StoryEditor

Opozícia sa spojila. Podozrieva Freša, že má dohodu s Ficom

07.05.2015, 16:45
Autor:
TASRTASR

Poslanci Národnej rady SR by 19. mája mohli zvoliť nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Myslí si to predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico. "Všetko je na dobrej ceste," povedal s tým, že voľby sú slobodné a tak budú aj poslanci hlasovať. Maroš Žilinka (nom. opozície na čele s KDH) aj Karol Mitrík (nom. predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša) sú podľa Fica čisto opoziční kandidáti.

Prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra Žilinku navrhla takmer celá opozícia, pod jeho nomináciu sa podpísalo 60 poslancov. Bývalého šéfa SIS Mitríka presadzuje Pavol Frešo z SDKÚ-DS. Práve o Mitríkovi hovorí opozícia ako o kandidátovi, ktorý vyhovuje aj Smeru-SD. Opozícia navyše upodozrieva Freša, že má s Ficom dohodu.

"Už opozičnejšieho kandidáta si neviem predstaviť v prípade pána Mitríka, ktorý bol v rokoch 2010 až 2012 za vlády Ivety Radičovej riaditeľom SIS. Riaditeľom SIS je zväčša človek, ktorý je lojálny a má blízko k vláde, ktorá ho do tejto funkcie menuje," vyhlásil Fico.

Ako budú voliť poslanci Smeru-SD, Fico nepovedal. "Keďže sú to tajné voľby, nevidím dôvod, aby som dával pokyny alebo odporúčania. Je na poslancoch, ktorí sa zúčastnia hlasovania, koho si vyberú," uviedol premiér.

NKÚ stále vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR), ktorému sa funkčné obdobie skončilo vo februári 2012.

Za Žilinku sa dnes postavili tri opozičné kluby KDH, Most-Híd a OĽaNO. Pridali sa aj poslanci zo SaS, ktorí sa vzdali v prospech Žilinku a jednoty opozície vlastného kandidáta. Žilinku podporujú aj poslanci okolo Juraja Miškova, ktorí si vytvorili stranu SKOK, a tiež Daniel Lipšic. Tomu robil Žilinka za minulej vlády štátneho tajomníka na ministerstve vnútra.

Prokurátora zo špeciálnej prokuratúry podporuje aj Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS. Svojho straníckeho šéfa žiadal, aby Mitríka nenavrhoval a nenarúšal jednotu opozície. "Jednota a spoločný postup opozície sú cesta, ako poraziť Roberta Fica a jeho vládu," vyhlásil Kaník. Dodal, že kandidát, ktorý nemá väčšinovú podporu opozície, nie je kandidátom opozície. A ak bude zvolený, tak len hlasmi Smeru-SD a bude to teda podľa Kaníka kandidát Smeru-SD. Takto Kaník odpovedal na otázku, či sa Frešo nespráva, akoby bol členom Smeru-SD.

Parlament bude voliť nového šéfa NKÚ 19. mája. KDH avizovalo, že ak Robert Fico (Smer-SD) bude voľbu obštruovať v záujme rozdeliť opozíciu, nepodarí sa mu to. Opozícia je totiž podľa Pavla Abrhana (KDH) pripravená ísť spoločne aj do ďalších volieb. KDH však do prípadnej ďalšej voľby kandidáta nenominuje. Podporí spoločného kandidáta, ktorého navrhne SaS. "Robert Fico sa jednote v nás nevyhne," vyhlásil Abrhan.

NKÚ stále vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR), ktorému sa funkčné obdobie skončilo vo februári 2012.

01 - Modified: 2007-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S litrom paliva čo najďalej
01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany 04 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 05 - Modified: 2024-03-31 08:13:17 - Feat.: - Title: V Turecku sa hlasuje v miestnych voľbách, kľúčový je súboj o vedenie Istanbulu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:41