StoryEditor

Slota má smolu. V názve strany nemôže používať "SNS"

07.06.2014, 09:37
Autor:
tasr, stltasr, stl

Krajský súd v Trenčíne zmenil rozhodnutie okresného súdu a predbežným opatrením zakázal novej Kresťanskej SLOVENSKEJ NÁRODNEJ STRANE (K SNS) Jána Slotu používať vo svojom názve slovné spojenie "SLOVENSKÁ NÁRODNÁ STRANA", ako aj skratku "SNS" až do právoplatného rozhodnutia v spore. O predbežné opatrenie požiadala súd Slovenská národná strana (SNS), ktorá sa konaním K SNS cítila byť poškodená. Vyplýva to z rozhodnutia súdu, ktorého kópiu má TASR k dispozícii.

Krajský súd zároveň uložil Slovenskej národnej strane povinnosť podať návrh na začatie konania vo veci samotnej, teda vo veci definitívneho zákazu používania slovného spojenia "SLOVENSKÁ NÁRODNÁ STRANA" a skratky "SNS" v názve novej strany Jána Slotu. "Podnet vo veci samotnej sme na súd už podali," uviedla pre TASR hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková. "Rozhodnutia súdov v tomto štádiu nebudeme komentovať," dodala. Uznesenie o predbežnom opatrení bolo SNS doručené 2. júna 2014.

Trenčiansky okresný súd v rozhodnutí pôvodne konštatoval, že zameniteľnosť názvu navrhovateľa a odporcu (SNS a K SNS), ako aj skratiek ich názvov je daná a možno dať v tomto smere Slovenskej národnej strane ako navrhovateľovi za pravdu. Zároveň však uviedol, že samotným zaregistrovaním názvu novej strany "Kresťanská SLOVENSKÁ NÁRODNÁ STRANA" nehrozí na Slovensku dlhé roky registrovanej Slovenskej národnej strane bezprostredná ujma, a preto nie je potrebné prijímať predbežné opatrenie. SNS pod vedením Andreja Danka sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala a Krajský súd jej dal za pravdu.

"Zo zoznamu podaných kandidačných listín zverejneného na internetovej stránke ministerstva vnútra možno mať za osvedčené, že odporca (K SNS, pozn. TASR) podal kandidačnú listinu pre blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu (EP). Skutočnosť, že vo voľbách do EP sa mienia zúčastniť kandidáti za odporcu, je osvedčená aj z viacerých správ uverejnených na internetovej stránke TASR. Odporca je pod svojím názvom činný a skutočnosť, že pod názvom sa dal iba zaregistrovať, nezodpovedá stavu osvedčenému krajským súdom," uvádza sa v rozhodnutí trenčianskeho krajského súdu, ktoré sa vzťahuje na obdobie pred eurovoľbami. Súd ďalej konštatuje, že podobnosť názvov strán vytvára riziko zameniteľnosti a toho, že sa volič pri volebnom akte pomýli. "Následky stotožňovania s konaním inej strany či strata voličského hlasu v dôsledku omylu významne dopadajú na politickú stranu a môžu mať pre ňu zásadné negatívne dôsledky," konštatuje krajský súd.

Kresťanská SLOVENSKÁ NÁRODNÁ STRANA pod vedením Jána Slotu skutočne kandidovala pod týmto názvom vo voľbách do EP, kde konkurovala Slovenskej národnej strane. Kresťanská SLOVENSKÁ NÁRODNÁ STRANA vedená Jánom Slotom nakoniec získala 0,64 percenta voličských hlasov, Slovenská národná strana vedená Andrejom Dankom 3,61 percenta.

"K otázke rozhodnutia Krajského súdu v Trenčíne o vydaní predbežného opatrenia sa vyjadriť nemôžeme, pretože nám žiadne rozhodnutie doručené nebolo a nemáme ani vedomosť o tom, že voči našej strane je vedené nejaké súdne konanie. Pozastavujeme sa nad tým, že ako dotknutá strana sa o tom dozvedáme z médií," reagoval pre TASR podpredseda K SNS Roman Stopka.

01 - Modified: 2006-06-17 17:01:00 - Feat.: 0 - Title: ANO urobila všetko, aby získala dôveru voliča, tvrdí Rusko
01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:00