StoryEditor

Vrtuľníkové záchranky chcel mať aj Kmotrík

09.10.2013, 23:57

Spoločnosť EHC service figurujúcu v tendri na licencie záchrannej leteckej služby ovláda podnikateľ Ivan Kmotrík. V obchodnom registri je ako jeden z majiteľov eseročky uvádzaná jeho firma Grafobal Group. Ďalšou je S. A. G. R., za ktorou rovnako stojí Grafobal.

Kmotríkova spoločnosť súťažila o prevádzkovanie licencií pre Bratislavu a Trenčín. Tender však neprebehol hladko. Ukončený bol totiž až päť dní po tom, ako vypršala licencia pôvodnému prevádzkovateľovi AIR Transport Europe. Počas nich zomrela mladá žena a zaznela otázka, či za to mohla práve absencia leteckej záchranky. Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej zdravotná starostlivosť bola riadne zabezpečená. „Kým sanitka je pri vás do 11 minút, v prípade vrtuľníka je to 20 až 25 minút. Aj preto komisia zvážila a rozhodla, že je možné ďalšiemu účastníkovi tendra poskytnúť čas na doplnenie potrebných materiálov,“ dodala v rozhovore pre HN.

Kvôli tendru bol včera na ministerstve poslanecký prieskum. SDKÚ-DS viní Zvolenskú. „Budeme iniciovať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery ministerke z dôvodu zanedbania povinnosti,“ vyhlásil poslanec strany Viliam Novotný. Podľa neho si záchranári z celého Slovenskom šepkajú, že vo výbere išlo o ekonomické záujmy. „Na to môžem povedať len toľko, že sa asi zvolebnieva,“ reagovala Zvolenská s tým, že tender nakoniec vyhral pôvodný prevádzkovateľ AIR Transport Europe.

Grafobal je tiež majoritným vlastníkom skalickej nemocnice. Záujem prejavil aj o dve zdravotnícke zariadenia Trnavského kraja – v Galante a Dunajskej Strede.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 02:32