StoryEditor

Parlament má viesť Ficov verný muž

17.11.2014, 23:00
Po nečakanom odstúpení predsedu parlamentu sa hovorí o zmene v zložení vlády.

Vládu Roberta Fica (Smer-SD) čaká s najväčšou pravdepodobnosťou už štvrtá výmena. A to v obsadení ministerstva kultúry. Po nečakanom sobotnom odstúpení Pavla Pašku z pozície predsedu parlamentu by totiž na uvoľnené miesto po ňom mal zasadnúť práve šéf rezortu kultúry Marek Maďarič. „Ešte to nie je celkom, vyštrngané‘ medzi vedením, no zatiaľ je na tom zhoda,“ potvrdil pre HN dobre informovaný zdroj z prostredia Smeru. Ak by prechod Maďariča do čela parlamentu nevyšiel, náhradným, hoci menej pravdepodobným riešením by bol presun súčasného ministra obrany Martina Glváča. O výmene by sa pritom malo rozhodnúť už dnes, a to na stretnutí užšieho vedenia strany.

Bezproblémový

HN sa k zamýšľaným zmenám pokúšali získať reakciu Maďariča, ten však včera nedvíhal telefón. V súvislosti s obsadením postu šéfa parlamentu sa spomínal už po voľbách v roku 2012, no stranícke vedenie namiesto neho vtedy uprednostnilo práve Pašku.

Maďarič pritom dlhodobo patrí k Ficovým najbližším ľuďom. Viedol mu aj prezidentskú volebnú kampaň, pričom po neúspechu v samotnom hlasovaní sa vzdal podpredsedníckej stoličky v Smere. Dnes mu však patrí znova, keďže stranícki delegáti ho do tejto funkcie zvolili na pracovnom sneme v júni opäť.

S jeho presunom do vedenia parlamentu by nemal problém žiaden z poslancov Smeru, ktorých HN oslovili. „Jeho prácu si vážim a nepochybujem o tom, že by túto funkciu dokázal bez problémov zastávať,“ reagoval poslanec Anton Martvoň s tým, že rovnako za vhodného by považoval aj Glváča. Jeho stranícka kolegyňa Jana Laššáková šance či postoje k možným nástupcom pre zmenu komentovať nechcela.

Ak dnes vedenie Smeru skutočne odobrí presun Maďariča do parlamentu, riešiť bude musieť vzápätí aj voľné miesto ministra kultúry. Tým by sa mohol podľa kuloárnych informácií stať poslanec Ján Podmanický. Ide o poslanca, ktorý šéfuje výboru pre sociálne veci.

Náhradníci

K odstúpeniu Pašku pritom došlo pomerne nečakane. A to po dvoch minulotýždňových protestoch, ktoré spustila kauza drahého nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Pre tú prišla o svoju stoličku aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská či podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová. Keďže však s firmou, ktorá mala pôvodne prístroj dodať, sa spájal práve Paška, to spustilo hlasy za jeho odstúpenie. Najprv asi tisícka ľudí protestovala pred Paškovým domom v Košiciach a následne v piatok sa zhruba dvetisíc demonštrantov zišlo aj v Bratislave na Námestí SNP.

Práve to pritom mohlo byť podľa analytika Jána Baránka jedným z dôvodov Paškovho odchodu. Zrejme sa totiž zľakol „majdanizácie“ ulíc a bezpečia seba i rodiny. Jeho odstúpenie je však podľa analytika aj prejav mocenského boja v strane. „Keďže sa to deje pred parlamentnými voľbami, je to upevňovanie pozície Fica ako lídra, ktorý sa vie vyrovnať s podozreniami z korupcie,“ uviedol Baránek.

Paška z parlamentu odchádza úplne, funkciu si zachová len v strane. Voľné miesto v pléne by mal po ňom zaplniť Ján Babič. Na mieste podpredsedu Národnej rady zas má Zmajkovičovú nahradiť Dušan Jarjabek.

01 - Modified: 2006-12-27 05:55:08 - Feat.: 0 - Title: Štát podnikateľov pred cenami neochráni
01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:36