StoryEditor

Štát Slovákom vráti pasy. S podmienkou

22.01.2014, 23:01
Podľa novely ministra vnútra Kaliňáka môžu o občianstvo znovu požiadať ľudia, ktorí majú trvalý pobyt v inom štáte.

Úspešný basketbalista Anton Gavel pred rokom prišiel o slovenský pas a možnosť reprezentovať krajinu, pretože prijal nemecké občianstvo. Cíti sa však Slovákom a hrať za krajinu by chcel naďalej. „Mrzí ma, čo sa stalo. Ak sa zákon zmení, o občianstvo by som určite požiadal,“ povedal Gavel pre HN.

Ešte tento rok by ho mohol získať späť. Umožní mu to novela zákona o štátnom občianstve, ktorú pripravuje minister vnútra Robert Kaliňák. „V tejto chvíli sa do novely zapracúvajú pripomienky medzinárodných organizácií. Pripravená by mala byť v máji,“ avizuje minister.

O občianstvo prišlo od júla 2010 viac ako 700 ľudí. Nie všetci však oň môžu znovu požiadať. Gavel má tú výhodu, že v Nemecku má aj trvalý pobyt. Práve toto kritérium chce po novom Kaliňák v zákone zohľadňovať. Ľudia, ktorí prijali cudzie občianstvo a naďalej žijú na Slovensku, majú smolu.

(Ne) primeraná reakcia

Zákon o občianstve sa zmenil za prvej vlády Roberta Fica v roku 2010 v reakcii na dianie v Maďarsku. Tamojšia právna úprava totiž dala možnosť získať maďarský pas všetkým, ktorí vedia po maďarsky a pochádzajú z územia bývalého Uhorska. Mať v krajine trvalý pobyt však nebolo potrebné.

Slovensko následne postavilo svojich občanov pred jednoznačnú voľbu. Ak sa rozhodli získať pas inej krajiny, o ten slovenský prišli. „Platnosť maďarského zákona aj na území iných krajín bola pre Slovensko neakceptovateľná. Náš zákon splnil svoj účel,“ tvrdí aj dnes Kaliňák. Podľa politológa Jána Baránka bola však naša reakcia neprimeraná. „Bol to prejav politickej hlúposti a národnostnej ješitnosti,“ tvrdí. Zákon navyše podľa neho núti ľudí klamať. „Štát totiž nemá páky na to, aby zisťoval, či niekto prijal cudzie občianstvo,“ dodáva analytik. Jediným opatrením je vyše trojtisícová pokuta, ak občan zmenu nenahlási.

 

Problém s ústavou

Problematika občianstva skončila aj na Ústavnom súde. Ten včera po rokoch čakania prerokoval podanie skupiny poslancov na čele s poslancom Gáborom Gálom (Most-Híd). Tvrdia, že zákon je protiústavný. Rozhodnutie má padnúť vo februári. To, že si sudcovia vzali čas na rozhodnutie, berie Gál ako dobrý signál. „Záporné stanovisko sa zväčša prijíma rýchlejšie, toto môže znamenať, že sa časť sudcov prikláňa na našu stranu,“ uviedol.

Odborníci sú v tejto problematike nejednotní. Advokát Slavomír Trnkócy je presvedčený, že protiústavný je nie len dnes platný zákon, ale aj pripravovaný návrh novely, tak, ako ho Kaliňák prezentuje. Pripomína, že podľa našej ústavy človeku nemožno odňať občianstvo proti jeho vôli. „Podľa mňa zákonná úprava nemôže smerovať k tomu, aby niekto prišiel o slovenský pas len preto, že prijal občianstvo iného štátu bez ohľadu na to, či je maďarské, mongolské alebo iné,“ zdôraznil.

Ústavný právnik Peter Kresák tu však problém nevidí. Podľa jeho názoru štát nikomu priamo občianstvo neodníma, jeho strata je len dôsledkom rozhodnutia samotného človeka. „To zaniká zo zákona vtedy, keď dotyčný prijme občianstvo iného štátu a zloží sľub,“ vysvetlil.

01 - Modified: 2005-12-15 21:35:30 - Feat.: 0 - Title: Daňové úrady nemajú problém odpúšťať 02 - Modified: 2005-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problémy firiem: Otázky a odpovede
01 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 02 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále 03 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko 04 - Modified: 2021-12-29 14:48:12 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor zamietol sťažnosť guvernéra NBS a exministra financií Petra Kažimíra 05 - Modified: 2021-12-29 08:55:38 - Feat.: - Title: Rekordný prírastok nakazených. Testy odhalili viac ako 4-tisíc prípadov koronavírusu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:09