StoryEditor

Sme pripravení diskutovať o spoločnej armáde, vyhlásil Galko

09.03.2015, 15:30
Autor:
SITASITA
„Uprednostňujem skôr integráciu vybraných zložiek armád pred vytvorením nejakého molochu, vraví Ľubomír Galko

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje myšlienku spoločnej armády Európskej únie (EÚ).

Je to jedna z oblastí, kde integrácia v rámci EÚ nemusí byť na škodu a pozitíva môžu prevládať, myslí si poslanec liberálov a exminister obrany Ľubomír Galko.

Podľa bývalého ministra je však otázne, ako k tejto téme pristúpia iné členské štáty, napríklad Veľká Británia či Francúzsko. Technická realizácia tiež môže byť zložitejšia. „Uprednostňujem skôr integráciu vybraných zložiek armád pred vytvorením nejakého molochu,“ vysvetľuje Galko.

Spoločná armáda by mohla vzniknúť napríklad postupným zlúčením všetkých síl rýchlej reakcie, ktoré už dnes jednotlivé štáty pripravujú. V rámci bojových skupín by tak došlo k zlúčeniu a podliehali by európskemu veleniu. Špecializované činnosti a krízový manažment by podľa exministra mohli zostať v kompetencii jednotlivých štátov.

Ak má vzniknúť niečo ako spoločná armáda, štáty ako Slovensko či Maďarsko by si museli vstúpiť do svedomia z hľadiska vyčleňovania finančných prostriedkov na obranu,“ upozorňuje Galko.

Je totiž presvedčený, že v opačnom prípade nemôžeme byť plnohodnotnými partnermi takejto spoločnej armády. Exminister dodáva, že myšlienka spoločnej armády nie je nová. Podobných iniciatív bolo za posledných 50-60 rokov viacero. „Kým nepoznáme technikálie, je otázne, či je na takéto zásadné rozhodnutie vhodná doba,“ dodal Galko s tým, že EÚ sa momentálne nevie dohodnúť na Grécku, menovej únii, hrozbe odchodu Británie a podobne.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker chce, aby EÚ mala vlastné ozbrojené sily. V sobotu 7. marca v rozhovore pre nemecký denník Welt am Sonntag Juncker uviedol, že vo svetle krízy na Ukrajine potrebuje únia získať na serióznosti a prestíži.

Armáda by podľa slov luxemburského expremiéra pomohla bloku budovať spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku a umožnila prevziať zodpovednosť Európy za dianie vo svete. Nemala by však podľa neho súťažiť s NATO, no radšej viesť k "intenzívnejšej spolupráci pri vývoji a nákupe vojenských zariadení a výraznému šetreniu nákladov".
"Európa dramaticky stratila prestíž. Dokonca aj v zahraničnej politike nás, zdá sa, nie je možné brať vážne. Vojenská reakcia je vždy zlá, je však uznaním, že diplomacia a politika zlyhala. Spoločná armáda Európanov by navyše v Rusku vzbudila dojem, že sme seriózni vo veci dodržiavania hodnôt EÚ," povedal Juncker pre Welt am Sonntag.

 

01 - Modified: 2007-04-05 12:39:00 - Feat.: 0 - Title: Slovan Bratislava - vizitka
01 - Modified: 2021-06-30 08:18:19 - Feat.: - Title: Spoločný úver by mali členské krajiny splácať ľahšie 02 - Modified: 2020-12-03 12:49:24 - Feat.: - Title: Matovič sa vyviňuje, chce zbierať len plusové body. Politológ kritizuje premiéra za populizmus 03 - Modified: 2019-12-20 10:40:29 - Feat.: - Title: "Zosmiešnili sme sa." Belgicko zmodernizovalo Pandury, väčšina vojakov sa do nich nezmestí 04 - Modified: 2019-10-05 12:01:10 - Feat.: - Title: Súperiace tábory Galka a Sulíka na kongrese SaS 05 - Modified: 2019-09-30 17:23:27 - Feat.: - Title: Sulík oznámil svoj návrh kandidátky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:26