StoryEditor

Procházka má problém. Prokurátor ho obvinil zo zločinu skrátenia dane

02.12.2014, 15:35
Autor:
SITASITATASRTASR
Šéf opozičnej strany sieť dopláca na nahrávku, ktorú zverejnil poslanec Igor Matovič.

Kauza nahrávky Radoslava Procházku sa nečakane posunula. Generálna prokuratúra totiž obvinila šéfa opozičnej strany Sieť. Pre portál Aktuálne.sk to potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Prokurátor vzniesol obvinenie ešte 10. novembra. Tým istým uznesením zároveň zrušil rozhodnutie policajného vyšetrovateľa, ktorý predtým zastavil vyšetrovanie vo veci podozrenia zo zločinu skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy. Podľa Predajňovej tak učinil preto, že rozhodnutie bolo vydané v rozpore so zákonom.

„Proti uzneseniu o vznesení obvinenia bola podaná sťažnosť, na základe ktorej rozhodne nadriadený prokurátor o dôvodnosti vznesenia obvinenia,“ doplnila informáciu Predajňová.

"Prokuratúre poskytnem pri vyšetrovaní plnú súčinnosť," reagoval na krok GP Procházka. "Rešpektujem jej kompetencie v tejto veci," doplnil.

Polícia začala v septembri trestné stíhanie v súvislosti s nahrávkou poslanca NR SR Igora Matoviča, na ktorej Radoslav P. hovoril o financovaní svojej kampane v prezidentských voľbách. Dozorujúci prokurátor rozhodnutie vyšetrovateľa o začatí trestného stíhania zrušil pre formálno-procesné pochybenia.

Priebeh sporu medzi Matovičom a Procházkom si pozrite vo fotogalérii...

Vyšetrovanie však prokurátor nezastavil. Stopol ho následne až samotný policajný vyšetrovateľ, ktorý odmietol trestné oznámenie. Jeho rozhodnutie teraz prehodnotil prokurátor GP SR.

Kauza okolo Procházkovej kampane vypukla v júni, keď šéf OĽaNO Igor Matovič prišiel s informáciou, že dnešný šéf Siete si chcel u neho vybaviť inzerciu bez dokladov. Najprv Procházku vyzval na test na detektore lži, neskôr vyrukoval s nahrávkou rozhovoru. Oboch aktérov v tejto súvislosti ešte pred začatím trestného konania vypočuli na generálnej prokuratúre. Tá potom prípad posunula na políciu. Procházka pred časom aktívny postup prokuratúry privítal. „Má plnú dôveru, že príslušné orgány vec vyšetria,“ reagoval pred niekoľkými týždňami hovorca Siete Ján Orlovský. Pokiaľ ide o samotnú nahrávku, šéf Siete priznal, že hlas je jeho. Tvrdí však, že je prestrihaná tak, aby mu uškodila.

01 - Modified: 2007-01-13 09:27:00 - Feat.: 0 - Title: Mjanmarsko označilo neschválenie rezolúcie za svoje víťazstvo
01 - Modified: 2023-09-25 12:37:29 - Feat.: - Title: Desivé slová kozmonautov z misie Apollo 1. V nahrávke bolo počuť výkriky agónie horiacich mužov 02 - Modified: 2023-03-28 09:22:02 - Feat.: - Title: Putin je prázdny Satan, ľudia okolo neho sú vymletá spodina. Unikol telefonát členov ruskej elity na adresu Kremľa 03 - Modified: 2022-10-07 09:51:40 - Feat.: - Title: Fico vypovedal ako svedok v prípade, v ktorom sú zo spáchania závažného zločinu podozriví elitní prokurátori 04 - Modified: 2022-06-20 15:42:50 - Feat.: - Title: Ani Pán Boh to neskontroluje! O čom hovorí Hamran na nahrávke, ktorú prezídium označilo za diskreditačnú? 05 - Modified: 2022-02-22 12:29:53 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ktorý politik vo vás drieme. Môže to byť aj Záborská či Blaha
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:38