StoryEditor

Lajčák ide do USA. Na debaty o bezpečnosti

02.11.2013, 13:05
Autor:
tasr, stltasr, stl

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák uskutoční v dňoch 3. až 8. novembra pracovnú návštevu USA.

Na pôde Organizácie spojených národov (OSN) v New Yorku sa minister M. Lajčák zúčastní na zasadnutí Skupiny priateľov reformy bezpečnostného sektora. Ide o neformálnu skupinu členských štátov vedenú Slovenskou republikou ako jej stálym spolupredsedom spoločne s Juhoafrickou republikou na poste rotujúceho spolupredsedu. Cieľom zasadnutia je v nadväznosti na novú publikovanú správu generálneho tajomníka OSN o reforme bezpečnostného sektora prediskutovať ďalšie navrhované smerovanie organizácie v tejto oblasti. Slovensko sa v reforme bezpečnostného sektora aktívne angažuje od svojho nestáleho členstva v Bezpečnostnej rade OSN v rokoch 2006 až 2007, kedy si ju zvolilo za jednu z najdôležitejších tém svojho predsedníctva. Zároveň ide o jednu z prierezových priorít slovenskej zahraničnej politiky. Minister M. Lajčák slávnostne otvorí pri príležitosti 20. výročia vzniku SR, ako aj dvadsiatich rokov úspešného členstva v OSN, výstavu fotografií Ivana Kenéza "Rýdze farby srdca Európy – Slovenska" v zrekonštruovaných priestoroch budovy OSN.

V hlavnom meste USA, Washingtone DC., sa šéf slovenskej diplomacie zúčastní na stretnutí tzv. "Core Group" Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Ide o podujatie na vysokej úrovni s účasťou približne 50 vybraných medzinárodných hostí s cieľom pripraviť obsahovú stránku samotnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencie vo februári 2014. Tá patrí medzi najprestížnejšie medzinárodné diskusné fóra k otázkam obrany a bezpečnosti. Minister Lajčák nadviaže na program z New Yorku a vo washingtonskom sídle Svetovej banky absolvuje rokovania k reforme bezpečnostného sektora. Súčasťou programu v hlavnom meste USA je aj ministrove vystúpenie k téme Východného partnerstva pred Vilniuskym summitom na pôde Atlantickej rady Spojených štátov, jedného z popredných amerických think-tankov.

Minister M. Lajčák ukončí návštevu USA v Bostone, vystúpi s prednáškou na pôde právnickej fakulty Harvardskej univerzity na tému "Zahraničná politika v novej globálnej ére" a absolvuje prehliadku Cambridgeského inovačného centra, ktoré je jedným z globálnych lídrov pre podporu rozvoja inovácií.

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 03 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 04 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS 05 - Modified: 2023-10-02 16:50:43 - Feat.: - Title: Fico ukazuje v zahraničnej politike dve tváre. Jednu stelesňuje Blaha, druhú Lajčák a spol.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:16