StoryEditor

Čislák, ďalší manažér z Penty na čele zdravotníctva

06.11.2014, 14:49
Tri dni po demisii Zuzany Zvolenskej vymenoval prezident Andrej Kiska nového ministra zdravotníctva.

Má prehľad a pozná rezort. Takto hodnotia zdravotníci nového ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Stretávali sa s ním totiž na rokovaniach už v minulosti ako so štátnym tajomníkom a s pravou rukou už exministerky Zuzany Zvolenskej.

Ako však niektorí dodávajú, vo Ficovej vláde o smerovaní zdravotníctva nerozhoduje len minister. „Podľa našich skúseností je úplne jedno, kto je na čele rezortu. Väčšinou zatiaľ išlo iba o výkonných prostredníkov,“ povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Zmysel pre spravodlivosť
Na ministerstvo zdravotníctva sa Čislák dostal podobne ako jeho predchodkyňa Zvolenská z firmy patriacej Pente. Konkrétne z jej firmy Svet zdravia, kde pôsobil ako námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť. So zdravotníctvom má však tento 42-ročný Košičan skúsenosti aj priamo z praxe. Je totiž vyštudovaným lekárom.

Titul získal na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a v roku 2011 na Fakulte verejného zdravotníctva v Bratislave ako odborník pre riadenie verejného zdravotníctva. Najprv pracoval ako sanitár v košickej Fakultnej nemocnici, potom ako lekár na košickej Klinike úrazovej chirurgie.

Neskôr bol lekárom aj v leteckej záchranke v Poprade. Svoje skúsenosti potom využil ako riaditeľ Záchrannej služby Košice. Jeho rodák a exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) nového ministra opisuje ako človeka so zmyslom pre spravodlivosť. „Ako bývalý chirurg vie, ako prebrať zodpovednosť a rýchlo rozhodnúť, keď treba,“ povedal pre HN.

Rašiho spolustraník Jozef Valocký dodáva, že má prehľad o problémoch zdravotníctva. „Podľa rokovaní, ktoré sme s ním mali, je to človek, ktorý pozná rezort. Myslím, že je to dobrá voľba,“ doplnil prezident Asociácie štátnych nemocníc.

Prirodzená voľba
Prirodzenou voľbou bol Čislák dokonca aj podľa opozičného poslanca a bývalého šéfa Výboru pre zdravotníctvo Viliama Novotného (SDKÚ-DS). Avšak má podľa neho aj slabé miesta. „Mediálne je nevýrazný, pracoval pre finančnú skupinu Penta ako manažér Svetu zdravia a je vnímaný ako ďalší predstaviteľ východniarskej skupiny Pavla Pašku v Smere,“ vysvetlil.

Zároveň dodal, že výmena v kresle ministra podľa neho nebude znamenať žiadnu výraznú zmenu smerovania rezortu. Aj exminister za KDH Ivan Uhliarik dodáva, že Čislák doteraz pracoval de facto ako Zvolenskej zástupca. „Stav zdravotníctva je preto aj výsledkom jeho práce.“

01 - Modified: 2006-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dane a odvody
01 - Modified: 2024-04-30 13:48:32 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ trápi Európu, stovky prípadov hlásia aj u nás. Máme na toto ochorenie dostatok vakcín? 02 - Modified: 2024-04-30 08:52:12 - Feat.: - Title: Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy 03 - Modified: 2024-04-30 09:00:36 - Feat.: - Title: MEDIXBANK otvára nové perspektívy pre biomedicínsky výskum na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-29 18:32:25 - Feat.: - Title: Väčšina výjazdov záchraniek je zbytočných. Šéf komory žiada ministerstvo, aby sa za to konečne trestalo 05 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 01:04