StoryEditor

Harabin má vždy pravdu, vyhlásil Harabin. Tvrdí, že ho chcú stíhať za slobodu prejavu

20.10.2015, 19:56
Autor:
SITASITA
Harabin má vždy pravdu, za pravdu ma môžu jedine upáliť, ale nikdy nie stíhať, to sa im nepodarí, vyhlásil Štefan Harabin.

Budem prvý sudca stíhaný za slobodu prejavu, reagoval dnes Štefan Harabin na návrh časti členov Súdnej rady SR na jeho disciplinárne stíhanie. Za hanlivé a urážlivé výroky na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej, prezidenta Andreja Kisku ako aj za výrok na adresu trestnoprávneho kolégia ho navrhujú stíhať Jozef Vozár, Rudolf Čirč, Dušan Čimo, Elena Berthotyová a Ján Kľučka. O návrhu súdna rada rozhodne na novembrovom rokovaní. Ako trest navrhujú preloženie na súd nižšieho stupňa.

Harabin v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA uvádza, že ani takéto stíhanie ho neumlčí v poukazovaní na zjavné nezákonnosti politikov. Práve toto by chceli politici dosiahnuť cez lokajských sudcov, dodal. „Harabin má vždy pravdu. Za pravdu má môžu jedine upáliť, ale nikdy nie stíhať, to sa im nepodarí,“ vyhlásil.

Členovia Súdnej rady Harabina navrhujú stíhať za výrok: Pani Švecová sa riadi podľa verejnej mienky a podľa politikov. Svojím spôsobom je to chudera. Hovorím vám, za chvíľu sa môže stať, že skončí na psychiatrii. A potom mňa z toho budú obviňovať. Ale ja za to nemôžem. Harabin dnes reagoval, že na tom trvá. „Skutočne zle aj dopadne pani Švecová, keď bude počúvať politikov, ktorých záujmom je len a len jedna vec, ovládnuť justíciu a nariaďovať rozsudky podľa ich predstáv“.

Členovia súdnej rady navrhujú stíhať Harabina aj za výrok na adresu prezidenta, keď údajne uviedol: „Podľa mňa je to ako riaditeľ Guantánama, pretože Slovenská republika útočí na Slovenskú republiku. Mám si takého človeka vážiť ako prezidenta? No skutočne, on je v rovine, rozmýšľajúci v rovine úžerníckych úrokov, nič viac.“ V dnešnom stanovisku Harabin uviedol, že na to je päť rozsudkov Najvyššieho súdu SR a hovoril o tom aj člen rady Peter Straka, že firmy prezidenta Kisku sa doposiaľ správajú úžernícky v Česku a žiadal to prešetriť. "Prezident Kiska bez bezpečnostnej previerky a justičnej skúšky chce diktovať rozsudky sudcom, ako keby sudcovia boli väzni Guantánama," dodal.

Výrok o trestnoprávnom kolégiu sa týka toho, že za hlasovanie o policajnej inšpekcii sa budú všetci hanbiť...."To je otázka minimálne pol roka, trestné kolégium de facto dalo najavo, že nie je trestné kolégium najvyššieho súdu, ale trestné kolégium ministra vnútra,... lebo ....ja nemôžem to chápať ináč." Ako dnes uviedol Harabin, Robert Kaliňák už šesť rokov porušuje zákon zriadením politickej inšpekcie. "Keď to konštatoval senát, ktorého som bol členom, tvrdil, že Harabin nečítal zákon. Keď to isté v podstate znepokojene konštatovalo i OSN s tým, že Slovensko zlyháva v otázke dodržiavania ľudských práv existenciou politickej inšpekcie, rýchlo Kaliňák ohlásil legislatívnu iniciatívu na zriadenie nepolitickej inšpekcie. Trvám na tom, že trestné kolégium bolo politicko-mediálne znásilnené, keď hlasovalo v rozpore s medzinárodno-právnymi záväzkami Slovenskej republiky,“ zdôraznil vo vyhlásení.

Podľa predkladateľky návrhu na disciplinárne stíhanie Š. Harabina sudkyne Eleny Berthotyovej, Harabinove vyjadrenia je možné kvalifikovať ako disciplinárne previnenie, lebo je v príkrom rozpore s ústavnými princípmi nezávislosti súdnej moci ako aj v rozpore s povinnosťou sudcu v občianskom živote, pri výkone funkcie sudcu, aj po jeho skončení zdržať sa všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov. Jeho vyjadrenia nemožno vnímať ako uplatnenie práva na slobodu prejavu. Právo na slobodu prejavu je základné ľudské právo, ktoré patrí aj sudcom. Možnosť sudcov slobodne vyjadriť svoje názory verejne je však limitovaná povinnosťami sudcu, ktoré sú taxatívne vymedzené v zákone o sudcoch, upozornila na rokovaní rady.

01 - Modified: 2007-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čínska banka chce podiel v Bear Stearns
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:46