StoryEditor

Fico predviedol silný ťah, Kiska sa bránil mizerne

18.03.2014, 12:33
Hodnotenie politológa. Podľa Jána Baránka sa predvolebný boj začal naplno. Kiska na Ficove obvinenia adekvátne nereagoval.

Premiér Robert Fico si prial do druhého kola prezidentských volieb Andreja Kisku. Pretože podľa politológa Jána Baránka je Kiska pre premiéra vďačný kandidát.

Dôvod? Môže na neho použiť argumenty, ktoré vyvolávajú emócie. „A práve jeho dnešný prejav túto emóciu jednoznačne vyvolal. A to sú najsilnejšie argumenty,“ hovorí pre HN Baránek o dnešnej verejnej konfrontácii dvoch prezidentských kandidátov.

Môže to mať dosah

Podľa neho Fico predviedol silný ťah a ukázal, že predvolebný boj sa už začal naplno. „Obvinenie na prepojenie na scientologickú cirkev na kresťanskom Slovensku môže mať omnoho silnejší dosah, ako by sa zdalo. A Kiska, myslím si, zatiaľ na toto obvinenie adekvátne nereagoval. Lebo reagovať, že poďme sa venovať témam, ktoré sú dôležité pre Slovensko a pre funkciu prezidenta, tak tým rozhodne nevyvrátil podozrenia.


Prečítajte si aj:  Fico útočí na Kisku. Nie som scientológ, premiér sa bojí prehry, reaguje Kiska


Bola to z jeho strany mizerná obrana. Jediné, čo mohol vyvrátiť je, keby povedal, že to nie je pravda. Ale to povedať nemôže, lebo na spomínaných konferenciách reálne vystupoval,“ hovorí Baránek. Ak by mal Fico pravdu, tak Kiska sa ani nemohol na útok premiéra pripraviť. „Ak mal pravdu, ako sa na to pripravíte, čo si vymažete minulosť?,“ skonštatoval politológ.

Stačilo slovo sekta. A vyvolal emóciu

Fico avizoval, že pred druhým kolom bude mobilizovať voličov. A bojovať. Dnes predviedol prvý útok. Podľa Baránka je veľmi dôležité, že Fico hovoril v súvislosti so scientológiou ako so sektou. „Pritom je to scientologická cirkev. Ale slovo sekta naozaj predstavuje bezpečnostné riziko a napríklad v Nemecku je zakázaná. Slovo sekta bude fungovať na starších voličov, lebo to slovo je vnímané negatívne,“ zhodnotil Baránek.

Podľa neho práve preto Ficov krok môže byť účinný. Premiér teraz podľa politológa nechá odznieť sektu a za pár dní sa vrhne na obvinenia proti Kiskovi o úžere. „Toto bol však dôraznejší útok, ako sú tie nebankovky. Tam sa Kiska vie brániť, lebo tie úroky nie sú úžernícke úroky, to sú normálne úroky,“ ukončil Baránek.

01 - Modified: 2006-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Smer valcuje konkurenciu
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:25