StoryEditor

Beblavý obvinil Čaploviča: Minie dva milióny na to, čo už vie

23.01.2014, 12:01
Autor:
tasr, stltasr, stl

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) plánuje minúť dva milióny eur za prieskum medzi zamestnávateľmi o tom, akých absolventov potrebujú, hoci to podľa vlastných slov už vie. Tvrdí to opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). Vláda totiž asi pred dvoma týždňami schválila zoznamy odborov, absolventov ktorých podľa ministerstva potrebuje trh práce a naopak, takých, ktoré sú "nad rozsah potrieb trhu práce".

Beblavý poukázal na verejné obstarávanie, ktoré spustil Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) v spomínanej hodnote vyše dvoch miliónov eur. "Predmetom zákazky je dodávka vypracovania potrieb trhu práce, uplatnenie absolventov stredných odborných škôl," opisuje zákazku vestník. Okrem toho sa má obstarať aj 400 softvérových licencií pre školy. Názov zákazky je Model a metodika zberu dát kvantitatívnych predpokladov zamestnávateľov na študijné a učebné odbory.

Poslanec vidí za konaním ministra dve možnosti. Buď sú zoznamy postačujúce a minister ide premrhať dva milióny na niečo, čo vôbec nepotrebuje. "Druhou možnosťou je, že minister naozaj dnes nevie, čo zamestnávatelia potrebujú a ide to nakúpiť za nesmierne vysokú sumu. V tom prípade boli ale predložené zoznamy len ďalším príkladom toho, ako pri vážnych rozhodnutiach v snahe zapáčiť sa, minister veští z krištáľovej gule," uviedol poslanec. Prieskum ŠIOV sa má pritom podľa poslanca spätne týkať aj roka 2013 aj ďalších dvoch rokov. Zisťovať potreby zamestnávateľov za vlaňajšok je pritom podľa Beblavého úplne zbytočné.

Hovorca ministra školstva Michal Kaliňák hovorí, že zoznamy odborov schválené vládou boli "výsostne aktuálne a kopírovali potreby zamestnávateľov". Rezort ich podľa neho plánuje každoročne aktualizovať podľa vývoja na trhu práce. "Pripravovaná metodika Štátneho inštitútu odborného vzdelávania pomôže rezortu bližšie určiť a precizovať potreby trhu práce tak, aby boli nielen aktuálne, ale mali čo najvyššiu výpovednú hodnotu," povedal. Beblavý podľa neho zrejme prehliadol fakty, a preto ignoruje súvislosti medzi pripravovanou metodikou a jej reálnym prínosom pre žiakov a zamestnávateľov.

Ministrov hovorca tiež pripomenul, že pri tvorbe zoznamov odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce a odborov, ktoré sú nad rozsah potrieb trhu práce, rezort školstva vychádzal z podkladov zamestnávateľov, z analýz a prognóz Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny o vývoji trhu práce, ako aj z absolventskej miery nezamestnanosti zo septembra 2013.

01 - Modified: 2005-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Microsoft zvýši štvrťročné dividendy
01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 03:10