StoryEditor

Unikátom je Nitra. Už päť rokov nemá stratu

21.08.2013, 00:00

To, čo inde nedokázali dodnes, zvládajú v Nitre už päť rokov. Fakultná nemocnica v meste pod Zoborom je jedinou na Slovensku, ktorej čísla sa dlhodobo pohybujú v pluse. Riaditeľ nemocnice Jozef Valocký (je tiež poslancom parlamentu za Smer-SD) dôvodí, že sa pod to podpísal najmä optimálny počet zamestnancov na všetkých oddeleniach vrátane ambulancií.

Riziká pre pacienta
Rovnaký postup platí podľa neho aj pri operačných sálach. „Máme presné delenie medzichirurgického odboru a tiež stanovený čas začiatku operačných výkonov tak, aby sály boli využité a aby sa neotvárali pre nedostatočný počet výkonov.“ Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý zároveň pôsobí v nitrianskej nemocnici ako lekár, v tom až také plusy nevidí. Upozorňuje skôr na nebezpečenstvo pre pacienta.

Lekári aj ostatný zdravotný personál podľa neho fungujú v nemocnici na hranici svojich možností. „Každý deň tak hrozí pochybenie, čo má v práci lekára či sestry fatálne dôsledky,“ skonštatoval Visolajský. Podľa neho obrazom toho je prehratý súdny spor nemocnice z minulého roku v prípade pacienta, ktorý skončil po operácii nosnej priehradky v bdelej kóme. „Súd priznal rodine pacienta odškodné takmer 600-tisíc eur,“ upozorňuje lekár.

Zisky sú výnimkou
Fakultná nemocnica v Nitre skončila v prvom polroku tohto roka so ziskom 2,4 milióna eur, na konci minulého roka mala len 152-tisíc. Pozitívny výsledok hospodárenia spomedzi štátnych nemocníc zaznamenali do konca júna už len detské fakultné nemocnice v Banskej Bystrici a v Košiciach.

Podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka je takýto trend normálny, keďže neštátne zariadenia dokážu efektívnejšie využívať svoje peniaze ako tie štátne. „Napríklad platy sestier alebo aj ostatných zamestnancov mimo lekárov sú v porovnaní s fakultnými nemocnicami nižšie,“ tvrdí Petko. Aj k redukcii lôžok dochádza podľa neho prioritne v neštátnych nemocniciach. „Neštátne zariadenia sú menšie, teda, pochopiteľne, aj náklady na ich prevádzku sú nižšie ako na tie veľké štátne kolosy,“ dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:14