StoryEditor

Kauza Plachtince: Kaliňák zmluvy nezrušil

24.07.2013, 00:00
Regionálna obstarávacia agentúra. Podľa ministerstva je spoločnosť nedostupná.

Zmluva Regionálnej obstarávacej agentúry o spolupráci so štátom je stále platná. Minister vnútra Róbert Kaliňák (Smer-SD) dodnes neukončil spoluprácu s agentúrou, ktorá má pre štát nakupovať právnikov, audítorov, či PR služby. To aj napriek tomu, že o zrušení všetkých zmlúv spojených s firmou z Horných Plachtiniec hovoril už v apríli krátko po prevalení kauzy. S firmou sa vraj ministerstvu nedarí dlhodobo skontaktovať. V platnosti sú preto stále aj čiastkové zmluvy na konkrétne služby, ktoré obstarávacia agentúra pre vnútro stihla zabezpečiť.

Nedostupná agentúra
„Ministerstvo vnútra sa od mája snažilo o skontaktovanie s predstaviteľmi agentúry ROA s cieľom uzatvoriť dohody o ukončení vzájomnej spolupráce,“ uviedli z tlačového oddelenia ministerstva. Podľa poradkyne ministra Tatiany Behrovej boli neúspešní, druhá strana vraj nekomunikuje a nepreberá poštu. Nám sa podarilo s konateľom agentúry Jánom Ferancom spojiť telefonicky na prvýkrát. „Poštu preberám normálne,“ reagoval Feranc s tým, že nevie, kam ministerstvo výzvy posiela. Zároveň nám potvrdil, že jeho firma už nie je verejným obstarávateľom, takže momentálne služby pre štátne a verejné inštitúcie obstarávať nemôže. Obec Horné Plachtince, vďaka ktorej mohla agentúra vystupovať ako verejný obstarávateľ a nakupovať pre iných, už totiž nie je jej spoluvlastníkom.

Feranc s Plachtincami skončil
„Ukončili sme spoluprácu, lebo o tom rozhodol väčšinový akcionár agentúry, čiže ja,“ povedal Feranc. Starosta obce Ladislav Nozdrovický nám dôvody ukončenia spolupráce tiež nevysvetlil. „Máte obchodný register, máte tam všetko, nič nebudem hovoriť,“ odvetil starosta, ktorý v minulosti priznal, že do agentúry vstúpil kvôli peniazom pre obec. Podľa výpisu z obchodného registra vystúpila obec z firmy ešte začiatkom júna tohto roku. Pre ministerstvo to znamená, že nemusí s agentúrou spolupracovať a dohodu o ukončení nepotrebuje. „Následkom tejto zmeny je predmetná dohoda nevykonateľná a momentom zmeny zanikla schopnosť akéhokoľvek plnenia z nej,“ znie stanovisko rezortu.

Aby nezmenili názor
Odborníci sa zhodujú, že ak ministerstvo s firmou nechce spolupracovať, má to dať na papier. „Najtransparentnejšie by bolo, keby ministerstvo od zmluvy odstúpilo. Nebolo by možné okolo nej špekulovať a potrebné nič vysvetľovať,“ skonštatoval Peter Kunder z Aliancie Fair Play. Partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev tiež tvrdí, že ak rezort nemá v pláne žiadne zákazky na základe týchto zmlúv zadávať, potom nie je dôvod ponechávať zmluvy naďalej v platnosti. „Nie je možné vylúčiť, že predstavitelia ministerstva vnútra by, napríklad, po pol roku zmenili názor a zákazky by predsa len zadali bez akéhokoľvek ďalšieho verejného obstarávania," upozornil.

Ďalšia obec na obzore
Hrozí totiž, že do agentúry vstúpi iná obec, ktorá vráti Regionálnej obstarávacej agentúre status verejného obstarávateľa. Feranc to v rozhovore s nami nevylúčil. „To je už môj obchodný zámer, toto nebudem rozoberať,“ odpovedal. V praxi by to znamenalo, že firma by mohla naďalej spolupracovať s ministerstvom vnútra a objednávať im právnikov, audítorov, či PR služby.

Postup ministerstva kritizuje aj Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), ktorá proti spolupráci s firmou z Plachtiniec brojila od začiatku. „Ak Regionálna obstarávacia agentúra stratila oprávnenie pôsobiť ako verejný obstarávateľ, tak by sa mohla nájsť cesta, ako ukončiť spoluprácu jednostranne a nemuselo byť to ísť dohodou,“ uviedla Žitňanská. Ministerstvo sa teda podľa nej nemá dôvod vyhovárať na nedostupnosť predstaviteľov firmy.

Kto je Ján Feranc
Konateľom Regionálnej obstarávacej agentúry je podľa obchodného registra opäť Ján Feranc. Jeho meno figuruje aj v knihe investigatívneho novinára Toma Nicholsona Gorila. Istý Ján Feranc mal byť druhým zástupcom Ľubomíra Arpáša v kontrarozviedke SIS počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Zároveň by malo ísť o toho istého človeka, ktorý spis Gorila posunul šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi.

Slovenská informačná služba sa od agentúry a jej počínania kategoricky dištancovala. „SIS v súlade so zákonom nesmie potvrdzovať alebo vyvracať mediálne špekulácie o tom, či niekto je alebo nie je, respektíve nebol, príslušníkom spravodajskej služby. Osobné údaje príslušníkov v spojení s ich údajným služobným pomerom tvoria predmet utajovaných skutočností,“ reagovala tajná služba.

Jej hovorca však upozornil, že príslušníci služby podľa zákona nesmú byť členmi politických strán a hnutí.Týždenník Trend totiž priniesol informáciu, že Feranc bol členom politickej strany Nová Väčšina Daniela Lipšica. Predseda strany ho nechal vylúčiť krátko po tom, ako médiá zverejnili podrobnosti o Ferancovom biznise s Hornými Plachtincami. „Bol členom asi týždeň, hneď ako sme sa dozvedeli, že stojí za agentúrou, vylúčili sme ho,“ citoval Lipšica Trend. Feranc je tiež predstaviteľom spoločnosti TenderOnline, ktorá v Regionálnej obstarávacej agentúre figuruje ako spoločník.

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zostaneme v Iraku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:03