StoryEditor

Koniec jedného príbehu. Pozrite si reakcie politikov na odchod Dzurindu a Mikloša

04.06.2014, 18:52
Autor:
redred
Reakcie politikov na odchod Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša z SDKÚ-DS

Pre jedných prekvapenie, pre iných očakávaný krok. Z SDKÚ-DS podľa opozičných politikov odchádzajú dvaja silní ľudia, ktorí napriek svojim chybám dokázali urobiť veľa dobrých reforiem. Ak Mikloš s Dzurindom dodržia svoje slovo a po roku 2016 odídu zo slovenskej politiky môže ukončiť jednu éra v slovenskej politike. Ak v SDKÚ nenastanú zásadné zmeny, môže tento odchod znamenať pre stranu jej definitívny koniec.


Sledovali sme online: V politike zostávam, ale novú stranu nechcem, vyhlásil Dzurinda


Daniel Krajcer, poslanec a člen strany NOVA

Je to koniec jedného veľkého príbehu, títo dvaja naozaj reprezentovali v istom období reformné Slovensko a do veľkej miery reprezentovali SDKÚ-DS. Samozrejme, že s ich pôsobením sa spájajú aj niektoré negatívne veci. My máme v NOVE ambíciu v tom reformnom pokračovať. Kryštalizácia na politickom spektre pokračuje a súčasťou toho je aj vývoj v SDKÚ-DS. Odchod týchto významných osobností do veľkej miery predznamená budúcnosť slovenskej politiky.

Béla Bugár, predseda Most-Híd

Bola to pre nás nečakaná informácia. Je to škoda pre SDKÚ, ale aj slovenskú politiku. Ich mená sú spájané s reformami na Slovensku. Ich rozhodnutie však treba rešpektovať. SDKÚ môže stratiť veľa, otázne je či tá strata nemôže byť až taká, že sa nakoniec nedostanú do parlamentu. Bude pre nich ťažké dostať sa nad päť percent. Žiadne rokovania o pripojení k strane Most s týmito dvoma politikmi neprebehli.

Daniel Lipšic, šéf strany NOVA

S érou Mikuláša Dzurindu sa spájajú mnohé úspechy Slovenska - reformy, ktoré boli zavedené počas jeho dvoch vlád, vďaka jeho vládam sme dnes v Európskej únii a v NATO. Na druhej strane boli jeho vlády spojené aj s kauzami, aj s kauzou Gorila, aj vláčiky, aj sitká, aj ďalšie kauzy a myslím si, že voliči, ktorí kedysi volili SDKÚ stále potrebujú zastúpenie vo verejnom živote. Našou ambíciou bude ponúknuť týmto ľuďom víziou moderného Slovenska. Nebudem špekulovať o tom, či ide o koniec SDKÚ, najmä nie dva roky pred parlamentnými voľbami.

Viliam Novotný, podpredseda SDKÚ-DS

Je to pre nás všetkých prekvapenie. Myslím si, že nikto z nás nemá sformulované jasné odpovede a vízie, ako to môže pôsobiť na SDKÚ-DS. Budeme mať prezídium a musíme diskutovať o tom, aký bude ďalší vývoj v SDKÚ-DS, pretože to nie je len o tom, že pán Mikloš a pán Dzurinda odišli z SDKÚ-DS. Je to o tom, že potrebujeme zmeniť riadenie a fungovanie tejto strany, aby sme boli zaujímavejší pre voličov, aby sme vedeli lepšie osloviť ľudí. Reakcie zo štruktúr sú také, že všetci sú v šoku.

Ivan Štefanec, poslanec za SDKÚ-DS

Mrzí ma to, pretože ich odchod je určite oslabenie. Na druhej strane je to výzva pre nás, aby sme sa ešte viac mobilizovali a robili lepšie svoju prácu. O koncoch SDKÚ-DS som počúval veľmi často. Tá situácia nie je jednoduchá, ale život ide ďalej, vývoj je dynamický. Musíme ponúkať riešenia, ktorými presvedčíme ľudí, aby nám dali dôveru. SDKÚ-DS ešte nepovedala posledné slovo.

Jozef Mihál, podpredseda SaS

Neprekvapilo ma to, pretože ich pozícia v SDKÚ i práca v parlamente bola taká, že bolo viditeľné, že tam dochádza k nejakému postupnému odpútavaniu a možno sa s pánom Frešom nevedeli zhodnúť. To nie je verejné tajomstvo, to všetci vedia.

Prekvapujúce a zaujímavé bolo pre mňa skôr tvrdenie, že v budúcnosti už nechcú pôsobiť v politike. Ak to dodržia, tak je pre mňa dosť zvláštne pomyslenie, že v politike už nebudú takí bardi ako oni dvaja. Bude to nová éra, lebo Mikuláš Dzurinda bol silným premiérom, ťahal túto krajinu osem rokov, zaslúžil sa o mnoho reforiem, tak isto aj Ivan Mikloš. Urobil veľmi veľa za čo im patrí moja veľká poklona. uvidíme čo bude ďalej.

Nemyslím si, že tým, že teraz odchádzajú zo slovenskej politiky tak úplne za sebou zatvoria dvere a pôjdu na dôchodku, tomu by som sa veľmi čudoval. Myslím si, že ich skôr či neskôr objavíme na celkom zaujímavých pozíciach či už v európskych štruktúrach alebo v zaujímavých inštitúciách.

Jozef Mikloško, poslanec za KDH

Očakávali sme, že to nastane, aj keď sme nevedeli, kto to bude. Boli to dvaja ľudia, ktorí boli silní muži. SDKÚ sa teraz musí buď k niekomu pripojiť alebo začať odznova. Momentálne je už strana opotrebovaná, čo už bolo vidieť vo viacerých voľbách. Je preto čas hľadať nových spolupracovníkov. Bola zásadná chyba, že predseda strany Pavol Frešo sa chcel venovať strane aj župe. My už dva-tri mesiace v parlamente hovoríme o tom, že klub veľmi málo žije. Všetci sú akýsi zatrpknutí. Myslím si, že musí nastať nejaká zmena aj na čele SDKÚ, lebo tá strana sa stráca ako voda v púšti.

Ľudovít Kaník, poslanec SDKÚ-DS

Boli to zrele odpovede, zrelých štátnikov. (v reakcii na tlačovú besedu, na ktorej Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš oznámili svoj odchod z SDKÚ-DS).

Lucia Žitňanská, podpredsedníčka Most-Híd

V decembri minulého roka som opustila a odvtedy nepokladám za náležité, aby som sa vyjadrovala k čomukoľvek, čo sa týka SDKÚ-DS. Ale prekvapilo ma to.

01 - Modified: 2006-06-14 15:16:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenskú jednotku KFOR v Kosove potešila netradičná návšteva
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:35