StoryEditor

Predaj emisií Interblue je naďalej podozrivý

09.10.2013, 00:00

Polícia zastavila vyšetrovanie kauzy emisie, pre ktorú premiér Robert Fico odobral SNS rezort. Ako to hodnotíte?

My sme sa s týmto nestotožnili. V tejto súvislosti bolo veľa podozrení a nevysvetlených vecí. Preto sme podali sťažnosť, aby bola celá kauza dôsledne vyšetrená. Som za to, aby sa všetky pochybnosti, ktoré vznikli v súvislosti s celou kauzou, vysvetlili. Uvidíme, ako sa s naším návrhom stotožní prokurátor.

 

Čo konkrétne očakávate od prokuratúry, že vysvetlí?

Viem, aký zložitý je proces predaja emisií, pretože tohto roku sa nám podarilo predať emisie španielskej vláde. Vo vyšetrovaní policajných zložiek som nenašiel popísanie tohto celého procesu v čase, keď sa predávali firme Interblue. Chýbajú mi tam niektoré veci, na ktoré by sa mohol vyšetrovateľ ešte pozrieť.

 

Poškodila táto kauza Slovenskú republiku pri predaji ďalších povoleniek?

Nemyslím si, že poškodila. Stav s emisnými povolenkami je zložitý. Je ich veľmi veľa, záujemcov až tak veľa nie je. Aj v súčasnosti je vo svete na trhu niečo vyše dvoch miliárd ton emisií.

 

Aká je ich aktuálna cena?

Asi 20 centov.

 

My máme koľko povoleniek na predaj?

Teraz sme urobili obchod so Španielmi, mali sme k dispozícii 27 miliónov ton, sedem miliónov sme im predali, takže zvyšok je voľný.

 

Máte rozrokované teraz nejaké obchody?

Keďže tá situácia nie je jednoduchá, nepodarilo sa nám dotiahnuť niektoré obchody do konca. Rokovali sme s Japoncami aj Rakúšanmi.

 

Záujem o emisie prejavila aj Interblue, keďže jej zmluva z roku 2008 umožňuje mať predkupné právo na naše emisie. Platí, že s nimi odmietate rokovať aj po tom, čo polícia vyšetrovanie kauzy zastavila?

Neakceptujeme ich ako obchodných partnerov, na tom sa nič nezmenilo.

 

Kontaktovali vás ešte spätne?

Nemám partnera, ktorý by preukázal, že je právny nástupca Interblue, ktorý mal zmluvu s ministerstvom. Som ochotný akceptovať každého, kto príde a požiada o naplnenie opcie, akurát, že entita, ktorá prišla a vystupuje pod menom Interblue Europe, nepreukázala, že je právnym nástupcom tej firmy, ktorej sme emisie predali. Navyše, spoločnosť Interblue Europe odmietla zaplatiť SR doplatok ku kúpnej cene vo výške 15 miliónov eur.

 

Keď sa tak stane, prídu a preukážu to?

Potom to bude nová situácia a budeme sa o tom baviť v rámci zmluvných podmienok, ktoré boli podpísané.

 

Avizovali, že majú v pláne ešte obchodovať so slovenskou stranou?

Nič také sa nestalo.

01 - Modified: 2005-07-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ponuka poisťovní firmám
01 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 04 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:59