StoryEditor

Českí politici sú v ohrození, naši majú pokoj

16.10.2015, 00:00
Veľké kauzy sa na Slovensku nedarí dotiahnuť. Môže za tým byť aj politika.

Ešte poriadne nevychladla kauza bývalého českého ministra a stredočeského hajtmana Davida Ratha, odsúdeného za korupciu na osem a pol roka, a naši západní susedia už idú po krku ďalším. V prípade klientelistickej siete prepájajúcej štátne a verejné inštitúcie s podnikateľmi vypočúvali bývalého českého ministra vnútra Jiřího Langera. Okrem toho polícia vzala do väzby jeho obchodného partnera, realitného magnáta z Olomouca Ivana Kyselého a obvinila olomouckého hajtmana Jiřího Rozbořila. Situácia na Slovensku je však omnoho pokojnejšia, až by sa zdalo, že u nás korupcie niet.

Podľa českého servera Neovlivní. cz sa Rozbořil v auguste mal údajne pokúsiť ovplyvniť vyšetrovanie možného dotačného podvodu, za čo údajne ponúkal úplatok námestníkovi olomouckého krajského policajného riaditeľa Karlovi Kadlecovi. Kriminalisti v utorok prehľadali niekoľko domov, okrem iného aj sídlo bývalého ministra vnútra Ivana Langera.

Politika a orgány

Kým niekoľkí českí politici skončili za mrežami, na Slovensku sa veľké prípady korupcie nedarí dotiahnuť. Analytici aj mimovládne organizácie sa zhodujú na tom, že problémom môže byť politický vplyv nielen na naše orgány činné v trestnom konaní. „Jedným z nedostatkov je prepojenie medzi výkonnou mocou a políciou,“ hovorí advokátka spolupracujúca s mimovládnou organizáciou Via Iuris Zuzana Čaputová. Problematická je podľa nej napríklad možnosť bezdôvodne odvolať prezidenta Policajného zboru SR. To by sa však mohlo zmeniť. Minister vnútra Robert Kaliňák totiž pripravuje novelu, ktorá by mala tento stav napraviť. „Pracujeme na tom, ale najskôr nás čaká široká diskusia v parlamente,“ hovorí Kaliňák.

Ďalším dielikom v skladačke boja proti korupcii je aj prokuratúra. Ani tej, hoci má paradoxne nezávislejšie postavenie ako české štátne zastupiteľstvo, sa dodnes nepodarilo dotiahnuť významnejší prípad politickej korupcie. Podľa Čaputovej by mohlo pomôcť jej otvorenie sa väčšej kontrole. „Prokuratúra je veľmi uzavretý systém, z ktorého sa nedajú vylúčiť politické vplyvy,“ dodáva Čaputová.

Rumunská cesta

Podľa štatistík Policajného zboru SR bolo v minulom roku obvinených z korupcie 77 ľudí a prokuratúry obžalovali celkovo 100 korupčníkov. V rovnakom období súdy odsúdili celkovo 117 ľudí. Čísla teda ukazujú, že naše orgány sa riešeniu korupcie síce nevyhýbajú, no neriešená zostáva na najvyšších miestach. Asi najznámejšou z dodnes nedoriešených káuz je Gorila. Ide o údajný spis Slovenskej informačnej služby, v ktorom sa opisovali korupčné praktiky na najvyšších miestach počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

Vzorom nám však môže byť Rumunsko. Hoci podľa rebríčka vnímania korupcie Transparency International je Rumunsko na 69. mieste a Slovensko na 54., vďaka reformám sa im darí stíhať aj politikov z najvyšších miest. Čerstvým príkladom je prípad rumunského premiéra Victora Pontu. Prokurátori bojujúci s korupciou ho obvinili, že sa ešte ako advokát dopustil prania špinavých peňazí. Ponta sa koncom septembra tohto roku postavil pred súd.

Najznámejšie korupčné kauzy slovenských politikov:

Gabriel Karlín

Pred desiatimi rokmi bol poslanec strany HZDS prichytený s 500000 korunami v kufríku. Podľa polície to mal byť úplatok za urýchlenie dostavby telocvične v Žiari nad Hronom. Bol obvinený spolu so svojím straníckym kolegom a vtedajším riaditeľom úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milanom Mrázom. Oboch napokon súd oslobodil.

Pavol Bielik

V roku 2003 spoločnosť Invest In podala návrh na výstavbu budovy a štyroch bytových domov v bratislavskej Rači. V januári 2004 sa so šéfom Predstavenstva Invest In stretol podnikateľ Jaroslav Š., ktorý žiadal úplatok päť miliónov korún pre starostu Rače Pavla Bielika. Bielik mal za úplatok zabezpečiť súhlas zastupiteľstva a kladné stanovisko k návrhu. K odovzdaniu peňazí nedošlo. V roku 2007 ho Špeciálny súd v Pezinku odsúdil na päť rokov väzenia a na sedem rokov mu zakázal výkon funkcie verejného činiteľa.

Kauza Gorila

Spis Gorila poukazuje na údajnú korupciu politikov, provízie z privatizácie a prepojenie politických strán na finančnú skupinu Penta. Spis sa na verejnosť dostal v roku 2011 a rozvíril predvolebnú politickú hladinu. Spis opisuje, ako sa v byte na Vazovovej ulici v Bratislave stretávali predstavitelia vlády s ľuďmi z finančnej skupiny Penta. V uliciach kvôli kauze prebehlo viacero demonštrácií. V spise sa spomínajú politici z viacerých slovenských politických strán. V súčasnosti sa kauza stále vyšetruje.

Najznámejšie kauzy českých politikov

Ivo Svoboda

Bývalý minister vnútra bol odvolaný z funkcie po tom, čo na neho padol tieň podozrenia z korupcie ešte z čias, keď pôsobil v spoločnosti Liberta. Tú mal spolu so svojou poradkyňou Barborou Snopkovou vytunelovať. V roku 2005 ho súd spolu so Snopkovou poslal do väzenia na päť rokov. O tri roky neskôr ho podmienečne prepustil.

David Rath

Ďalší bývalý český minister, tentoraz zdravotníctva a neskôr stredočeský hajtman, bol v roku 2012 zadržaný políciou. Podľa polície ho prichytili ihneď po spáchaní trestného činu. Vo chvíli zadržania mal pri sebe sedem miliónov českých korún (zhruba 260-tisíc eur). V júli tohto roku ho súd neprávoplatne odsúdil na 8,5 roka.

Vladimír Mlynář

Ministerstvo informatiky vyčlenilo pod jeho vedením 7,5 milióna českých korún (necelých 280-tisíc eur) na založenie firmy Testcom servis, ktorá mala prevádzkovať portál verejnej správy. Zákon však príspevkovým organizáciám ministerstva, čo bola matka Testcom servis, zakazoval zakladať a financovať súkromné spoločnosti. V roku 2007 ho súd odsúdil na päť rokov nepodmienečne. Najvyšší súd ich napokon zbavil obvinení.

01 - Modified: 2007-10-15 06:37:27 - Feat.: 0 - Title: Srbsko. Rast ekonomiky takmer z bodu nula
01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:06