StoryEditor

O kancelárii na Slovensku sme hovorili s Lajčákom, tvrdí Jobbik

15.10.2015, 21:31
Autor:
SITASITA
V Dunajskej Strede otvoril svoju kanceláriu poslanec maďarského parlamentu a podpredseda strany Jobbik István Szávay.

Otvorenie poslaneckej kancelárie spôsobí zbytočné škody z hľadiska maďarsko - slovenských vzťahov, ako aj z hľadiska felvidéckeho maďarstva. Myslí si to maďarské ministerstvo zahraničného obchodu a zahraničných vecí. V tejto súvislosti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v priebehu dnešného dňa telefonicky hovoril s predsedom Strany maďarskej komunity (SMK) Józsefom Berényim, s ktorým sa zhodli na tom, že tento krok je dobrý iba na to, aby vyvolal napätie medzi krajinami.

Maďarský minister zahraničných vecí o tejto téme telefonicky rokoval aj so slovenským ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Szijjártó a šéf slovenskej diplomacie sa navzájom uistili, že takáto provokácia neovplyvní dynamicky sa rozvíjajúcu spoluprácu oboch krajín. Podľa Szijjártóa tento krok určite nemotivoval národný záujem, ale stranícke záujmy.

Pred dnešnou Európskou radou si niekoľko slov o prípade vymenili slovenský premiér Robert Fico a maďarský predseda vlády Viktor Orbán. Maďarský premiér na udalosti reagoval v podobnom duchu ako minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí.

V Dunajskej Strede otvoril svoju kanceláriu poslanec maďarského parlamentu a podpredseda strany Jobbik István Szávay. Za neštandardný postup to považuje napríklad Pavol Abrhan (KDH). Rastúce množstvo extrémistických aktivít na južnom Slovensku so znepokojením sleduje aj strana Most-Híd. Otvorenie kancelárie poslanca Jobbiku nehodnotí pozitívne ani predseda SMK József Berényi. „Nemáme s tým nič spoločné, s Jobbikom nespolupracujeme. Nemyslím si, že v ich kancelárii bude pretlak občanov,“ povedal pre agentúru SITA Berényi.

Jobbik chce postupne otvárať poslanecké kancelárie aj v ďalších štátoch, kancelária na Slovensku je zatiaľ prvá mimo Maďarska. Ľudia žijúci na Slovensku sa môžu prísť do kancelárie porozprávať o svojich problémoch a skúsenostiach, mnoho ľudí z južného Slovenska napríklad v Maďarsku pracuje alebo študuje, tento okruh problémov považuje Szávay za taký, ktorý by ako poslanec maďarského parlamentu mohol pomáhať riešiť. Inak chce predovšetkým zbierať informácie o tom, čo ľuďom na juhu chýba a čo považujú za problematické.

01 - Modified: 2007-10-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Putina chcú v Iráne zabiť
01 - Modified: 2023-10-21 14:41:23 - Feat.: - Title: Slovenský diplomat Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na pokračovanie v dialógu, v opačnom prípade by útoky mohli eskalovať 02 - Modified: 2022-01-02 12:25:28 - Feat.: - Title: Kto sa spojil do koalície proti Orbánovi? 03 - Modified: 2020-01-10 14:08:48 - Feat.: - Title: Lajčák dúfa, že Irán sa vráti k jadrovej dohode a že v Iraku sa zníži napätie 04 - Modified: 2019-12-10 20:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák a Guterres si vymenili dokument, ktorý aktualizuje spoluprácu OSN a OBSE 05 - Modified: 2019-11-16 09:32:04 - Feat.: - Title: Lajčák si myslí, že ústavní činitelia by mali mať reprezentatívne bývanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:55