StoryEditor

Smer vládne, ale chabne. Čakajú ho zmeny

Strana Roberta Fica má dnes mimoriadny snem. Premiér a spol. sa majú dohodnúť na viacerých zmenách.

Vládna strana Smer-SD na čele s premiérom Robertom Ficom bude bilancovať. Po neúspešných prezidentských voľbách a voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých strana stratila jedného europoslanca, sa dnes na mimoriadnom pracovnom sneme stretne vedenie strany s regionálnymi štruktúrami.


Podrobné dianie zo snemu vládnej strany sledujte s nami na HNonline.sk približne od 10.00 hod. 


Fico by sa mal tak po prvýkrát od svojej prehry o kreslo v prezidentskom paláci postaviť pred radových členov strany. Riešiť by mala vládna strana personálne otázky, ale aj svoje priority do ďalších dvoch rokov. V polčase vládnutia totiž začali Smeru-SD klesať v prieskumoch verejnej mienky preferencie, svoju pozíciu nedokázala obhájiť ani v spomínaných eurovoľbách.


Prečítajte si aj: Začínal ako „Majster poriadok“. Dnes Ficov Smer vládne Slovensku


Viac ako dva mesiace sa špekuluje o tom, ako s ústupom popularity Fico a spol. naložia. Aj to je dôvod, pre ktorý vedenie strany dnešný snem zvolalo. Otvoriť by sa mali viaceré otázky.


Premiér Robert Fico. Snímka: HN/Pavol Funtál

Päť hlavných vecí, ktoré má vládna strana riešiť na svojom sneme:

1. Personálne zmeny v strane 

Úzke vedenie Smeru-SD by malo po dnešku vyzerať inak. Obmeniť by sa mali viacerí podpredsedovia strany. Po prehratých prezidentských voľbách sa stoličky podpredsedu vzdal Marek Maďarič, ktorý ako šéf volebnej kampane svojho šéfa, vzal vinu za neúspech na seba. Kandidovať opakovane by vraj nemal. Opustiť stoličku podpredsedu by mal Vladimír Maňka, ktorý ešte vlani v novembri pohorel v župných voľbách a prehral v druhom kole s Marianom Kotlebom. Vo funkcii by po dlhých rokoch mal skončiť aj minister školstva Dušan Čaplovič. Kto spomínaných podpredsedov na postoch nahradí, rozhodnu delegáti.

2. Čaplovič a Malatinský

Po zmenách v strane by malo následne dôjsť aj k obmene niektorých ministrov. V strane sa šepká, že by mal Dušan Čaplovič okrem straníckej funkcie prísť aj o ministerské kreslo. Premiér je s jeho prácou vraj dlhodobo nespokojný. Rovnako má mať problém aj s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským. Ako náhradníci sa skloňujú v súvislosti so školstvom štátny tajomník ministerstva financií Peter Pelegrini a so zmenami na hospodárstve aktuálny tajomník rezortu Pavol Pavlis. Či oznámi Fico na sneme aj tieto zmeny, nie je jasné. Je možné, že tak urobí krátko potom.

3. Priority vlády

Nakoľko sa vláda dostala do svojej druhej polovice, mala by predstaviť svoj program na nasledujúce dva roky. Strana vraj už dlhšiu dobu pripravovala balíček nových opatrení, ktoré chce na dnešnom sneme zverejniť. Ako už HN informovalo, pôjde o zmeny DPH, ktorá by sa mala vrátiť na pôvodných 19 percent. Zaviesť by sa mali napríklad registračné pokladnice pre lekárov, či daň pre farmafirmy za dary pre lekárov a iné opatrenia.

4. Ceny plynu

Očakáva sa, že premiér ohlási na sneme zníženie ceny plynu. Ten by mal poklesnúť od budúceho roka. Dotknúť by sa to malo domácností a malých firiem. Zverejnené by malo byť konkrétne číslo, o koľko ceny poklesnú.

5. Smer. Ale po novom

Po neúspešných voľbách sa v strane začalo otvorene hovoriť o novom smerovaní strany. Na pracovnom sneme by malo odznieť aj to, akú politiku bude Smer najbližšie roky presadzovať a ako naloží s poklesom preferencií.

 

01 - Modified: 2006-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TABB Odrody viniča, ktoré sú vhodné na archivovanie
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:54