StoryEditor

Trnka už nebude prokurátorom. Pre kauzu Glance House

29.11.2013, 14:35
Disciplinárna komisia rozhodla, že Dobroslav Trnka už funkciu prokurátora vykonávať nebude.

Disciplinárna komisia zložená z piatich prokurátorov dnes rozhodla, že Dobroslav Trnka už nebude prokurátorom. Najprísnejší možný disicplinárny trest mu uložila za list z mája 2012, ktorým ako zastupujúci generálny prokurátor umožnil odblokovanie bytového domu v Bernolákove. Ten predtým zablokoval Úrad špeciálnej prokuratúry. Trnka vyhlásil, že sa proti rozhodnutiu odvolá. O odvolaní bude rozhodovať krajský súd v Bratislave.

Trnka v čase neprítomnosti prvého námestníka Ladislava Tichého napísal 18. Mája 2012 list opatrený okrúhlou pečiatkou so štátnym znakom ako odpoveď na opakované žiadosti Jany Šlachtovej, ktorá je poškodenou v trestnom konaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.


Postreh Arpáda Soltésza

Tak sa nám Dobroslav Trnka pregrcal až na dlažbu. Zachrániť by ho mohol už len Štefan Harabin, ktorý má stopäťdesiat tisíc dôvodov byť mu zaviazaný. Veď práve Trnka potvrdil existenciu nahrávky jeho telefonátu s Bakim Sadikim a umožnil mu žalovať generálnu prokuratúru. A hoci má Harabin oficiálne pocit, že to poškodilo jeho česť, stopäťdesiat tisíc eur by mu za ňu nikto nedal, ani predtým, ako mu ju Trnka zdemoloval na totálku.


V liste ako zastupujúci generálny prokurátor súhlasil s prevodom bytovky zablokovanej uznesením prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry v prospech Šlachtovej. Urobil tak bez vedomia špeciálnej prokurátorky vystupujúcej v trestnom konaní.

Správa katastra Senec na základe listu previedla bytovku v prospech Jany Šlachtovej z majetku spoločnosti Glance House na londýnsku spoločnosť CDI a vzápätí aj na spoločnosť Gapeja, ktorá je v konkurze. Šéf seneckého katastra Igor Svitek kvôli tomu prišiel o funkciu a čelí trestnému stíhaniu. 

Podľa disciplinárnej komisie tento postup nemá oporu v žiadnom zákone. „Zavinene porušil povinnosti prokurátora a jeho správanie vzbudilo oprávnené pochybnosti o jeho svedomitosti a nestrannosti pri rozhodovaní, čím sa dopustil disciplinárneho previnenia,“ zdôvodnila predsedníčka disciplinárnej komisie Viera Niňajová uloženie najprísnejšieho trestu zbavenia funkcie prokurátora.

Trnka podľa Niňajovej porušil „zásadu jednotnosti prokuratúry, podľa ktorej každá organizačná zložka prokuratúry aj jednotliví prokurátori pri výkone celej svojej funkcie reprezentujú celú sústavu orgánov prokuratúry ako takej“.

"Tým, že nekonal v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom nechránil verejný záujem a poškodil prokuratúru ako orgán ochrany práva," vysvetlila Niňajová.

„Som mierne šokovaný,“ reagoval Dobroslav Trnka pre HN na rozhodnutie komisie. „Vyjadrím sa písomne vo svojom odvolaní. Nemyslím si, že je momentálne potrebné to rozoberať,“ doplnil. Trnka je presvedčený, že postupoval v súlade so zákonom. "Určite by som ten list napísal znova. To bol jediný postup a jedniná možnosť, aby tí poškodení sa dostali k svojim bytom. A som zvedavý, kedy sa k nim dostanú".


Dobroslav Trnka čaká na verdikt disciplinárnej komisie. Snímka: HN/Peter Mayer


O čo ide v kauze

- projekt Glance House postavila developerská spoločnosť Axton Roberta Číža, ide o bytový dom v Bernolákove

- Čížova spoločníčka Jana Šlachtová na neho dala trestné oznámenie, na základe ktorého ho obvinili z podvodu a porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku.

- pre spory sa klienti nemôžu dostať k svojim bytom, Špeciálna prokuratúra totiž pre vyšetrovanie nehnuteľnosť zablokovala.

- námestník Generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka podpísal Šlachtovej vyrozumenie, že súhlasí s prevodom nehnuteľnosti.

- kataster budovu previedol na Šlachtovú, následne sa dostala k firme Gapeja, ktorá patrí Štefanovi Ághovi a je v konkurze.

- podnikateľ a Trnkov známy Marián Kočner odkúpil od banky, ktorá výstavbu financovala, pohľadávku a chystá sa byty predať v dražbe

 

01 - Modified: 2005-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Parlament za rozpustenie Kurájovej vlády
01 - Modified: 2021-08-08 19:00:54 - Feat.: - Title: NAKA obvinila Dobroslava Trnku zo zneužívania právomocí v kauze Glance House 02 - Modified: 2015-10-30 08:39:29 - Feat.: - Title: Kauza Glance House pokračuje. Obžalovali ďalších dvoch ľudí 03 - Modified: 2015-07-11 19:58:01 - Feat.: - Title: Trnka sa zastal Babiša. Na Pohode hovoril o korupcii 04 - Modified: 2015-06-30 06:25:15 - Feat.: - Title: Kauzu Glance House uzavreli. Čaká sa, či pôjde niekto pred súd 05 - Modified: 2014-07-11 10:33:32 - Feat.: - Title: Zakladateľ Esetu: Korupcia je ako rakovina, idem proti nej bojovať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:26