StoryEditor

Polícia už v Gorile vydieranie nevidí

02.10.2013, 23:57
Na exministra dopravy Prokopoviča pre privatizáciu letiska nikto netlačil, usúdil vyšetrovateľ.

Exministra dopravy Pavla Prokopoviča počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu pri privatizácii bratislavského letiska nikto nevydieral. Skutok, ktorý je opísaný v údajnom spise tajnej služby Gorila, sa nestal. Tvrdí to polícia, ktorá pri vyšetrovaní zaradila spiatočku. Trestné stíhanie vo veci vydierania v súvislosti s privatizáciou letiska pritom začala Národná kriminálna agentúra len začiatkom tohto roka.

Dnes už šéf vyšetrovacieho tému Gorila Marek Gajdoš hovorí niečo iné. „Vyšetrovateľ rozhodol o zastavení trestného stíhania, pretože je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý je vedené trestné stíhanie. Išlo o vydieranie člena vlády v súvislosti s privatizáciou bratislavského letiska,“ potvrdil Gajdoš. Na základe čoho toto rozhodnutie padlo, polícia nevysvetlila. V údajnom dokumente SIS, ktorý sa objavil na webe a jeho pravosť ešte nik nepotvrdil, sa hovorí, že na vtedajšieho ministra dopravy Prokopoviča bol vyvíjaný nátlak. Prokopovič „mal robiť problémy“ pri predaji letiska. Údajne vystupoval proti ponuke, za ktorou bola aj investičná skupina Penta.

Prokopovič akýkoľvek nátlak na svoju osobu odmieta od momentu, ako bol spis zverejnený. „Ja som už povedal, že k žiadnemu vydieraniu mojej osoby nedošlo a nebolo nič také, čo sa opisuje v údajnom spise. Preto pokladám za normálne, že to polícia zastavila,“ reagoval na rozhodnutie Národnej kriminálnej agentúry.

 

Penta verzus J&T

Vo zverejnenom dokumente sa píše, že člen finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák zvažoval použiť na Prokopoviča donucovacie prostriedky cez Dzurindu a pokladníka SDKÚ-DS Gabriela Palacku, aby rozhodol v ich prospech. O letisko bojovali okrem Two One, za ktorým stála Penta, aj konzorcium Abertis. Za ním stála finančná skupina J&T. Podľa spisu to vyzeralo, že súťaž Abertis aj vyhrá. Nakoniec však uspelo konzorcium Two One – ponúklo vyššiu sumu. Práve ňou argumentuje Penta, ktorá odmieta podozrenia opísané v Gorile. „Konzorcium Two One, ktorého bola Penta tretinovým partnerom, uspelo na základe predloženia najvyššej ceny, ktorá bola o viac ako miliardu vyššia, než ponuka druhého uchádzača v poradí,“ vyhlásil hovorca Penty Martin Danko v čase, keď bolo trestné stíhanie vo veci začaté. Ich postoj sa k dnešnému dňu nijako nezmenil. „Necítime potrebu reagovať na jednotlivé úkony, ktoré sa týkajú tejto kauzy,“ reagoval pre HN hovorca Penty.

 

Gorilu nevyšetria

Bezpečnostného analytika Milana Žitného zvrat v prípade neprekvapuje. „Celé vyšetrovanie Gorily je od začiatku odsúdené na neúspech. Spätne dokázať korupciu alebo vydieranie je prakticky nemožné,“ skonštatoval. Žitný si vie predstaviť konkrétne závery len v prípade, že by na to bola veľmi silná politická objednávka.

V kauze Gorila stále beží vyšetrovanie pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku pri privatizácii Slovenských elektrární. Špeciálny vyšetrovací tím vyšetruje aj podozrenie z prijímania úplatku a podplácania poslancov pri prijímaní zdravotníckych zákonov z dielne Rudolfa Zajaca.

Obvinený v súčasnosti nie je nikto. Stíhanie exministra hospodárstva Pavla Ruska aj notárky Dalmy N. totiž polícia zastavila.

01 - Modified: 2005-07-04 12:31:00 - Feat.: 0 - Title: Tenis: Rusi proti Francúzsku i so Safinom
01 - Modified: 2022-05-03 08:15:58 - Feat.: - Title: Nočná mora v priamom prenose. Žena sa prebudila na vlastnom pohrebe, výpoveď rodiny ťa dostane 02 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2022-03-19 10:30:26 - Feat.: - Title: Ľudí v Karlovke znepokojili biele kríže na ceste. Súvisia s vojnou na Ukrajine? 04 - Modified: 2022-03-17 18:51:36 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu: Policajta, ktorý je obvinený z vraždy kolegu, budú stíhať väzobne 05 - Modified: 2021-12-27 15:54:31 - Feat.: - Title: Počas Vianoc policajti vykonali tisícky kontrol. Odhalili stovky porušení epidemiologických opatrení
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:38