StoryEditor

Sú mladí, nezamestnaní a bez praxe. No platy chcú vysoké

20.12.2014, 10:34
Autor:
TASRTASR

Nedostatok pracovných skúseností, prax v odbore či vysoké mzdové nároky. To sú najväčšie nevýhody, ktoré majú podľa zamestnávateľov dnešní mladí nezamestnaní. Vyplýva to z prieskumu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR. Jeho cieľom zistiť, ako sú firmy spokojné s projektom vytvárania pracovných miest pre mladých nezamestnaných, v rámci ktorého získali finančný príspevok.

"Oslovili sme 860 zamestnávateľov, čo je približne 10 % všetkých, ktorým bol poskytnutý príspevok na vytvorenie pracovného miesta. Išlo o zamestnávateľov zo všetkých typov regiónov," priblížil generálny riaditeľ ústredia práce Marián Valentovič.

Prieskum ukázal, že 62 % firiem má so zamestnávaním mladých ľudí dobré skúsenosti. "Čiastočne spokojných so zamestnávaním mladých bolo 34 % zamestnávateľov, necelé 3 % zamestnávateľov uviedlo, že nemajú pozitívne skúsenosti s aplikáciou týchto projektov a 1 % zamestnávateľov sa nevyjadrilo," priblížil Valentovič.

Ďalej z prieskumu vyplynulo, že pre firmy pri hľadaní zamestnancov bol rozhodujúci aktívny prístup k práci zo strany absolventov, pracovné skúsenosti, ako aj predpoklady mladého človeka, či prácu zvládne. "Za najväčšiu nevýhodu pri výbere mladých nezamestnaných považovali zamestnávatelia ich paradoxne vysoké mzdové nároky, nedostatok pracovných skúseností a absenciu praxe v odbore, absenciu pracovných návykov, teoretickú prípravu v školách," doplnil Valentovič.

Ústredie sa pýtalo firiem aj na to, či by pracovné miesto vytvorili, ak by im nebol poskytnutý finančný príspevok. "Skoro 75 % zamestnávateľov uviedlo, že by buď tieto miesta nevytvorili, alebo by váhali a práve vďaka týmto projektom sa zamestnávatelia rozhodli vytvoriť dané pracovné miesto," uviedol Valentovič.

Ak sa už rozhodla spoločnosť nezamestnaného absolventa prijať, ukázalo sa, že väčšina firiem v prieskume bola s výkonom práce spokojná. "Takmer 62 % zamestnávateľov vyjadrilo spokojnosť a takmer 34 % zamestnávateľov bolo čiastočne spokojných," doplnil generálny riaditeľ ÚPSVR SR.

Podľa zamestnávateľov na Slovensku je však dôležité, aby sa zlepšila kvalita vzdelávania. "Najväčší počet zamestnávateľov vidí kľúčovú úlohu štátu pri zamestnávaní mladých ľudí vo vytvorení systému spolupráce štátu a vzdelávacích inštitúcií, ale aj vo vytváraní príležitostí pre mladých. Tiež je podľa nich potrebné zlepšiť kvalitu vzdelávania v stredných a vysokých školách, ako aj podporiť programy, aby študenti získali zručnosti," spresnil Valentovič.

Na prieskume sa zúčastnilo 860 zamestnávateľov, čo je približne 10 % všetkých, ktorým bol poskytnutý príspevok na vytvorenie pracovného miesta. Firmy boli zo všetkých regiónov Slovenska.

"Najväčšiu skupinu v prieskume tvorili spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorých bolo takmer 60 % a živnostníci, ktorých bolo približne 33 %. Ostatné boli stredné a veľké spoločnosti," dodal Valentovič.

01 - Modified: 2007-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Desiaty grandslam. Federer ovládol Melbourne
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:19