StoryEditor

Do boja o Transpetrol sa už miešajú aj Česi

09.07.2013, 00:00

„Ignác Ilčišin klame. Nikdy som mu nič neradil. Stretol som sa s ním jedinýkrát v živote, pretože som poznal jeho brata. Vtedy mi rozprával, že chce exekvovať budovu ministerstva financií.“ Takáto bola včera pre HN reakcia poslanca za SDKÚ-DS Ivana Mikloša, ktorá sa aj dala čakať.

Ignác Ilčišin, vranovský podnikateľ, spomenul práve jeho meno a vraj aj jeho rady v súvislosti s exekúciou 34 percent akcií Transpetrolu z roku 1998. Odvtedy bol Ilčišin nočnou morou každej ďalšej vlády. V hre sú totiž milióny eur z prepravy ropy do Česka, ktoré už český súd zadržuje, a stále aj podiel v slovenskom prepravcovi Transpetrol. Ilčišin však naťahal nitky od začiatku viacerými smermi. Aj do Česka.

Nenápadný spor
Všetko sa to začalo v roku 1995 obyčajnou zmluvou o budúcej kúpno-predajnej zmluve na nehnuteľnosť medzi dvoma firmami IlaS Vranov a Slovenka Vranov. Tamojší daňový úrad predajcovi znemožnil splnenie podmienok zmluvy tým, že uvalil na predmetnú nehnuteľnosť nezákonnú ťarchu. Vranovský okresný súd preto zaviazal ministerstvo financií, pod ktoré daňové úrady patria, na náhradu škody vo výške 43 miliónov korún. A tu sa začína cesta za získaním 34-percentného podielu v Transpetrole, a zároveň sa odkrývajú zaujímavé väzby.

V predsstavenstve IlaS dlhé roky figuroval Ignác Ilčišin, dnes je predsedníčkou Monika Ilčišinová. V prípade Slovenky Vranov je tam medzi štatutárnymi orgánmi Ján Ilčišin a spoločníkom Tex-Tour firma Ignáca Ilčišina.

Moji známi
Výber v exekúcii padol na Transpetrol. V tom čase však nešlo o verejne obchodovateľnú spoločnosť. Exekútorka urobila exekúciu a postúpila to obchodníkovi s cennými papiermi, firme Classinvest. V jej štatutárnych orgánoch pritom nie je nik iný ako Ignác Ilčišin. Hodnotu akcie Transpetrolu určovali vtedy podľa ponúk podobných verejne obchodovateľných firiem. „Áno, tisíckorunová akcia Slovnaftu sa predávala za 142 korún. V našom prípade sedem subjektov kúpilo miliónovú akciu Transpetrolu za 120-tisíc korún,“ spresnil v roku 2009 pre SME Ilčišin. Prvým zo siedmich subjektov bol Tradeunion, kde sa Ignác Ilčišin nikdy netajil, že je predsedom predstavenstva.

Firma získala 110 akcií o hodnote 110 miliónov korún, čo zodpovedalo 5,78-percentnému podielu v Transpetrole. Druhou bola C.S.I-Fest, v ktorej sa objavuje meno Moniky Ilčišinovej. Zle neobišla ani firma Brilant, kde figuruje Tibor Kolesár. Akcie získal aj samotný Kolesár ako fyzická osoba. Firma C.D., kde spoločníkom je Ignác Ilčišin a C.S.I-CD a v štatutárnych orgánoch Miroslav Kozubaľ, dostala 125 kusov akcií. Samotný Kozubaľ, ktorého meno figuruje aj pri IlaS Vranov, dostal ako fyzická osoba 46 akcií. Sedmičku uzatvára Matej Šándor. C.S.I-CD tak mala pohľadávku a sedem subjektov ju uspokojilo. Ako ich v spomínanom rozhovore charakterizoval Ilčišin: „Boli to moji známi.“

Súdne rošády
Lenže známych pribúdalo. Ako sa spor so štátom vyostroval, Ilčišin pritvrdil aj v nakladaní s podielom. „Rozhodli sme sa predať balík akcií zahraničnému kapitálu, predíde tomu postupná fúzia Transpetrolu s istou cyperskou spoločnosťou Imperio Regere,“ povedal pre HN v tom čase, v apríli 2009, Ilčišin. Neskôr však už spomínal českú firmu Quick Power Plant. Vtedy sa o oboch špekulovalo, ale spojitosti jasné neboli. Až doteraz.

Česko-slovenské smeče
Firma Imperio Regere má síce cyperskú schránku, ale inak do nej listy chodili či chodia aj česky hovoriacim podnikateľom. V predstavenstve nájdeme aj meno Milana Kožíška, predsedu Predstavenstva Quick Power Plan. „Quick Power Plan v roku 2009 odkúpila od niekoľkých slovenských firiem a fyzických osôb spolu 34,05 percenta akcií spoločnosti Transpetrol,“ potvrdil Kožíšek.

V Česku však súdy riešia nielen právo na podiel, ale aj pohľadávku na ušlé dividendy. Toto právo odkúpila iná česká spoločnosť CZ PAP. „Medzi spoločnosťami Quick Power Plant a CZ PAP nie je a ani v minulosti nikdy nebol žiadny vzťah, ani vlastnícky a ani obchodný,“ tvrdí Kožíšek. Neznámi si však predsa len až tak nie sú. Ako sa ukazuje, práve k CZ PAP má blízko jeho brat a producent filmov Kamil Kožíšek. Firma na vymáhanie pohľadávok bola niekoľkokrát sponzorom filmov.

01 - Modified: 2004-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Giggs odmietol ponuku Manchestru 02 - Modified: 2004-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cyperský supertalent zatienil slovenské hviezdy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:28