StoryEditor

Na webe sa objavila nová Gorila. Figuruje v nej aj Haščák, Fico či Frešo

20.11.2015, 12:42

Takmer štyri roky po Gorile sa na webe znovu objavili údajné prepisy z odpočúvaní Slovenskej informačnej služby s názvom Gorila Slovakia II.

V úvode celého prepisu sa hovorí, že ide o nahrávky bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša, ktorý sa mal v rokoch 2006 až 2012 stretávať s celým radom dôležitých ľudí zo spravodajského, biznisového a politického prostredia. Pôvodný spis Gorila bol zverejnený na internete koncom decembra 2011. Dodnes sa nepodarilo potvrdiť jeho pravosť.

Penta: Charakter spravodajskej hry

Autor prepisov je neznámy a samotné prepisy sú plné otáznikov. Nepresnosti sa majú vyskytovať aj v dátumoch nahrávok. Anonym ich v technickej poznámke na začiatku dokumentu ospravedlňuje chybným nastavením nahrávacieho zariadenia.

V novom údajnom spise SIS sa spomína aj Jaroslav Haščák z Penty, ktorý figuroval aj v prvom spise. „Nevieme sa k tomu konkrétne vyjadriť, ide o rozsiahly a veľmi neprehľadný materiál. Jeho zverejnenie a spôsob spracovania má charakter spravodajskej hry. Dôveryhodnosť tohto materiálu je preto veľmi pochybná a vzbudzuje celý rad otázok,“ píše sa v reakcii Penty, ktorú pre hnonline.sk poskytol hovorca finančnej skupiny Gabriel Tóth.

Ďalšími menami, ktoré sú uvedené v "novej" Gorile priamo či nepriamo sú napríklad aj Robert Fico, Oszkár Világi, Pavol Frešo či Juraj Široký.

V spise sa spomína aj Ivan Kmotrík. Podľa spisu mal údajne dať peniaze na rozbeh Matovičovej strany. „Ja som sa s pánom Matovičom nestretol, ani nechápem, čo si to dovolí niekto napísať,“ povedal pre hnonline.sk Kmotrík. Dodal, že s kupovaním poslancov nemá nič spoločné.

K spisu sa vyjadril aj jeden z organizátorov protestov Gorila Peter Pčolinský. „Je to divná situácia, že pár mesiacov pred voľbami je zverejnený nejaký prepis rozhovorov. Gorila vyvolala veľký ohlas, ale netrúfam si odhadnúť, či ho vyvolá aj dokument, ktorý bol dnes zverejnený. Z toho, čo som zatiaľ čítal, tam nie je nič prevratné.“

Kauza „Skupinka“

V údajných odpočúvaniach sa hovorí napríklad aj o kauze Skupinka, ktorá sa odohrala počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

Kauza vyústila do odstúpenia vtedajšieho riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Jána Mojžiša. Podľa spisu má byť kauza „dielom Pittnera a Mikiho, ktorí boli do veci natiahnutí v roku 2002.“ Ladislav Pittner bol riaditeľom SIS v rokoch 2003 až 2006.

Slovenská informačná služba zásadne nereaguje a nevyjadruje sa k neovereným informáciám, ktoré sa sporadicky objavujú na internete. Pokiaľ naša spravodajská služba získa relevantné informácie, ktoré by nasvedčovali podozreniam z úniku utajovaných skutočností alebo nezákonnej činnosti príslušníkov SIS, takéto informácie vždy preverujeme v rámci vnútornej inšpekcie. Dokument zverejnený  vo štvrtok 19.11.2015 na internete začala naša spravodajská služba inšpekčne preverovať a na základe výsledkov jeho preverenia sa rozhodne o prijatí opatrení,“ píše sa v reakcii Slovenskej informačnej služby na otázku, či ide o prepisy odpočúvaní SIS.

Na spis reagovala aj polícia. „Polícia môže reagovať až po vyhodnotení zverejneného materiálu. V prípade, že bude materiál obsahovať skutočnosti oprávňujúce políciu konať, polícia si svoje zákonné povinnosti splní,“ píše sa v stanovisku.

01 - Modified: 2007-11-14 18:52:49 - Feat.: 0 - Title: Cenu filantropie 2007 získala Prvá stavebná sporiteľňa a Poštová banka
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:35