StoryEditor

Kaník kritizoval Fica: Spochybnil tvrdý postoj voči Putinovej politike

22.02.2015, 14:20
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) dnes opäť nevynechal príležitosť, aby spochybnil potrebu tvrdého a jednotného postoja voči politike ruského prezidenta Vladimira Putina založenej na agresii voči susednej Ukrajine.

Vyhlásil to opozičný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) v reakcii na dnešné slová premiéra v RTVS, ktorý povedal, že aktuálne dohodnuté prímerie na Ukrajine by mohlo byť podporené zmiernením niektorých sankcií voči Rusku.

"V relácii RTVS O 5 minút 12 hovoril o potrebe zmierniť sankcie voči Rusku, hoci práve Rusko a ním podporovaní separatisti porušujú bez prestávky dohodnuté prímerie na Ukrajine a Putinova politika je zdrojom neustále narastajúceho ohrozenia celoeurópskeho mieru," myslí si Kaník. Domnieva sa totiž, že ústup od sankcií v čase, keď sa Putin vysmieva svojou politikou porušovania medzinárodného práva celej Európe a svetu, by bolo jeho víťazstvom.

"Tu treba zopakovať, že Robert Fico sa správa opakovane ako Putinov agent, a nie ako predstaviteľ členskej krajiny EÚ a NATO," zdôraznil opozičný poslanec.


Opozičný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Snímka: TASR/M. Baumann

"Ospravedlňovanie a zľahčovanie agresie Ruska, ktorá sa začala anexiou Osetska, Krymu a pokračuje v Donbase, je posmelením agresora a jeho podporou. SDKÚ-DS takéto poklonkovanie Putinovmu Rusku v rozpore s politikou EÚ a NATO zásadne odmieta," odkázal Kaník.

Keďže premiér v relácii hovoril o negatívnych dopadoch sankcií na naše firmy, premiér sa mal podľa Kaníka snažiť o ich odškodnenie. "V tomto smere ale nepodniká nič, na rozdiel od iných krajín EÚ. Vytvára to dojem, že sa snaží využiť tieto ťažkosti niektorých slovenských firiem na vytváranie negatívnych nálad voči EÚ a voči spoločným protiruským sankciám. Aj toto je krok, ktorý vyhovuje Putinovi a podporuje ruskú protieurópsku propagandu," dodal poslanec.

Predseda vlády dnes povedal, že by mohlo ísť aspoň o symbolické ústupky. Zmiernenie sankcií si vie Fico predstaviť napríklad v zrušení zákazu vstupu niektorých predstaviteľov Ruskej federácie do EÚ, lebo takéto embargo podľa jeho slov znemožňuje viesť dialóg. "Ekonomické a finančné sankcie, to je všetko v poriadku. Ale ak sa bavíme o reprezentantoch daných krajín, títo ľudia by mali mať väčšiu voľnosť," myslí si Fico. Je preto presvedčený, že je čas na Európskej rade povedať, aby sme sa na sankcie pozreli.

Premiér poukázal aj na to, že sankcie voči Rusku náš poškodzujú, viaceré firmy na Slovensku majú problém a množstvo ľudí už prišlo o prácu. "Ja viem, že treba aj nejaké obete, ale majme právo povedať svoj názor. Zmenili ale niečo sankcie na postoji Ruska? Zdá sa mi, že nie," povedal.

01 - Modified: 2007-03-21 21:11:39 - Feat.: 0 - Title: Európa bude oslavovať
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:46