StoryEditor

Procházka, človek úspešný vďaka arogancii

17.03.2014, 22:58
Arogantný či egocentrický a prekvapenie prvého kola prezidentských volieb. Prečítajte si profil prezidentského kandidáta Radoslava Procházku.

Arogantný, egocentrický, chýba mu pokora. Málokto by čakal, že človek, ktorého takto označujú jeho vlastní priatelia a známi, získa si v prezidentských voľbách hlasy vyše 400-tisíc ľudí. Radoslavovi Procházkovi, ktorý práve dnes plánuje povedať, čo bude ďalej s jeho politickou kariérou, sa to však podarilo. Je preto génius alebo výborný manipulátor? Ľudia, ktorí ho poznajú, dokonca aj bývalí spolustraníci, sa prikláňajú skôr k prvému variantu.

Procházkovi nikdy nechýbali ambície, čo sa prejavilo už počas jeho štúdií práva. Tie absolvoval nielen doma, ale aj na Yale Law School vNewHaven. Zúročil to potom ako právnik v pražskej pobočke veľkej americkej kancelárie ako poradca Ústavného súdu či Delegácie Európskej komisie.

Dokonca aj po príchode do politiky. „Snažili sme sa, aby mohol využiť skúsenosti. Preto sa hneď vo svojom prvom volebnom období stal predsedom ústavnoprávneho výboru,“ hovorí bývalý Procházkov spolustraník z KDH Pavol Abrhan.

Rebel v KDH

Expremiérka Iveta Radičová na neho tiež spomína ako na výborného ústavného právnika, ktorý bol nápomocný pri príprave zákonov. „Bol zodpovedný poslanec,“ dodala.

Časom sa začal Procházka profilovať skôr ako rebel. Nebál sa prejaviť názor odlišný od názoru materskej strany. Aj preto z nej vlani odišiel. V parlamente zostal ako nezávislý poslanec. Popri politike si založil rodinu a vyučoval novú generáciu právnikov. Tak ako na seba, aj na študentov bol náročný.

„Vie byť naozaj drzý a je si vedomý svojej hodnoty. Ale má na to právo. Je to jeden z najinteligentnejších a najsčítanejších ľudí, akých som kedy stretla,“ hovorí jeho bývalá študentka Lucia Miháliková. Podľa nej bol na skúške vždy férový. „A na beániách parádne spieval Na kráľovej holi,“ dodáva s úsmevom Lucia Miháliková.

Obrusuje hrany

Životnú rutinu Procházkovi narušili prezidentské voľby. Práve tie by však mohli byť jeho novým začiatkom. Špekuluje sa, že úspech, ktorý dosiahol, zúročí založením novej strany. Padli už aj mená možných spolupracovníkov, napríklad Lucie Žitňanskej. Tá včera HN povedala, že o niečom takom nerokovali a nevedela sa vyjadriť, či by takú ponuku prijala. „On musí povedať, akú má predstavu a ako chce legitimitu získanú vo voľbách zúročiť.“

Jasnejšie by to malo byť dnes. Politológ Tomáš Koziak mieni, že toto je najlepší čas, aby posunul svoju politickú kariéru. Otázka, či by sa dokázal zniesť s ďalšími silnými osobnosťami okolo seba, je podľa neho otvorená. „V posledných televíznych diskusiách sa však ukázalo, že už obrusuje hrany.“

V prípade založenia novej strany Procházkov úspech jeho kolegovia otvorene nechceli komentovať. Podľa Radičovej je hodnotovo čistý predstaviteľ konzervativizmu, musel by preto postaviť alternatívu voči KDH. „Rado ukázal v týchto voľbách, že má na to, aby hral prvú ligu slovenskej politiky,“ povedal zase Miroslav Beblavý.

01 - Modified: 2006-03-02 12:31:00 - Feat.: 0 - Title: Smer žiada lekárov nevyberať peniaze od pacientov
01 - Modified: 2024-03-07 09:34:10 - Feat.: - Title: Úspech predstavuje veľký prínos v rámci vývoja sebadôvery 02 - Modified: 2024-02-16 09:00:15 - Feat.: - Title: Banská Štiavnica v New York Times. Známe americké noviny ospevujú obľúbenú atrakciu: Absolútna šupa, reaguje zakladateľ 03 - Modified: 2024-01-02 14:34:47 - Feat.: - Title: Hviezdy im budú priať vo veľkom: Tieto znamenia zverokruhu čaká úspešný a šťastný rok 04 - Modified: 2023-12-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Kariéra youtubera (nie) je pre každého. Nadšenie môže veľmi rýchlo vystriedať sklamanie 05 - Modified: 2023-10-03 08:23:04 - Feat.: - Title: Úspech predstavuje veľký prínos v rámci vývoja sebadôvery
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:58