StoryEditor

Sestry odniesli Ficovi na vládu list. Dozerala na nich polícia

19.01.2016, 16:32
Autor:
TASRTASR

Hromadné výpovede sestier má riešiť premiér Robert Fico (Smer-SD). Vyzvali ho na to dnes šéfka sesterských odborov Monika Kavecká a prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová.

Šéfovi kabinetu odniesli spolu s ďalšími sestrami na Úrad vlády (ÚV) SR otvorený list, v ktorom ho žiadajú o stretnutie. Pred vchod do podateľne, v ktorej mali v tom čase prestávku, ich prišli preveriť dve policajné hliadky. Z niekoľkých metrov na ne následne dozerali, až kým neodišli.

Sestry upozorňujú, že situácia nie je taká bezproblémová, ako tvrdí minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). "Opakovane vás vyzývame, aby ste nečakali na 1. február 2016, kedy stovky sestier odídu zo slovenských nemocníc, ale váhou svojho úradu zasiahli už teraz a iniciovali stretnutie so zástupkyňami sestier a pôrodných asistentiek...Napriek nášmu záujmu o rokovania, od 1. decembra 2015 sa s nami minister nestretol a neprejavil žiadnu snahu dohodnúť sa," píše sa v liste.

„Čislák nezvláda krízovú situáciu“

Okrem Čislákovej nečinnosti kritizujú sestry aj jeho obhajobu riaditeľa prešovskej nemocnice Radoslava Čuhu. Ten podľa nich zvolal sestry na "PN-ke" na prevádzkovú poradu a zároveň na ne poslal kontrolu zo Sociálnej poisťovne.

Sestry preto žiadajú, aby Čislák voči nemu vyvodil personálne dôsledky. Podľa nich je to dôkaz, že minister nezvláda "krízovú situáciu v zdravotníctve".

Sestry naďalej upozorňujú, že napriek tvrdeniam ministerstva je zdravotná starostlivosť ohrozená. Ako poukázala Lazorová, vo výpovediach je stále okolo 850 sestier, čo má byť vzhľadom na ich chýbajúci počet v systéme závažné číslo. „Treba sa zaujímať o každú jednu, ktorá chce odísť," povedala.

Predstaviteľky sestier odmietli vyjadrenia ministra zdravotníctva Viliama Čisláka a tiež šéfa parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richarda Rašiho (Smer-SD), že si protestmi robia politickú kampaň. Kavecká to označila za úbohé praktiky, ktoré majú odpútať pozornosť od problému.

Ficov odkaz sestrám: Nikto vás neignoruje

Premiér Fico sestrám odkázal, že ich nikto neignoruje. Ministerstvo zdravotníctva je podľa neho vo vyjednávaniach aktívne. „V tejto veci prebiehajú ďalšie rokovania," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

Právo sestier na iný názor či na "nejakú formu protestu" rešpektuje. Ako však hovorí, "od pacienta by neodišiel". Zdôraznil, že na vyššie platy zdravotníkov pôjde v tomto roku 55 miliónov eur.

Chápe však, že každý by chcel viac. "Ale poďme si to schválne porovnať. Platy zdravotníkov a sestier stúpli za vlády Ivety Radičovej o päť eur v priemere, za nás o 190 eur v priemere. Tak o čom sa máme baviť?" dodal.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch.

Právna norma tak platí bez jeho podpisu. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

 

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:10