StoryEditor

Andrej Kiska: predstupeň štátnika

12.01.2016, 23:00
Hoci je v porovnaní so svojím predchodcom lepší, nejde do priamej konfrontácie.

Niektorí mu vyčítajú, že chcel byť prezidentom všetkých občanov, ale nie je ním. V otázke utečencov sa totiž postavil tak proti verejnej mienke, ako aj proti vláde. V novoročnom prejave hovoril o klientelizme v zdravotníctve a o zlej situácii v školstve. Aj tieto jeho postoje nanovo vzbudzujú v spoločnosti otázku, či je Andrej Kiska človek na svojom mieste, alebo nie.

Analytici sa zhodujú v jednom – je lepší ako jeho predchodca Ivan Gašparovič. No pri hodnotení Kisku mimo porovnania s Gašparovičom už nie sú takí jednotní. „Nie je to dobrý prezident. Je to predstupeň k dobrému prezidentovi,“ myslí si politický analytik Ján Baránek. Podľa neho nie je Kiskovo vystupovanie vzhľadom na úroveň korupcie na Slovensku také kritické, ako by malo byť. Faktom je, že samotnému slovu korupcia sa prezident vyhýba vo svojich prejavoch. Nepoužil ho ani v druhom novoročnom prejave. Namiesto neho siahol po zjemňujúcom klientelizme.

Aktívny prezident

Opačný pohľad má na Kiskov výkon funkcie politológ Grigorij Mesežnikov. „Nedopustil sa prešľapov, ktoré by spochybňovali, že plní svoje povinnosti ako štátnik.“ Dodáva, že súčasný prezident pomenúva problémy pomerne otvorene, ale robí to spôsobom, ktorý nezasahuje do vzťahov medzi stranami.

Andrej Kiska sa od svojej inaugurácie snaží tvoriť akúsi protiváhu vláde Roberta Fica, čo je po desiatich rokoch tandemu Fico – Gašparovič isté osvieženie. Otázne však je, či je lepšie, keď prezident s premiérom neťahajú za jeden povraz. Analytici si myslia, že momentálna situácia je pozitívnejšia než tá, ktorá tu panovala za čias Gašparoviča. „Kiska s Ficom sú pre krajinu lepší. Kiska o problémoch aspoň hovorí a čiastočne ich pomenoval v zdravotníctve a školstve,“ povedal Baránek.

V porovnaní s bývalým prezidentom Gašparovičom môžeme konštatovať, že Kiska je aktívnejší a zapája sa do spoločenského diania. Svedčí o tom napríklad aj počet vystúpení v parlamente. Za niečo vyše roka a pol od nástupu do funkcie rečnil Kiska pred parlamentom už trikrát. Jeho predchodca to urobil za desať rokov iba štyri razy.

Rozdiely pri utečencoch aj Rusku

Prezident sa vymedzuje v témach voči Ficovi nielen doma, ale aj v zahraničnej politike. Známy je ich odlišný pohľad na Rusko. Kiska označil akcie na Ukrajine agresiou, zatiaľ čo premiér iba porušením medzinárodného práva. Odlišné postoje majú aj k téme utečencov. Zatiaľ čo prezident je o niečo viac naklonený migrantom, Fico tvrdo odmieta akékoľvek kvóty, hoci by boli aj na dobrovoľnej báze. Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona je však ťažké hodnotiť výkon prezidenta v zahraničnej politike ako dobrý alebo zlý. Podľa neho závisí od uhla pohľadu a od toho, či nám vyhovuje jeho zľahka proamerická orientácia. Odlišný postoj voči Ficovi však môže poslúžiť aj ako dobrá vizitka. „Odchýlka od normy vlády sa vníma v zahraničí ako niečo, čo povtrdzuje slovenskú demokraciu,“ hovorí Samson.

01 - Modified: 2008-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hudobný salón
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:19