StoryEditor

SaS hrozí pre licencie na vrtuľníky odvolávaním Zvolenskej

27.09.2013, 16:03
Autor:
tasr, stltasr, stl

Strana SaS vyzýva ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantku Smer-SD), aby vyvodila osobnú zodpovednosť za vypršané licencie na záchranárske vrtuľníky. Pokiaľ sa tak neudeje, nevylučuje jej odvolávanie. Takúto možnosť nedávno v rádiu Expres naznačil aj podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. Poslanci sa v súčasnosti chystajú na ministerstvo na poslanecký prieskum.

Ministerstvo zdravotníctva vypísalo tender na nové licencie z dôvodu končiacej platnosti starých licencií v máji. Výberová komisia však v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne rozhodla o víťazovi neskôr, čo rezort argumentoval väčším počtom uchádzačov. "Takéto počínanie považujeme za hrubú chybu. Previnenie ministerstva znásobuje fakt, že vrtuľník nebol poskytnutý ťažko ranenej pacientke 13. septembra, pričom ošetrujúci lekár v Skalici o jej prevoz do Bratislavy preukázateľne žiadal," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík s tým, že SaS bude sledovať, k akým záverom a na základe akých faktov sa dopracuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. SaS zároveň zvažuje podať aj trestné oznámenie. "Táto minimálne nedbanlivosť so znakmi všeobecného ohrozenia má podľa nás aj trestnoprávny rozmer," povedala generálna manažérka SaS Jana Kiššová.

Rezort mal podľa SaS rozhodnúť o víťazovi výberového konania už 9. septembra, a nie až 16. septembra. "Dňa 9. septembra mala výberová komisia k dispozícii už kompletné prihlášky a v tento deň podľa odpovedí ministerstva aj zasadala. Napriek týmto možnostiam ministerstvo rozhodlo o víťazovi výberového konania až 16. septembra a nasledujúci deň 17. septembra bolo povolenie na vrtuľníkovú záchrannú službu pre Bratislavský a Trenčiansky kraj účinné," tvrdia predstavitelia SaS.

Zvolenská trvá na tom, že aj v čase nehody bola zdravotná starostlivosť na celom Slovensku plne zabezpečená, chýbajúcimi vrtuľníkmi nebol porušený žiaden zákon a na odstúpenie z funkcie preto nevidí žiaden dôvod. Tento týždeň na rokovaní parlamentného výboru pre zdravotníctvo uviedla, že prípad chýbajúcich licencií a dopravná nehoda zo Skalice sú opozíciou umelo spájané. "Zásadne odmietam, že by došlo k nezabezpečeniu zdravotnej starostlivosti počas týchto dní. Päť vrtuľníkových staníc na území SR v tom čase znamenalo, že to bola úroveň ČR, ktorá má desať staníc a dvojnásobný počet obyvateľov. Bola teda zabezpečená zdravotná starostlivosť pre občanov. Ani dnes, keď lieta sedem vrtuľníkov, nemôžem povedať, či niekto nezomrie," upozornila. Na margo neuskutočneného transportu vrtuľníkom Zvolenská podotkla, že pri vnútornom krvácaní nie je vhodné prekladať pacienta zo sanitky do vrtuľníka. "Niektoré diagnózy nie sú vhodné na prepravu," argumentovala.

Na Slovensku v súčasnosti funguje 273 ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby a sedem leteckých - v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline, Poprade, Košiciach a Trenčíne.

01 - Modified: 2005-06-27 14:02:00 - Feat.: 0 - Title: LOZ odmieta privatizáciu FNsP v Bratislave a zrušenie niektorých jej pracovísk
01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:32