StoryEditor

Remišová kritizuje krok Kolíkovej: Konflikt dosiahol hranicu, ktorú nemôžem mlčky prejsť

21.07.2021, 11:56
Autor:
TASRTASRmahomaho
Vicepremiérka Veronika Remišová vyzvala ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a jej skupinu, aby prestali škodiť strane Za ľudí.

Vláda v stredu odvolala z funkcie štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Michala Luciaka. Kabinet tak urobil na žiadosť ministerky Márie Kolíkovej. 

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová tento krok ostro kritizovala. Podľa nej má byť za odvolaním Luciaka to, aby sa z parlamentu dostala poslankyňa Viera Leščáková. 

​Ak by sa Luciak vrátil do parlamentu, nahradil by práve Leščákovu. Znamenalo by to, že Kolíkovej frakcia by mala v poslaneckom klube Za ľudí väčšinu. 

"Vnútrostranícky konflikt, ktorý vyvolala Mária Kolíková a skupina okolo nej dosiahol hranicu, ktorú nemôžem mlčky prejsť," povedala na brífingu Remišová.

Obáva sa ďalšieho kroku

Vicepremiérka sa obáva, že ďalším krokom skupiny okolo ministerky spravodlivosti bude to, že sa budú chcieť zbaviť predsedníčky poslaneckého klubu Jany Žitňanskej.

Žitňanská sa doteraz nepridala ani k jednej zo strán konfliktu. 

Remišová vyzvala Kolíkovú a jej skupinu, aby prestali škodiť strane. "Ak nechcú pracovať a len očierňovať svojich kolegov, tak nech radšej odídu," povedala. "Ak chcú rozbíjať, nech to robia mimo strany Za ľudí," zdôraznila.

Kolíková hovorí o silnej legitimite

Kolíková po rokovaní vlády potvrdila, že Luciak sa vráti do Národnej rady. "Týmto mám silnú legitimitu v parlamente. Vracia sa a znamená to šesť poslancov, ktorí ma jednoznačne podporujú," hovorí ministerka. 

Ministerka tvrdí, že Luciakov hlas v parlamente jej pomôže pri presadení reformy justície. "Každý hlas pri tak zásadnej reforme, ako je zmena Súdnej mapy, ktorú chystám je mimoriadne dôležitý," dodáva. 

Podľa nej nie je pravda, že štátneho tajomníka odvolala kvôli tomu, aby získala väčšinu v parlamentnom klube a mohla odvolať Žitňanskú z postu šéfky klubu.

Tvrdí, že Žitňanskú chce navrhnúť na post podpredsedníčky parlamentu.

Kolíková uviedla, že situácia v strane sa nedá vyriešiť bez snemu. Väčšina straníckych štruktúr si ho podľa nej vypýtala.

"Keď snem nebude, pnutie v strane môže byť také veľké, že ho nemusí prežiť," povedala.

Poslanci okolo Kolíkovej hovoria, že Remišová využíva návrat Luciaka do parlamentu ako zámienku na ďalší konflikt.

Žitňanská dostala ponuku niekoľkokrát

Šéfka poslaneckého klubu Jana Žitňanská sa chce o návrhu na funkciu podpredsedníčky parlamentu rozprávať interne s kolegami.

Mrzí ju, že sa o tejto predstave ministerky spravodlivosti dozvedela z médií. Dodala, že túto ponuku dostala už niekoľkokrát, naposledy od šéfky strany Remišovej.

"Je príjemné vidieť, že na mojom mene majú zhodu obe ministerky, ktoré v poslednej dobe zhodu príliš nemajú. Každopádne o takýchto veciach sa musíme rozprávať interne s kolegami," reagovala Žitňanská.

Poslankyňa hovorí, že sa o ponuke Kolíkovej dozvedela z médií. "Áno, včera ma kontaktovalo jej okolie, že by sa chcela popoludní stretnúť, žiaľ, v tom čase som nemohla. Navrhla som stretnutie dnes, ktoré sa však neuskutočnilo. Nepoznám dôvody, prečo dnes mala táto predstava verejne odznieť, ale asi na to nejaké existujú," doplnila.

Reakcie ministrov

Na situáciu v Za ľudí reagovali v stredu aj ďalší členovia vlády. Ministrovi práce Milanovi Krajniakovi by sa nepáčilo, ak by bola vláda zapojená do politických hier v rámci vnútrostraníckych sporov. 

"Ak by bola pravda, že by to bolo len pre to, aby pani Kolíková mala väčšinu v klube, vymeniť predsedníčku a dať tam niekoho svojho, to by sa mi celkom nepáčilo, že by do tejto veci bola zapojená vláda," povedal ešte pred rokovaním vlády Krajniak.

Dodal, že každý minister má právo na vlastné personálne rozhodnutia, ktoré má zdôvodniť.

Premiér Eduard Heger rešpektuje akékoľvek rozhodnutie v rámci strany. "Dôležité je, ako to majú vyrokované v rámci strany. Do toho ja vstupovať nechcem. Ak sa Luciak rozhodol skončiť, musíme to rešpektovať. Každý má právo ukončiť pracovný pomer," povedal predseda vlády.

"Osobne rozhovory s mojimi kolegami nezverejňujem. Nebudem hovoriť o detailoch," odpovedal Heger na otázku novinárov, či mu Kolíková spomenula, že návratom Luciaka do parlamentu by sa posilnila jej frakcia aj v klube Za ľudí.

Ministra financií Igora Matoviča mrzia spory v strane Za ľudí. "Už by sa to mohlo skončiť, trvá veľa mesiacov," povedal po rokovaní vlády.

Podľa neho chce Kolíková zvyšovať svoju hodnotu a tlačiť na partnerov. "Verím však, že poslanci sú svojprávni a pamätajú si sľub, ktorý dali ľuďom," dodal. 

Matovič tiež poznamenal, že Kolíková má v súčasnosti prístup na druhú časť rokovaní koaličnej rady, kde každá strana nominovala svojich ľudí. 

"Tam chodila a asi aj chodiť bude. Prvá časť sú predsedovia strán, ktoré uzavreli koaličnú dohodu. Tam prístup nemala, ani mať nebude," uzavrel. 

01 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 03 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-03 11:27:03 - Feat.: - Title: Strana Za ľudí podporila Korčoka. Pellegrini podľa Remišovej mohol porušiť ústavný zákon, žiada vysvetlenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 08:12