StoryEditor

Mečiara s HZDS spája už len budova

10.09.2013, 00:00

Trojnásobného premiéra Vladimíra Mečiara spája so stranou, na ktorej čele stál 22 rokov, už iba budova. ĽS-HZDS totiž roky sídli v šesťposchodovom dome na Tomášikovej ulici v Bratislave. Ten dodnes vlastní eseročka Salus, kde je expredseda stopercentným vlastníkom. Podľa bývalého ústredného tajomníka Tibora Cabaja strana zatiaľ centrálu meniť neplánuje. "Rozhodovať o tom bude už nové vedenie, ktoré zatiaľ nebolo zvolené," uviedol pre HN.

HZDS však má podľa neho s firmou expredsedu riadnu zmluvu, na základe ktorej platí Mečiarovi nájom. Sumu Cabaj prezradiť odmietol. K budove sa Mečiar dostal podľa medializovaných informácií vďaka tomu, že splatil miliónový dlh strany. Eseročku získal podľa výpisu z obchodného registra vlani v auguste. Jej základné imanie je 6 638 eur. Podľa údajov zo Slovenskej informačnej a marketingovej spoločnosti (SIMS) mala firma Salus v rokoch 2009 až 2011 tržby v priemere 170-tisíc eur. V tých istých rokoch však vykázala stratu, podľa posledného údaja z roku 2011 bola v mínuse viac ako štyritisíc eur. Na osud sídla HZDS sme sa chceli opýtať aj samotného Mečiara, nepodarilo sa nám však s ním spojiť.

Kým Mečiar figuruje iba v tejto jednej firme, jeho deti sú v biznise doma. Podnikajú v oblasti hotelierstva, v realitnej sfére, v Dolnej Porube vlastnia liehovar. Vo väčšine spoločností figuruje Mečiarov syn Vladimír so svojou sestrou Magdalénou. Obaja sú konateľmi a zároveň majiteľmi firmy MMM, spol. s r. o., ktorá je vlastníkom ďalších spoločností rodiny Mečiarovcov. Podľa SIMS sa spomínanej eseročke finančne darí od jej založenia. V roku 2010 bol jej zisk takmer 5,9 milióna eur. Rok nato si vykázala zisk už len vo výške 578-tisíc eur. Vladimír Mečiar mladší sa však s nami o biznise a ďalších podnikateľských plánoch jeho rodiny baviť odmietol. "Nechcem, aby sa spájalo podnikanie mňa a mojich súrodencov s politickou kariérou môjho otca," zdôvodnil rozhodnutie mlčať.

Spomínaná firma MMM je napríklad stopercentným vlastníkom firmy ATelier, ktorá sa zviditeľnila zákazkou pre Slovenskú televíziu počas vlády Roberta Fica s Vladimírom Mečiarom. Agentúra pre televíziu vyrábala relácie pre deti s názvom Páni so semaforom. Za 13 dielov tohto seriálu zinkasovala spoločnosť Mečiarových detí 300-tisíc eur. Firmu s rovnakým názvom eviduje Sociálna poisťovňa ako svojho dlžníka. Dlhovať má podľa webovej stránky Sociálnej poisťovne takmer sedemtisíc eur.

Mečiarove deti vlastnia aj Parkhotel na Baračke v Trenčianskych Tepliciach. Tržby firmy Palace, ktorá hotel spravuje, sa pohybujú podľa SIMS priemerne okolo pol milióna eur. Napriek tomu spoločnosť mala napríklad v roku 2011 hospodársky výsledok mínus 46-tisíc eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:31