuť. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.

Vláda vo svojom stanovisku poukázala, že k "závažnému" výpadku v záchrannom systéme, o ktorom hovorí opozícia, nedošlo. "Systém vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (ZZS) je doplnkovým systémom poskytovania ZZS. V uvádzanom období poskytovalo dostatočný servis päť ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, pričom ich zásahovým územím je územie celej SR," konštatuje sa v materiáli s tým, že na Slovensku funguje z pohľadu Európy nadštandardný počet záchranárskych vrtuľníkov.

Kabinet v odôvodnení svojho nesúhlasného stanoviska poukázal na viaceré pozitíva, ktoré malo priniesť pôsobenie Zvolenskej vo funkcii ministerky zdravotníctva. Medzi tie má patriť zastabilizovanie systému, nastolenie sociálneho zmieru, zvyšovanie platov v zdravotníctve či zlepšenie hospodárenia nemocníc.

01 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 02 - Modified: 2024-04-30 13:56:36 - Feat.: - Title: Zmeny v Súdnej rade: Smer čaká, že Harabina potopí Hlas. Opozícia sa búri 03 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 14:06