StoryEditor

Kiskov poradca pre HN: Dnešný deň môže pohnúť Slovensko ďalej

Poradca prezidenta Andreja Kisku pre zahraničné záležitosti Martin Bútora v rozhovore pre HN.

Andrej Kiska sa stal zložením sľubu dnes prezidentom republiky. Ako vnímate dnešný deň ako jeho poradca?
Je to deň, ktorý ak všetko pôjde dobre, môže Slovensko pohnúť ďalej. A to hneď niekoľkými smermi a v novom videní. Najmä jeho apelom na ľudí, že napriek tomu, že tu je veľa sklamania a nespokojnosti, dá sa urobiť viac. On je rozhodnutý ľuďom pomáhať.

V čom mu budete ako jeho poradca pomáhať vy?
Budem sa venovať zahraničnej politike a tak trochu aj tomu, čo on nazýva sociologická expertíza, teda poznanie problémov krajiny. Budem mu pomáhať, aby si urobil ešte hlbší a širší obraz o všetkých možných problémoch, ktoré Slovensko trápia.

Už zajtra dostanete príležitosť poradiť mu, nakoľko ho čaká prvá zahraničná cesta, a to do susednej Budapešti na stretnutie V4. Pripravovali ste ho na to nejako špeciálne?
Áno, samozrejme. Je to jeho prvá cesta. Ide o dobrý a primeraný formát pre neho, lebo pôjde o slávnostné stretnutie, nie pracovné. Pôjde o stretnutie na pamiatku maďarskej revolúcie. Samozrejme, že prebehne aj pracovný obed, budú aj bilaterálne stretnutia, ktoré využije na svoje uvedenie do funkcie.

Poradili ste mu nejaké triky do výkonu jeho funkcie?
Ani nie. On to, čo povedal, povedal jasne. Má jasné posolstvá, že Slovensku záleží na tom, aby sme mali pevnú a jasnú severoatlantickú orientáciu. Uvedomuje si, že Slovensko si musí plniť svoje záväzky. Nemyslím si, že na stretnutia s inými politikmi príde s nejakými bombastickými ohláseniami. Povie, ako sa na tieto veci pozerá z pohľadu zahraničnej politiky.

Zvládne to?
Áno. Bude to dobrý štart.


  • Veľký profil Andreja Kisku
  • Čo všetko vlastní nový prezident
  • Rozhovor s Andrejom Kiskom
  • Aký je ekonomický pohľad novej hlavy štátu


 

01 - Modified: 2006-06-26 17:26:55 - Feat.: 0 - Title: Jan Bouchal získal cenu Josefa Vavrouška
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:50