StoryEditor

Všeobecní lekári chcú mať isté príjmy

03.07.2013, 00:00
Má v obvode dvetisíc pacientov, mesačný príjem od poisťovní štyritisíc eur a po vyplatení všetkých záväzkov plat pred zdanením maximálne 700 eur.

Všeobecný lekár pre dospelých Marián Šóth by chcel pre seba aj kolegov viac. „Nemocničný lekár má istý plat, stačí pritom, že má atestáciu a príde do práce. Ak chce všeobecný lekár vyššiu mzdu, musí viac robiť, čo je však maximálne vyčerpávajúce,“ povedal Šóth.

Plat ambulantného lekára sa odvíja od pevnej, tzv. kapitačnej platby a počtu pacientov. Čim viac ich má a ošetrí, tým vyššiu platbu dostane od zdravotných poisťovní. V nevýhode sú tak doktori z okrajových miest, kde sa starajú priemerne o 900 ľudí. Podľa Asociácie súkromných lekárov by tieto nerovnosti mal vyriešiť garantovaný fixný príjem minimálne 3 800 eur. „Všeobecní lekári by mali mať istotu, že zarobia aspoň 1 700 eur,“ povedal prezident asociácie Ladislav Pásztor. Rozdiel týchto súm totiž podľa neho zhltnú náklady na prevádzku ambulancie.

Lekári si vyplácajú mzdu
Rezort zdravotníctva tvrdí, že platy všeobecných lekárov sa garantovať nedajú. „Ministerstvo nemôže súkromným lekárom nariadiť výšku mzdy. Je na každom, koľko si z príjmu od poisťovne vyplatí ako svoj plat,“ povedala hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Šóth na to reaguje, že oni si na rozdiel od nemocníc nemôžu dovoliť nevyplácať záväzky, aby mali na vyšší plat.

Ani podľa analytika INEKO Petra Goliaša by však lekári nemali mať plošne garantované mzdy. „Odmeňovaní by mali byť podľa kvality a efektivity práce,“ povedal.

Štátna všeobecná zdravotná poisťovňa dáva mesačne lekárom pre dospelých kapitáciu 2 829 eur, pediatrom 2 571 eur. „Úhrada za poskytnutú zdravotnú starostlivosť závisí od počtu kapitovaných poistencov, vykonaných preventívnych prehliadok a výkonov, ktoré sú hradené nad kapitačnú platbu,“ dodala hovorkyňa Petra Balážová. Na margo návrhu asociácie povedala, že od júla všeobecným lekárom zvyšovali ceny kapitácie aj cenu za výkon prevencie. Súkromné zdravotné poisťovne na otázku do uzávierky neodpovedali.

Viac právomocí
V súčasnosti je o všeobecné lekárstvo zo strany študentov minimálny záujem. O tri roky bude podľa Pásztora chýbať v teréne 700 lekárov. Zatraktívniť toto povolanie by podľa neho mohli práve vyššie platy, ale aj rozšírenie kompetencií. Na tom už začalo pracovať ministerstvo, ktoré v septembri spúšťa nový vzdelávací rezidentský program. Podľa neho si svojich nástupcov budú vychovávať lekári priamo vo svojich ambulanciách. Podľa Pásztora by mala byť súčasťou komplexnej zmeny aj možnosť získať ambulanciu prostredníctvom bankových úverov s garanciami štátu. „Ministerstvo nemôže poskytovať pôžičky,“ reagovala na to Čižmáriková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:29