StoryEditor

Milan Ftáčnik: Pravica sa v Bratislave prerátala

16.11.2014, 10:44
Mal som si viac všímať detaily, hodnotí svoju funkciu odchádzajúci primátor Bratislavy.

Novým bratislavským primátorom bude Ivo Nesrovnal. Ako si vysvetľujete, že v Bratislave vyhral kandidát, s ktorého víťazstvom sa až tak nerátalo?

V podstate je to možno volanie po nových tvárach, ktoré sa objavilo nielen v Bratislave, ale aj v niektorých mestských častiach a vôbec na Slovensku. Paradoxne toto volanie po nových tvárach urobil človek, ktorý bol štyri roky v mestskom zastupiteľstve a robil mnohé kroky proti tomu, aby som bol úspešný. Bránil niektorým rozhodnutiam, ktoré som navrhoval. V kampani sa dokázal prezentovať ako človek, ktorý je nový, ktorý s týmto všetkým nič nemá, ale prináša Bratislave novú budúcnosť a nové vízie. A  ľudia mu uverili.

Máte pocit, že ste v záverečnej fáze kampane urobili nejakú chybu, ktorá rozhodla?

Nemyslím si. Zoberte si špekulácie pravice, ktorá stiahla svoju kandidátku, snažila sa podporiť pána Kňažka a úplne prepadla. Ukázalo sa, že pravicové strany sa v Bratislave prerátali. Mnohé mali pocit, že by som mohol byť úspešný ja, že by ma vedeli podporiť, ale podporili úplne niekoho iného. Určite tiež malo na výsledok vplyv to, čo sa dialo v národnej rade.

Snímka: TASR/Michal Svítok

Podarí sa pánu Nesrovnalovi splniť sľuby, ktoré dal občanom?

To neviem povedať. Budem mu držať palce, aby to tak bolo. Sám som ale zistil, že to nie je také jednoduché.

Teda o tom pochybujete.

Nie. Ja mu držím palce. Keď som pred štyrmi koncipoval program tak som sa snažil dať Bratislave pozitívne vízie. Ale zistil som, že to nie je jednoduché. Zistite, že aj keby ste chceli vyriešiť PKO za štyri roky ho nevyriešite, chceli by ste postaviť plaváreň, tak zistíte, že nemáte z čoho. A mohli ste stokrát voličov presviedčať, že to bude. Realita vás presvedčí, že to nie je také jednoduché. On rozprával o mnohých veciach, ktoré vyžadujú financie. Teraz zistí, že tu je ten najväčší limit pre mesto keďže ešte stále nie sme z najhoršieho vonku.

Viete si predstaviť spoluprácu s pánom Nesrovnalom?

Myslím si, že on bude postupovať podľa vlastného uváženia. Mali dosť napäté vzťahy v zastupiteľstve takže nemyslím si, že on by mal o takúto spoluprácu záujem. Určite urobím všetko pre to, aby som mu odovzdal všetky informácie o meste.

Čo považujete za svoj najväčší úspech vo funkcii primátora?

Som presvedčený, že Bratislava je po štyroch rokoch niekde úplne inde ako bola v roku 2010. Dokladám to na troch veciach. Vtedy sa rozhodovalo za zatvorenými dverami, dnes sme štvrté najtransparentnejšie mesto na Slovensku. Oddlžili sme mesto o 28 percent.  A doniesli sme do mesta európske peniaze za 300 miliónov eur. To nikdy Bratislava nemala. Veľké veci sa podarili, nastavili sa trendy, prijali sme množstvo koncepcii. Nedostatok peňazí nám ale bránil, aby sme toho mohli zrealizovať viac.

Čo by ste dnes naopak robili inak?

Bol by som dôraznejší v malých veciach. Na to aby bol v meste väčší poriadok, aby sme dbali aj na drobné problémy, ktoré sú spojené s tým v akom stave sú chodníky, čistota mesta. Toto ľudia vnímajú rovnako citlivo ako to, či funguje alebo nefunguje doprava.

Šetrili by ste menej pokiaľ by ste vedeli, že to ľudia budú tieto problémy tak negatívne vnímať?

Zvažoval som to, aj som to navrhoval poslancom, ale tí povedali povedali, že primárne musíme šetriť. Nesrovnal povedal šetriť, šetriť, šetriť. Som zvedavý, či v tomto trende bude pokračovať aj on.

Čo budete teraz robiť?

Nešpekulujem nad tým. Som vysokoškolský učiteľ. V politike som bol neúspešný už aj v roku 2002 a vrátil som sa do školy. Čiže toto urobím. Pokiaľ nájdem spôsob ako využiť skúsenosti s komunálnej politiky, tak sa budem snažiť vytvoriť si pre to priestor. Nie možno vo volenej funkcii keďže karty sú už rozdané, ale možno nejakým iným spôsobom.

Návrat do veľkej politiky teda nezvažujete?

O tom neuvažujem. Tam som bol a o tom viem skoro všetko. To nie je pre mňa výzva. Výzva je pre mňa ako riešiť samosprávu.

Viete si predstaviť, že by ste o štyri roky kandidovali opäť na post primátora?

Toto je predčasná otázka.

01 - Modified: 2021-05-14 11:03:16 - Feat.: - Title: Politici si uctili pamiatku zosnulého Milana Ftáčnika. Čaputová vyzdvihla jeho prejav 02 - Modified: 2021-05-14 09:59:15 - Feat.: - Title: Zomrel exminister Milan Ftáčnik 03 - Modified: 2018-05-10 09:02:56 - Feat.: - Title: Milan Ftáčnik 04 - Modified: 2017-10-23 15:49:07 - Feat.: - Title: Podpora Smeru? Nechcem mať záväzky voči politickým stranám, hovorí Ftáčnik 05 - Modified: 2017-11-02 10:44:47 - Feat.: - Title: Ľudia blízki Smeru u mňa chceli vybaviť Bašternákovu stavbu, tvrdí Ftáčnik
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:49