StoryEditor

Odchádzajúci minister Pavlis: Vážnosť môjho rezortu som zvýšil

30.04.2015, 00:00
Pavol Pavlis, odchádzajúci minister hospodárstva, pre HN:

Vy ste podali demisiu. Koho to bol nápad?
Stretol som sa s premiérom a diskutovali sme na tému, nazvem to naozaj negatívnej medializácie mojej osoby. Pri rozhovore s ním a aj teraz sa ohradzujem voči všetkým nepravdivým tvrdeniam, ktoré boli v médiách, a to nielen minulý týždeň, predminulý týždeň, ale aj v minulosti publikované, pretože šlo o vykonštruované niektoré kombinácie a účelovo vymyslené kauzy, ktoré nemajú s mojou osobou nič spoločné.

Faktom však je, že vlastníkom firmy, ktorá vyhrala súťaž, je váš švagor.
V rodine máme množstvo podnikateľov. Ak by každý z nich bol odkázaný neprihlasovať sa do súťaží a výberových konaní, pretože niekto z rodiny je ministrom, museli by všetci  skončiť na úrade práce alebo nezamestnaní.

Navyše, medializované bolo, že som rozdával alebo dohadzoval vo svojom rezorte švagrovi státisícové zákazky. Po tom, čo som si dal všetky tieto tvrdenia preveriť, môžem čestne skonštatovať, že firma SITIS ju dostala na základe výsledku elektronickej aukcie, ktorá sa uskutočnila dňa 27.6.2012! Čiže jej výber bol realizovaný ešte za bývalého vedenia MH Invest, ktoré menoval minister hospodárstva Miškov. Pravdou nie je ani to, že bola vysúťažená za 100-tisíc eur. Pravda je podľa informácií, ktoré som dostal z MH Investu, že bola zákazka vysúťažená za cenu 20-tisíc eur na dva roky.



Ako sa stalo, že firma Sitis zákazku získala?
Tak ako som povedal, že tá súťaž bola vypísaná ešte za pána ministra Miškova, firma SITIS sa prihlásila do súťaže. a výsledok aukcie a zmluvu súčasné vedenie MH Investu akceptovalo a podpísalo. Zmluva bola ukončená bola 30.4.2014 uplynutím dohodnutej doby, na ktorú bola uzatvorená. Naozaj, ja odmietam, že by som s týmto tendrom mal niečo spoločné. Ako som povedal, ja si neviem predstaviť ako v elektronickom obstarávaní viete niekoho zvýhodniť, alebo znevýhodniť. Ďalšie zákazky firmy SITIS ako mám informácie, boli zákazky, ktoré nie sú v pôsobnosti ministerstva, ani v mojej kompetencii a všetky boli vysúťažené elektronicky a za ceny omnoho nižšie, ako v minulosti.

Ale späť k otázke – koho bol nápad, že z funkcie odídete?
Po diskusii s pánom premiérom som sa sám rozhodol odstúpiť z funkcie ministra, pretože chcem v prvom rade chrániť moju rodinu a aj svoje meno.

Svoj krok ste zdôvodnili útokmi na vašu osobu.
Ja som už povedal niekoľkokrát, že absolútne odmietam akékoľvek umelé a účelové spájanie mojej osoby s medializovanými kauzami. Či už je to upratovanie, súdny spor alebo investičná pomoc pre Duslo Šaľa. Absolútne toto odmietam, Keby som priamo ja podpísal nejakú nevýhodnú, vysoko predraženú  zmluvu, bral by som, že musím zobrať za taký krok aj zodpovednosť. Ale ako minister si naozaj plne stojím za tým, že som nikoho nezvýhodnil, žiadnu spoločnosť som neuprednostnil, žiadnu zmluvu som nepodpísal  a v spojení s mojou osobou neexistuje priamy dôkaz, na základe ktorého by mi bolo možné niečo vytknúť.

Potom, prečo ste odstúpili?
Ako som už povedal, už viac ako pol roka niekto účelovo konštruuje, aby škandalizoval moju osobu. Celú situáciu som preto zvážil a povedal som si, že bolo týchto útokov na moju osobu už dosť a rozhodol som sa vzhľadom na to, že chcem chrániť aj svoju rodinu a samozrejme aj ministerstvo a stranu Smer, odísť z funkcie.

Budete poslancom aj naďalej?
Ja som bol vo voľbách v roku 2012 riadne zvolený za poslanca Národnej rady a tento mandát si po skončení funkcie ministra budem uplatňovať.

V zime vás odvolávali pre Port Service. Myslíte si, že je v poriadku žalovať štát a následne byť ministrom hospodárstva.. 
Ja som to aj pri mojej obhajobe v parlamente spomenul, že je to vec, ktorá je stará viac ako 10 rokov. Pred desiatimi rokmi som nebol ani minister, ani štátny tajomník, ani poslanec. Bol som podnikateľ, ktorý obhajoval záujmy spoločnosti, v ktorej pôsobil. Navyše to nebolo moje rozhodnutie, ale rozhodnutie akcionárov a mojou povinnosťou bolo, keď som mal pocit, že spoločnosť je poškodená, sa brániť na súde. To, že som sa neskôr stal funkcionárom, neznamená, že som v minulosti nemohol také niečo urobiť. Navyše, ja som v roku 2006  túto spoločnosť predal a odvtedy naozaj neviem, aké je ďalšie jej pôsobenie. Osobne ma na tom zaráža a uráža zároveň, že ma bez dôkazov obviňovali, že mám dodnes na túto spoločnosť, ktorá je na Holandských Antilách, prepojenie. Pritom som ani sám nevedel o tom, čo nakoniec vyšlo najavo, že tá spoločnosť je úplne niekde inde je registrovaná. To svedčí o tom, že opozícia iba využila takto zmanipulované informácie.

Vedel premiér o vašich podnikateľských aktivitách?
Pán premiér vedel o mojich podnikateľských činnostiach, vedel samozrejme aj mojom bývalom súdnom spore, ale ako som hovoril, nebolo to a nie je to absolútne v rozpore so žiadnym zákonom.

Odchádzate z postu ministra hospodárstva. Včera bol v Bratislave šéf Enelu Francesco Starace. Stretli ste s ním?
Nie, ja som sa s pánom Staracem stretol v minulosti. Na dnešnom stretnutí som nebol prítomný, ale som rád, že tak, ako mám informácie z tlačovej konferencie pána premiéra, že sa potvrdili moje slová a môj názor, že najlepším riešením pre Slovensko by bolo posilniť si postavenie v Slovenských elektrárňach. Som naozaj veľmi rád, že tento môj názor zobral na vedomie aj pán premiér a myslím si, že je to najlepšie riešenie.

Podiel Slovenských elektrární je v procese predaja. Vstúpi Slovensko do tohto procesu?
Tak, ako som v minulosti prezentoval, že prioritou pre ministerstvo ako akcionára je dostavba 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne v Mochovciach, takisto som prezentoval to, že by bolo veľmi dobré, keby si štát posilnil pozície. Podľa mojich informácií dnes na rokovaní došlo k dohode, že štát začne rokovať s Enelom o možnosti posilnenia si pozície.

Súhlasíte s tým, že by si Slovensko posilnilo svoje pozície?
Ja si myslím, že to posilnenie si pozície navýšením na minimálne 51 percent a získanie manažérskej kontroly je veľmi správne rozhodnutie a nemyslím si, že príde zo strany štátu k nejakej ponuke. Myslím si, že začne kolo rokovaní o možnosti, aby si štát posilnil svoje postavenie. Viete veľmi dobre, že v súvislosti so Slovenskými elektrárňami je otvorených veľmi veľa otázok súvisiacich s privatizáciou, doplatkami, súdnymi spormi... Toto všetko sú faktory, ktoré budú určite ovplyvňovať cenovú ponuku a tak ako aj dnes pán premiér prezentoval, myslím, že v prvej polovici júna navštívi spoločnosť Enel, kde bude ďalej sa konkrétne rokovať o možnostiach ďalšieho posilnenia postavenia štátu v Slovenských elektrárňach. To znamená, že mám pocit, že dnešným dňom začne proces negociácie medzi štátom a Enelom.

Starace pripustil, že v elektrárňach mohli byť traja akcionári. Ako sa na toto pozeráte?
V prvom rade predáva Enel, to znamená Enel rozhoduje o tom, komu predá svoje akcie a v akom množstve, či už to bude 34 percent, alebo viac. To znamená, je to otázka skôr na Enel. Ale viete, že fungujú aj nadnárodné spoločnosti, ktoré majú viac akcionárov a aj drobných akcionárov. Ja si myslím, že v tomto momente sú všetky možnosti otvorené a v prvom rade musí byť záruka zo strany Enelu, že dostavia 3. a 4. Blok. A to bude asi zrejme priorita pri všetkých ďalších rokovaniach.

Tak to robia Slovenské elektrárne, nie Enel.
Áno, ale dnes je v stále v Slovenských elektrárňach Enel majoritný akcionár. To znamená, kým príde k zmene vlastníckej štruktúry, tak ubehne určitý čas a dovtedy naozaj my musíme pozorne sledovať ďalší vývoj týkajúci sa dostavby Mochoviec.

Na jeseň ste dohodli rozpočet na dostavbu Mochovie vo výške 4,5 mliardy eur. Je táto suma konečná?
Ja som osobne povedal, že budeme teraz Talianom dýchať na krk a verím tomu, že sa tak naďalej aj deje. A my okrem toho, že sme nastavili aj nový systém manažovania tohto procesu, tak veľmi prísne samozrejme sledujeme aj rozpočet. Ťažko dnes povedať, aký bude konečný rozpočet, ale verím tomu, že už nedôjde ani k posunu termínu dostavby, ani k navyšovaniu rozpočtu. Ale to ukáže čas. Verím, že  mechanizmy, ktoré sa nastavili na jeseň minulého roka, a ktoré naďalej pokračujú sú nastavené tak, že dosiahneme vytýčený cieľ.

Štát predáva podiel v Slovak Telekome. Oslovil vás nemecký akcionár – Deutsche Telekom?
Ja som osobne veľmi rád, že sme počas môjho pôsobenia na ministerstve naštartovali tieto veci dva dôležité procesy. Či už je to dostavba Mochoviec alebo predaj Slovak telekomu, kde úzko spolupracovalo ministerstvo a vykonávalo akcionárske práva aj s Fondom národného majetku. V prípade Slovak Telekomu sme  naštartovali po prvý krát v histórii najtransparentnejší tento proces predaja - IPO, ktorý má byť ukončený na budúci týždeň. My podľa informácií od poradcov a to sú renomované banky máme také  predbežné informácie, že o odkúpenie akcií je zo strany investorov záujem. Mám tiež informácie, že ide o bankové domy alebo investičné spoločnosti. Informáciu, že by sme evidovali konkrétnu žiadosť o odkúpenie nemám, Ide o transparentný proces predaja na na kapitálovom trhu.

Bola žiadosť Deutsche telekomu?
Ja ako minister som neobdržal žiadosť Deutsche telekmu, v ktorej by žiadali o uplatnenie si predkupného práva

Hovoríte, že je obrovský záujem o podiel v Slovak Telekome. O akých spoločnostiach sa rozprávame?
Tým, že sa predáva na kapitálovom trhu a tým, že bolo oznámené, že bude časť realizovaná aj na burze na Slovensku v Bratislave, tak evidujeme aj záujem drobných akcionárov ako fyzické sú osoby. Myslím, že sú medzi záujemcami aj právnické osoby, ale   zvyšných 90 percent sa bude predávať na Londýnskej burze, kde sa môže uchádzať o akcie ktokoľvek. Či už fyzické osoby, alebo investičné spoločnosti.

Vy ste napríklad chceli, aby ministerstvo získalo vážnosť. Podarilo sa vám to?
Myslím si, že áno. Tak ako som po svojom nástupe do funkcie povedal, že chcem zvýšiť vážnosť tohto ministerstva, čo samozrejme nemožno urobiť zo dňa na deň, som presvedčený, že vďaka naším krokom sme mu ju vrátili. Ako som niekoľkokrát aj spomenul, že napríklad naštartovaním procesu dostavby Mochoviec, vstupom štátu do procesu predaja  - kúpy akcií Slovenských elektrární, naštartovaním procesu predaja Slovak telekomu ... Ale aj a niektorými ďalšími legislatívnymi opatreniami, ktoré sme prijali. Naozaj si myslím, že sme zvýšili vážnosť nášho ministerstva. Tiež som presvedčený, že som spoločne s kolegami mimoriadne dobre zvládol situáciu ohľadne plynu. Veľmi dobre viete aká bola situácia s plynom po vypuknutí krízy medzi Ruskom a Ukrajinou kedy sme dennodenne monitorovali stav a prijímali také opatrenia, aby ani obyvateľstvo, ani nemocnice a školy, ale ani podniky neboli postihnuté dlhodobým až 50 percentným výpadkom dodávok plynu. Spustili sme reverzný tok na Ukrajinu, takže som presvedčený, že aj v rámci energetiky sa mi podarilo zrealizovať veľa opatrení, ktoré naozaj pomohli zvýšiť vážnosť tohto ministerstva.

01 - Modified: 2007-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úrokový strop
01 - Modified: 2023-06-08 08:08:56 - Feat.: - Title: Štát zlyhal na viacerých úrovniach. Ranč pri Žiline, kde lev napadol chovateľa, fungoval aj napriek zákazu 02 - Modified: 2023-05-12 16:36:43 - Feat.: - Title: Ministerstvo hospodárstvo zrušilo vyhlášku, ktorou sa zakázal vstup vybraných produktov z Ukrajiny 03 - Modified: 2023-05-12 09:21:40 - Feat.: - Title: Kto kúri drevom, dotuje plyn. Tomu sa hovorí solidarita, ja som bol hasič, hovorí pre HN minister Hirman 04 - Modified: 2022-12-25 09:57:57 - Feat.: - Title: Minister Hirman pre HN: Ak by sme nepomohli domácnostiam, situácia by sa nám rozpadla pod rukami 05 - Modified: 2022-12-21 10:24:25 - Feat.: - Title: Vláda potrebuje rozpočet. Inak by v januári udržala ceny tepla, no plyn by prudko zdražel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:56