StoryEditor

Bratislava dopláca na zvyšok štátu. Chcel by som to zmeniť.

19.03.2015, 23:00
Ivo Nesrovnal pre HN o sto dňoch na poste primátora hlavného mesta Slovenska

V akom stave ste prebrali mesto?

Ako Bratislavčan som po tých troch mesiacoch, čo som tu, veľmi zosmutnel. Pochopil som, prečo toto mesto takto vyzerá. Na magistráte panuje chaos a manažérsky rozklad. Tu si každý doslova robil, čo chcel. Katastrofálne zadlženie mesta 212 miliónov eur je odrazom tejto situácie. Je to politicky a, žiaľ diletantsky, riadené mesto.

Ako poslanec ste museli byť pomerne dobre oboznámený so situáciou. Čo konkrétne by ste označili za najväčšie problémy mesta, o ktorých ste nevedeli, keď ste kandidovali?

Hlavný dopravný inžinier mesta Bratislava je vlastne jeden alebo jeden a pol pracovníka, a pritom riadi projekty v hodnote sto miliónov eur. Bez konzultácií s právnym oddelením, bez konzultácií s oddelením verejného obstarávania, bez koordinácie s finančným oddelením... Výsledkom je sfušovaný projekt rekonštrukcie Starého mosta. Keď som prebral mesto, pýtal som sa právnikov, kto posúdil výhodnosť tej zmluvy pre mesto, a dozvedel som sa, že právnické oddelenie tú zmluvu na 70 miliónov eur ani nevidelo. To je neprípustné. Ďalším príkladom je Bratislavská integrovaná doprava, kde spoluúčasť mesta na projekte narástla z nepochopiteľných dôvodov z 300-tisíc eur na vyše 3 milióny eur. Alebo zrekonštruovaná električka do Dúbravky – pán Ftáčnik ju v rámci predvolebného boja pustil načierno, pred získaním potrebných povolení, a mesto teraz za to dostalo pokutu 80-tisíc eur.

Budete z toho vyvodzovať právne dôsledky?

Som tu nato, aby som to vyriešil, nie nato, aby som kopal do predchodcov. No toto amatérske riadenie ma prekvapilo a chápem, prečo je Bratislava v takom zlom stave. Ľudia sa pýtajú, prečo sú bratislavské podchody, ktorých má mesto desiatky, také špinavé. Na magistráte bol za túto oblasť zodpovedný jediný človek. Rôzne oddelenia mesta si obstarávali veci samostatne a nekoordinovane a výsledkom je, že teraz majú dve rôzne oddelenia mesta obstaranú rovnakú firmu na rovnaké služby, čistenie verejných plôch, za rôznu sumu. Takto neefektívne odchádzajú peniaze z mesta.

Neobávate sa, že vytvoríte negatívny precedens, ak nebudete trvať na dôslednom vyvodení zodpovednosti za veľké prešľapy?

Kto porušil právne predpisy, ten ponesie zodpovednosť, ale mojou prioritou je veci napraviť. Chcem využívať energiu na to, aby Starý most tento rok stál, a nie na súdne spory. Ale nehovorím, že sa tomu vôbec nebudeme venovať, pripravíme si otázky pre zodpovedných. To však príde na rad neskôr.

Boli ste predsedom finančného výboru a šéfom najsilnejšieho poslaneckého klubu v mestskom zastupiteľstve. Vy ste o týchto problémoch nevedeli?

Ako poslanec nemáte šancu sa to dozvedieť. Neviete, čo obstaráva Dopravný podnik Bratislavy, čo obstaráva Hlavné mesto Bratislava, o tom magistrát poslancov vôbec neinformoval. Až teraz sa pomaly dozvedáme, čo sa tu vôbec deje. Dokonca aj teraz máme problém s informáciami o hospodárení Dopravného podniku – aké sú tam zmluvy, záväzky, nevieme sa toho dopátrať.

Po skončení volebného obdobia bývalého primátora som posielal na magistrát žiadosť o informácie o rozlúčkových odmenách, úradníci však neodpovedali. Našli ste po bývalom vedení zlaté padáky?

Ani sa nečudujem, že vám neodpovedali, pravdaže bol...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:39