StoryEditor

Paška sa len zbabelo skrýva. Musíme ho odvolať, tvrdí Sulík

04.11.2014, 11:47
Autor:
TASRTASRredred

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) bude zrejme pre nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou čeliť odvolávaniu z funkcie. Pre kauzu odstúpila z funkcie ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) aj Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) z postov podpredsedníčky parlamentu a šéfky dozornej rady nemocnice.

Opozícia však za prípadom vidí hlavne predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), preto iniciuje jeho odvolávanie. U strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd zatiaľ podporu istú nemá.

"To, že pán Paška sa venuje zdravotníctvu, je zdokumentované. Firmy, ktoré vlastnia Medical Group, sídlia na adresách ako firmy sponzorov Smeru Širokého a Brhela, predstavitelia firiem sú nominanti ministerstva zdravotníctva v štátnych nemocniciach, zisky firmy Medical Group kopírujú obdobia vlád Robeta Fica," vymenoval na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente líder hnutia NOVA Daniel Lipšic dôkazy, ktoré majú podľa neho usvedčovať Pašku.

"Zvolenská a Zmajkovičová sú len obetné baránky, za ktorými sa zbabelo skrýva Pavol Paška. Mimochodom, spoločnosti Medical Group sa mimoriadne darí v obchodovaní so štátom, najmä keď vládne SMER (len za minulý rok to bolo viac ako sto miliónov eur). A tak je na mieste, aby politickú zodpovednosť niesol práve Pavol Paška a Robert Fico to veľmi dobre vie," napísal šéf SaS Richard Sulík na sociálnej sieti.

Poukázal aj na to, že sa firma presunula z Cypru na Belize. Poznamenal, že Cyprus na rozdiel od Belize už vydáva iným krajinám údaje o tom, kto je beneficent of the owners. „Preto bolo treba firmu presunúť na Belize," doplnil Lipšic.


Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Snímka: TASR/M. Svítok

Nepriame dôkazy sú podľa neho dostatočné na to, aby bol Paška odvolaný. "Tých nepriamych dôkazov je toľko, že tvoria ucelenú reťaz, ktorá poukazuje jedným smerom, a tým je Pavol Paška," zdôraznil Lipšic. Podľa neho nemožno pochybovať o tom, že hlavným aktérom predraženého nákupu CT prístroja je Paška.

Šéf parlamentu by podľa Lipšica mal odstúpiť z funkcie sám, ale keďže to zrejme neurobí, treba o kauze hovoriť v parlamente a pokúsiť sa Pašku odvolať. NOVA, OĽaNO a SaS sa budú usilovať, aby presvedčili svojich kolegov z opozície, ktorí sa do odvolávania Pašku zatiaľ nehrnú. Lipšic o dôvodoch nešpekuluje, podporu chce získať.

O Paškovej zodpovednosti za kauzu nepochybuje ani Igor Matovič z OĽaNO. Jeho vplyv v zdravotníctve podľa Matoviča dokazuje aj nominácia Marcela Foraia za generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Forai je podľa Matoviča Paškov kamarát a chodí za šéfom parlamentu pravidelne "ako na klavír".

Matovič spochybnil aj vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že o predraženom nákupe nevedel. Pripomenul listy, ktoré premiérovi posielali pracovníci piešťanskej nemocnice, a na ktoré úrad vlády nereagoval.

Ľubomír Galko zo SaS žiada budúceho ministra zdravotníctva, aby zrušil súťaž na CT prístroj. Ľudí vyzýva, aby o podozreniach z korupcie hovorili a nebáli sa. Avizoval, že SaS preverí všetky doterajšie podnety, ktoré od ľudí dostala. Tvrdí, že prípad CT prístroja v piešťanskej nemocnici nie je ojedinelý.

V súvislosti s kauzou podal Lišpic na generálnej prokuratúre aj trestné oznámenie. "Podal som trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania pri správe cudzieho majetku. Sú tam uvedené aj podozrivé osoby v súvislosti s Paškom, Zvolenskou," priblížil Lišpic, ktorý si nerobí veľké nádeje, že prokuratúra kauzu vyšetrí a vinníkov potrestá.

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu nakoniec nedošlo. Denník Sme a televízia Markíza informovali, že po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prevzala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj.

Ten má po novom dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil.

Paška sa od kauzy ešte v pondelok (3.11.) dištancoval. Vyhlásil, že s firmou nemá nič spoločné, svoje podnikateľské aktivity ako minoritný akcionár ukončil takmer pred 13 rokmi. Obvinenia zo strany opozície ešte v pondelok označil za klamstvá, vidí za nimi blížiace sa komunálne voľby.

01 - Modified: 2006-12-11 06:44:33 - Feat.: 0 - Title: Regulácia môže priniesť problémy
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:36